A murit Aurel Baghiu, liderul primei miscari anti-comuniste din Romania

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 23:48
4605 citiri
A murit Aurel Baghiu, liderul primei miscari anti-comuniste din Romania
Foto: Romania libera

Liderul primei miscari anti-comuniste din Romania, desfasurate la Timisoara, in anul 1956, inginerul clujean Aurel Baghiu, s-a stins din viata, miercuri, la varsta de 81 de ani.

Aurel Baghiu a condamnat, in toamna anului 1956, intr-o mare adunare a studentilor timisoreni, interventia armatei sovietice impotriva revolutiei anticomuniste din Ungaria si a cerut, intr-un memoriu adresat guvernului roman, printre altele, retragerea neintarziata a trupelor sovietice din Romania si adoptarea unor masuri care sa conduca la democratizarea vietii politice in tara.

A fost arestat si condamnat la opt ani de detentie. A indurat viata cumplita din lagarele de munca de la Gherla, Balta Brailei, Periprava, Grind, Stramba, Salcia, Braila si a ajuns, bolnav de tuberculoza, in lagarul de la Vacaresti.

Aurel Baghiu s-a nascut la 2 iulie 1929 in localitatea Gheja, de langa Ludus, judetul Mures, intr-o familie de agricultori. A urmat Liceul "Regele Ferdinand" din Turda, apoi scoala Medie Metalurgica din Medias, pe care a absolvit-o in anul 1952. A reusit la examenul de admitere la Facultatea de Mecanica a Institutului Politehnic din Timisoara. Aici a organizat, alaturi de alti colegi, adunarea din 30 noiembrie 1956, la care au participat peste 3.000 de studenti. Dupa citirea revendicarilor, cladirea Institutului Politehnic a fost inconjurata de trupe de interventie, iar aproximativ 2.000 de studentii au fost transportati in cazarmile de la Becicherecul Mic.

Inca din decembrie 1989 a desfasurat o complexa activitate, fiind printre membrii fondatori ai Ligii Fostilor Detinuti Politici.

A fost ales vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) Cluj, membru in Consiliul Judetean Cluj, presedinte al Frontului Democratic Antitotalitar (FDA) Cluj, si vicepresedinte al FDA pe tara.

Autor al unor importante scrieri memorialistice - "Printre gratii", in doua volume, aparut la Editurile Zamolxis si Napoca Star, si "Fragmente de biografie si cugetari" - , Aurel Baghiu a fost apreciat de prestigiosii oameni de cultura Nicolae Balota si Adrian Marino.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#murit Aurel Baghiu, #Aurel Baghiu miscare anti comunista, #Liga Fostilor Detinuti Politic , #frauda