Ambasada Romaniei la Roma sare in apararea lui Mircea Lucescu

Joi, 21 Mai 2009, ora 20:07
2022 citiri
Ambasada Romaniei la Roma sare in apararea lui Mircea Lucescu
Foto: AP

Ambasada Romaniei la Roma a trimis, joi, o scrisoare deschisa cotidianului "Il Giornale", in semn de protest fata de catalogarea antrenorului roman Mircea Lucescu drept "tigan roman".

Potrivit oficialilor romani din peninsula, prin sintagma "tigan roman" cotidianul italian face referiri cu tenta rasista ce contravin bunelor intentii.

"Ne exprimam nedumerirea ca un succes fotbalistic de rasunet al unei echipe de club, formate, ca si majoritatea echipelor din Italia, din jucatori de multe nationalitati si antrenata in acest caz de un cetatean roman , a determinat un ziar, perceput ca un formator de opinie, sa prezinte rezultatul unui meci de fotbal in termeni rasiali si cu tendinte xenofobe.

Prin referirea tendentioasa la presupusa etnie a antrenorului roman, Mircea Lucescu , ati adus o jignire atat fotbalului, cat si milioanelor de suporteri romani si straini, inclusiv cetateni italieni, care au sustinut echipa castigatoare a Cupei UEFA pe durata parcursului european din sezonul 2008-2009", se arta in textul scrisorii, informeaza Mediafax.

Ambasada romana considera ca in actualul context fotbalistic international globalizat, "atitudini rasiste la adresa unor jucatori sau antrenori, venite din partea unei publicatii precum Il Giornale, nu pot face decat sa alimenteze in randul suporterilor atitudini intolerante si reactii violente".

"In contextul atentiei acordate de autoritatile italiene stoparii violentei din fotbal, referirea cu tenta rasista din articolul ziarului dumneavoastra contravine bunelor intentii mentionate", apreciaza misiunea diplomatica a Romaniei la Roma.

"De asemenea, ne exprimam nedumererirea pentru momentul ales, in conditiile in care, in cursul saptamanii viitoare, Roma organizeaza finala celei mai importante competitii europene la nivel de club, referirile xenofobe publicate in Il Giornale aruncand o umbra asupra acestui eveniment.

Avand in vedere faptul ca sunteti un ziar european formator de opinie, si ca nu este pentru prima data cand publicati referiri tendentioase la adresa romanilor, va solicitam sa corectati pasajul mentionat si sa vegheati pe viitor ca astfel de derapaje contrare principiilor tolerantei si a fair-play-ului promovat in fotbal", potrivit aceleiasi surse.

Scrisoarea este o reactie a Ambasadei Romaniei la Roma dupa ce cotidianul italian "Il Giornale" a scris, joi, ca "tiganul" Mircea Lucescu a castigat Cupa UEFA cu echipa Sahtior Donetk si a dus ultimul trofeu al acestei competitii in Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Lucescu tigan roman, #Romania Lucescu Roma, #tigan Lucescu UEFA , #frauda