30 de orase vor comemora protestul de anul trecut din R. Moldova

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 16:59
1001 citiri
30 de orase vor comemora protestul de anul trecut din R. Moldova
Foto: Arhiva

Victimele protestelor de la 7 aprilie 2009 vor fi comemorate in cel putin 30 de orase din Romania si Republica Moldova miercuri, cand se implineste un an de la actiunile respective.

Actiunea este organizata de grupul "Noii Golani" si "Basarabia Spirit Romanesc", care cheama oamenii sa vina pentru a aprinde lumanari in memoria victimelor torturilor.

Pavel Munteanu, responsabil pentru organizarea evenimentului la Chisinau, a declarat pentru Agerpres ca tinerii se vor organiza in Piata Marii Adunari Nationale din centrul orasului, unde vor aprinde cate o lumanare si vor depune flori pe locul unde se presupune ca a fost omorat Valeriu Boboc, despre care se crede ca a fost ucis de politie.

Actiuni similare vor fi organizate in cinci localitati din Republica Moldova si 25 din Romania, dar nu este exclus ca numarul acestora sa fie mai mare, a precizat Munteanu.

La Chisinau si la Balti actiunile respective vor incepe de la ora 18.00, iar in celelalte orase de la 20.00, in seara zilei de 7 aprilie. Grupuri de tineri au organizat actiuni similare si la 7 octombrie 2009, atunci cand s-a implinit jumatate de an de la evenimentele respective.

La 7 aprilie 2009, cateva zeci de mii de tineri, potrivit politiei, s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale, dar in scurt timp, mitingul pasnic s-a transformat in violente. O parte dintre participanti au atacat sediile presedintiei si parlamentului, i-au atacat cu pietre pe politisti, iar ulterior, parlamentul a fost devastat, unele birouri au fost incendiate, iar politia practic nu a opus rezistenta. Politia a intervenit in forta abia noaptea, cand in centrul Chisinaului mai erau cateva zeci de persoane.

Un tanar a decedat in noaptea protestelor, dupa interventia in forta a politiei, iar o expertiza internationala a stabilit ca Valeriu Boboc, de 23 de ani, a decedat in urma unor lovituri in regiunea gatului si inimii, posibil cu patul armei. Aceasta desi procuratura anunta ca tanarul s-a intoxicat cu o substanta necunoscuta. Presa de la Chisinau a scris ca inca cel putin trei tineri ar fi fost omorati de politie, care a musamalizat cazurile.

Potrivit datelor oficiale, in urma evenimentelor din 7 aprilie au fost retinute circa 300 de persoane, iar pe adresa procuraturii au venit peste 100 de plangeri in care politia este acuzata de tortura.

Imediat dupa 7 aprilie, presedintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat opozitia si Romania de organizarea unei tentative de "lovitura de stat". In aceeasi zi, Chisinaul l-a expulzat pe ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, si a introdus regimul de vize pentru romani.

Pe de alta parte, liderii opozitiei i-au acuzat pe comunisti de infiltrarea unor provocatori in randul tinerilor pentru a instiga la violente si a distrage astfel atentia de la fraudarea alegerilor.

Pana in acest moment nu au fost descoperiti, sau cel putin nu s-a anuntat cine au fost adevaratii autori ai evenimentelor de acum un an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#comemorare victime Chisinau 2009, #comemorare Romania Republica Moldova , #frauda