1 aprilie - ziua pacalelilor in lume, ziua scumpirilor in Romania

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 08:11
3885 citiri
1 aprilie - ziua pacalelilor in lume, ziua scumpirilor in Romania

Prima zi a lunii aprilie este cunoscuta international ca fiind ziua pacalelilor, desi originea acesteia nu se cunoaste cu exactitate. Ipoteza cea mai plauzibila este ca obiceiul ar veni din lumea francofona.

Franta, precum si Canada, Belgia si Elvetia, in partile lor francofone, sunt singurele care poseda un ritual elaborat in jurul a ceea ce se numeste "poisson d'avril"-"peste de aprilie". In aceasta zi, copiii se straduiesc sa prinda pe spatele adultilor sau al altor copii pesti din hartie sau carton, pe care victimele nebanuitoare ii poarta pe strada.

An de an, oamenii devin victimele unor farse, mai mult sau mai putin amuzante. Chiar si asa, nicio persoana nu se invata minte si cade, si in anul urmator, unei alte paceleli.

Cei mai creduli in privinta farselor sunt considerati belgienii, dupa ce, pe 1 aprilie 2006 la radio s-a anuntat, in cele trei limbi nationale, ca date fiind tensiunile crescande dintre flamanzi si valoni, umorul in public va fi interzis prin lege.

Si americanii, in 1998, au crezut anuntul publicat de catre lantul de restaurante fast food Burger King, prin care se facea cunoscuta lansarea unui hamburger pentru stangaci, conceput astfel incat ingredientele sa curga numai spre dreapta.

BBC-ul si-a depasit insa performanta anul trecut, difuzand un reportaj despre migratia anuala a pinguinilor zburatori din Antarctica pana in jungla amazoniana.

Rusii au importat obiceiul sub influenta britanica, numele rus al acelei zile fiind, ca in engleza, "Ziua prostilor".

Spaniolii, ca si sud-americanii hispanofoni, nu cunosc obiceiul farselor pe 1 aprilie, ci au propria lor zi a pacalelilor, pe 28 decembrie.

"Dia de los Santos Inocentes" ("Masacrul Inocentilor" sau "Uciderea Pruncilor") se sarbatoreste fuga in Egipt si salvarea Pruncului Iisus, considerandu-se ca Maria si Iosif l-au salvat pe viitorul Mesia printr-un siretlic.

1 Aprilie in Romania

1 aprilie aduce si scumpiri. Un pachet de tigari va costa, in medie, de miercuri, cu 40 de bani mai mult. Asta pentru ca Guvernul a decis majorarea de la 1 aprilie a accizelor la tutun cu 7 euro la mia de tigarete, iar de la 1 septembrie, cu alti 7 euro.

Accizele pentru bauturile alcoolice spumoase, cu exceptia vinului si a berii, vor fi majorate intr-o singura etapa cu aproape 11 euro la hectolitru, iar cele pentru produsele alcoolice intermediare vor creste cu 14 euro la hectolitru, ceea ce va aduce scumpiri si la bauturi.

Si medicamentele produse in Romania, eliberate pe baza de reteta, se scumpesc cu 1% din prima zi a lunii viitoare, in timp ce medicamentele straine prescrise de medici s-ar putea ieftini cu 10%, ca urmare a schimbarii modului de calcul al pretului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#1 aprilie, #Ziua Pacalelilor, #ziua pestilor, #farse 1 aprilie , #frauda
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Ultima oră: Theodor Stolojan a fost înlocuit pe listele PD-L la EUROPARLAMENTARE cu Cristian Mihai Chis