Lege anti-bombe in Romania, cu pedepse de ani grei de inchisoare

Marti, 27 Februarie 2018, ora 18:21
3582 citiri
Lege anti-bombe in Romania, cu pedepse de ani grei de inchisoare
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea privind precursorii de explozivi, care interzice operatorilor economici sa puna la dispozitia persoanelor din randul publicului larg precursori de explozivi restrictionati ce pot fi utilizati la fabricarea ilicita de explozivi.

Legea contine dispozitii privind regimul juridic al precursorilor de explozivi si stabileste masurile necesare punerii in aplicare la nivel national a dispozitiilor europene.

"Regulamentul (UE) nr.98/2013 a fost adoptat in contextul existentei unor substante si amestecuri care sunt precursori de explozivi ce pot fi utilizati la fabricarea ilicita de explozivi, fiind susceptibili de a fi folositi pentru a comite atacuri teroriste", se arata in expunerea de motive a legii.

Potrivit documentului citat, introducerea pe teritoriul Romaniei, scoaterea de pe teritoriul Romaniei, producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul, tranzactia, utilizarea, punerea la dispozitie sau orice alta operatiune cu precursori de explozivi restrictionati se realizeaza numai de catre operatori economici.

"Din motive de ordine si siguranta publica, in Romania se interzice operatorilor economici sa puna la dispozitia persoanelor din randul publicului larg precursori de explozivi restrictionati", se arata in lege.

Totodata, actul normativ prevede ca persoanelor din randul publicului larg le este interzis sa introduca pe teritoriul Romaniei, sa detina sau sa utilizeze precursori de explozivi restrictionati.

Producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul, punerea la dispozitie sau utilizarea de precursori de explozivi restrictionati, fara drept, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la cinci ani, iar punerea la dispozitie persoanelor din randul publicului larg de catre operatori economici - cu inchisoare de la doi la sapte ani.

De asemenea, sustragerea precursorilor de explozivi restrictionati se pedepseste cu inchisoarea de la doi la sapte ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#lege explozibili Romania, #substante bombe interzise vanzare Romania , #explozie