5.000 de euro pe saptamana, spaga de politist

Miercuri, 17 Decembrie 2008, ora 09:45
3291 citiri
5.000 de euro pe saptamana, spaga de politist
Foto: Evenimentul Zilei

Fostul sef de la Permise Bacau primea spagile prin intermediul subordonatilor sai, cu care se intalnea doar dupa ce se asigura ca acestia nu sunt urmariti.

Comisarul-sef Virgil Ardeleanu, fostul sef al Serviciului Permise Bacau, nu incasa niciodata o "mita" mai mica de 5000 de euro pe saptamana. Asa sustin anchetatorii anticoruptie care l-au supravegheat pas cu pas pe Ardeleanu timp de un an, informeaza cotidianul Evenimentul Zilei.

Filajul nu a fost deloc simplu, seful de la Permise dovedindu- se mai ingenios decat personajul unui film politist de succes.

"Intotdeauna << colecta >> ii era adusa de oamenii sai de incredere. (...) Avea un sistem foarte bine pus la punct, perfectionat in timp. Practic, inainte de intalnire isi plimba subordonatul prin tot orasul, schimband destinatia la un interval de cateva minute. Pentru asta folosea opt telefoane mobile si cartele noi pe care le schimba dupa fiecare convorbire purtata cu cel care-i livra banii", au precizat surse judiciare, citate de Evenimentul Zilei.

Incasarile se faceau doar in locuri publice

De altfel, ofiterii anticoruptie care au participat la filaj au recunoscut ca, prin modul in care a incercat permanent sa-si acopere "urmele", Virgil Ardeleanu a reusit "sa-i zapaceasca" in multe momente.

Potrivit actelor de la dosar, intalnirile comisarului-sef cu subordonatii sai care ii livrau spagile incasate de la soferii care-si obtinusera permisele fara a completa chestionarele la "sala" sau fara a se prezenta macar la "traseu", erau demne de filmele americane de actiune:

"Cel care avea banii a fost sunat mereu de Ardeleanu, care i-a comunicat telefonic unde trebuie sa ajunga: << In trei minute sa fii pe Stefan cel Mare! >>, i-a spus initial comisarul-sef. Peste un minut, acesta a revenit cu un alt telefon: << Ai patru minute sa ajungi pe Alexandru cel Bun! >>.

Peste alte trei minute, Ardeleanu a sunat din nou, evident de pe a treia cartela prepay: << Ai ajuns? Intoarce! Ai sase minute sa vii pe Condorilor! >>. Asa o tinea de cateva ori, astfel incat cel care avea sarcina sa aduca banii facea adevarate curse contracronometru prin Bacau pentru a se incadra in timpul stabilit de sef", au explicat surse din randul anchetatorilor.

Intalnirea finala avea loc intotdeauna in locuri publice, foarte aglomerate. "Contrar zvonurilor, fostul sef de la Permise nu folosea drept loc de intalnire case conspirative.

Intalnirile erau doar in locuri publice, in aglomeratie mare. Prefera spalatoriile auto. Niciodata, dar niciodata, la el acasa. Si niciodata nu se intalnea cu cineva pentru sume mici de bani. De aceea, prefera sa se vada cu cate unul dintre oamenii sai de incredere o data pe saptamana cand se adunau peste 5.000 de euro", au conchis anchetatorii.

In replica, comisarul Ardeleanu neaga totul si nu se fereste sa lanseze, subtil, amenintari la adresa reporterului EVZ. "Tot ce s-a spus despre mine este o aiureala. Nu va mai luati dupa toti mamaligarii, daca vreti sa nu aveti probleme! Tot ce am facut eu este legal", a conchis Virgil Ardeleanu.

Judecat pentru coruptie

In urma cu aproape doua saptamani, Ardeleanu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, sub acuzatia de luare de mita, ancheta deschisa in acest caz vizand aproximativ 20 de persoane.

De altfel, intr-un dosar disjuns din cel intocmit pe numele lui este cercetat si chestorul Mihai Stancu, seful Directiei Permise a Internelor, suspectat de procurori ca ar fi incercat sa-l ajute pe comisarul-sef sa scape de investigatiile care-l vizau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amenda luată de o femeie care a traversat strada ignorând semnalele unui polițist care dirija traficul: ”A manifestat un comportament sfidător”
Amenda luată de o femeie care a traversat strada ignorând semnalele unui polițist care dirija traficul: ”A manifestat un comportament sfidător”
O femeie care mergea pe o stradă din Bacău a fost amendată cu 495 de lei de Poliţia Rutieră pentru că a ignorat semnalele unui agent care dirija circulaţia şi care i-a făcut semn să...
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a fost prins în flagrant când îi oferea şefului Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud produse din carne - pastramă, salam de vânat,...
#politisti corupti, #bacau, #Serviciul Permise, #mita, #5000 euro saptamana , #frauda