32 de dosare penale pentru contrabanda cu tigari, de la inceputul anului

Marti, 16 Februarie 2010, ora 16:39
1270 citiri
32 de dosare penale pentru contrabanda cu tigari, de la inceputul anului
Foto: Arhiva

Politistii au intocmit, de la inceputul anului, 32 de dosare penale pentru contrabanda cu tigari, in care 45 de persoane sunt cercetate fie pentru ca au introdus ilegal in tara produse din tutun, fie ca le-au vandut, se arata intr-un comunicat al IGPR.

Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, in lunile ianuarie-februarie 2010, pe langa cele 32 de dosare penale, in care sunt cercetate 45 de persoane care au introdus in Romania si comercializat pe piata neagra tigari, alte 612 persoane au fost sanctionate contraventional, valoarea amenzilor fiind de 940.000 de lei.

Totodata, in cadrul actiunilor desfasurate au fost indisponibilizate, in vederea confiscarii, 8.347.000 tigarete, in valoare de 1.240.000 Euro.

Autoritatile au demarat, luni, actiunea de verificare a magazinelor tip duty-free din 10 judete aflate la frontiera non-UE a tarii, cu scopul de a identifica si supraveghea aplicarea ordinului privind lichidarea stocurilor de bauturi alcoolice si tutun, au declarat, pentru NewsIn, oficiali ai IGPR, care au precizat ca si in celelalte judete, unde exista informatii ca sunt comercializate produse netimbrate, vor fi efectuate actiuni in acest sens.

Potrivit Ordinului nr. 99/2010 al Ministerului Finantelor, emis cu scopul de a opri contrabanda, duty-free-urile trebuie ca, incepand cu 12 februarie, sa lichideze in cel mult 45 de zile stocurile de alcool si tutun.

La actiune participa politisti, politisti de frontiera, angajati din vama si din Garda Financiara.

Potrivit bilantului prezentat pe 1 februarie de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, traficul ilegal cu tigari a luat o amploare deosebita in ultimii ani la frontierele Romaniei, traficantii mizand pe "profitul" impresionant pe care il pot obtine din comercializarea "la negru" atat pe pietele de desfacere din tara noastra, cat mai ales pe cele din Occident, unde pretul unui pachet de tigari este de 4 ori mai mare decat in Romania. In aceste conditii, Vasile Blaga a declarat ca a propus Ministerului Finantelor Publice un proiect prin care sa se interzica vanzarea de tigari in duty-free-urile care apartin de Romania.

Analiza actiunilor intreprinse de Politie, Politia de Frontiera, Vama si Garda Financiara, a evidentiat faptul ca una dintre principalele surse care alimenteaza comertul ilicit cu tigarete o constituie magazinele duty-free, situate pe frontiera cu statele din afara spatiului comunitar, un procent semnificativ din tigaretele confiscate provenind din aceste unitati comerciale.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#dosare penale cotrabanda tigari, #politisti contrabanda tigari , #frauda