AFP: Guvernul roman e prins in capcana propriei generozitati

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 10:36
1327 citiri
AFP: Guvernul roman e prins in capcana propriei generozitati

Guvernul roman pare prins in capcana propriei generozitati, in conditiile in care sporirea "cadourilor electorale" a provocat un val de revendicari salariale ce ameninta sa destabilizeze economia tarii, cu opt saptamani inainte de alegerile legislative din 30 noiembrie.

Sub presiunea opozitiei social-democrate, guvernul minoritar al liberalului Calin Popescu-Tariceanu a decis sa avanseze la 1 octombrie o crestere cu 20% a pensiilor. Tot de la aceasta data, salariul minim a trecut de la 500 la 540 de lei (135 la 141 euro), ajutoarele pentru incalzire au fost majorate, ca si subventiile pentru agricultori, comenteaza AFP.

"Anul acesta, Mos Craciun a venit la 1 octombrie", a scris ironic presa, vorbind despre avalansa de cresteri salariale, prime si alte bonusuri oferite de guvern.

Insa cireasa de pe tort a aparut marti, cand deputatii, de toate orientarile politice, au votat pentru o crestere cu 50% a salariilor profesorilor, masura care va costa statul mai mult de un miliard de euro in 2009, adica 1% din PIB. Dupa ce a criticat-o cu jumatate de gura, ministrul liberal al educatiei, Cristian Adomnitei, a spus "da" acestei majorari, in aplauzele profesorilor prezenti in sala, atragandu-si reprosurile premierului.

Dupa cum anticipau analistii, votul deputatilor a antrenat imediat un val de revendicari salariale, functionarii publici solicitand o crestere similara si amenintand ca, in caz contrar, vor declansa joi o greva generala care "va paraliza tara".

Colegul medicilor si sindicatul functionarilor din sistemul sanatatii le-au calcat pe urme, apreciind ca si ei sunt indreptatiti sa beneficieze de generozitatea guvernului.

In fata acestei avalanse de revendicari, ministrul economiei, Varujan Vosganian, premierul si guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, au avertizat ca economia nu-si poate permite astfel de majorari, mai ales in contextul crizei financiare internationale.

"Ar duce la o inflatie fara precedent, la abandonarea investitiilor din sanatate si educatie si la cresterea deficitului public la 7% din PIB, ceea ce ar impiedica tara sa respecte criteriile pentru adoptarea euro in 2014", a declarat Vosganian.

Criticat ca nu a incercat inainte de vot sa ceara deputatilor sa dea dovada de ratiune, premierul a anuntat sambata ca va contesta decizia Parlamentului la Curtea Constitutionala. El a mai spus ca i-a scris o scrisoare presedintelui Traian Basescu, desi acesta este inamicul sau politic recunoscut, pentru a-i sugera sa nu promulge legea. Tariceanu le-a mai cerut ministrilor sa discute cu sindicatele, pentru a le convinge sa renunte la miscarile de protest anuntate.

"Guvernul nu este dispus sa dea curs masurilor populiste ce risca sa distruga tot ce am acumulat in ultimii ani", a asigurat premierul. Acest avertisment a venit insa prea tarziu, spun observatorii, remarcand ca "a fost deschisa cutia Pandorei si nimeni nu o va putea inchide".

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#guvern, #capcana, #generozitate, #comenta, #afp , #frauda