Alerta maxima dupa ce Prutul a crescut in Botosani

Luni, 28 Iulie 2008, ora 14:20
1251 citiri
Alerta maxima dupa ce Prutul a crescut in Botosani

Dupa ce Prutul a crescut cu 11 cm in mai putin de 2 ore nordul tarii este in alerta maxima iar 5 localitati in aval de Radauti Prut, comuna complet inundata, sunt in pericol.

Autoritatile au interzis sinistratilor sa mearga macar si cu barcile pompierilor sa isi mai salveze cate ceva din gospodarie, informeaza Adevarul, in editia online.

"Nu ii putem lasa sa mearga la casele lor. Oricand poate veni o viitura si poate avea loc o tragedie", a declarat subprefectul de Botosani, David Salgau.

Comitetul judetean pentru situatii de urgenta nu a primit nici o avertizare din partea autoritatilor ucrainiene.

Primele ajutoare de la rezervele statului au ajuns in tabara improvizata la 2 km de Radauti Prut.

25 de mii de conserve, 10 tone de baxuri de apa, 12 tone de zahar, ulei si malai sunt distribuite la aceasta ora celor 700 de sinistrati.

50 de module sunt asteptate sa ajunga in zona.

Casele vor fi prevazute cu toalete ecologice si aer conditionat pentru ca meteorologii anunta canicula dupa potop.

Mii de persoane din nordul judetului Botosani ar putea fi evacuate in cursul acestei zile.

In ultimele doua zile raul Prut a atins cel mai mare debit din ultimii 20 de ani si ameninta sa rupa barajul de acumulare Stinca-Costesti.

O celula de criza infiintata la prefectura Botosani ia in calcul deversarea controlata a apelor din acumulare.

Masura va fi aplicata daca si autoritatile moldovenesti vor fi de acord cu acest lucru, pentru ca apele deversate vor inunda malul drept si stang al Prutului.

La aceasta ora se poarta negocieri cu reprezentantii basarabeni. Daca se va decide deschiderea barajului de la Stinca Costesti toate localitatile in aval de Stinca din comuna Radauti Prut deja complet inundata pina in localitatea Santa Mare vor fi evacuate.

"Vor fi mutate persoanele si animalele de pe malul raului din zonele inundabile daca moldovenii vor fi de acord cu deversarea iar debitul Prutului va creste in urmatoarele ore" au declarat oficiali din cadrul Prefecturii Botosani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesaj Ro-Alert la Ciolpani și Snagov, lângă București. Jandarmii: ”Populația să nu se apropie chiar dacă e un pui de urs”
Mesaj Ro-Alert la Ciolpani și Snagov, lângă București. Jandarmii: ”Populația să nu se apropie chiar dacă e un pui de urs”
Autorităţile au transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert după ce a fost semnalată prezenţa unui urs la Ciolpani, în zonă fiind direcţioate mai multe echipaje de intervenţie. Jandarmii au...
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
#raul, #Prut, #alerta, #maxima, #evacuare , #frauda