Ziare.com

Antonie Iorgovan, "parintele Constitutiei" (Biografie)

Joi, 04 Octombrie 2007, ora 12:26

   

Antonie Iorgovan, "parintele Constitutiei" (Biografie)
Antonie Iorgovan s-a nascut la data de 9 august 1948 in judetul Caras-Severin si a absolvit, in 1972, Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, ca sef de promotie la specializarea Drept public.

In acelasi an a devenit cadru didactic in cadrul facultatii si, dupa ce a urcat, pe rand, treptele ierarhiei didactice, in 1993 a obtinut gradul de de profesor universitar. Intre anii 1995 - 1996 si 2003 - 2004 a fost profesor invitat la Facultatea de Drept, Universitatea Paris 1 (Pantheon Sorbonne).

Incepand din 1995, este presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului de Stiinte Administrative al Romaniei, cu sediul la Sibiu, iar in anul 1998 este ales rector al Universitatii Romano-Germane din Sibiu, din cadrul Fundatiei Universitare pentru Integrare Europeana.

In paralel cu activitatea didactica, profesorul Iorgovan a devenit, din anul 1996 avocat pledant in Baroul Bucuresti, fiind coordonatorul Societatii civile de avocati "Prof. Iorgovan si Asociatii", cu sediul in Capitala.

In perioada decembrie 1989 - iunie 1990, Iorgovan a lucrat ca expert la Comisia juridica, constitutionala si pentru drepturile omului din cadrul C.F.S.N. (C.P.U.N.).

In urma alegerilor parlamentare din 20 mai 1990, el a fost ales ca senator independent de Caras-Severin, fiind singurul parlamentar ales in afara listei de partid in Parlamentele Romaniei de dupa 1990. In aceasta legislatura, el a facut parte din Grupul parlamentar al Partidului National Liberal si a condus, in calitate de presedinte, Comisia de redactare a proiectului de Constitutie a Romaniei.

In iunie 1992 a demisionat din Parlamentul Romaniei, deoarece a fost numit de Senatul Romaniei in demnitatea de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei pentru un mandat de noua ani. A condus si a facut parte din numeroase delegatii parlamentare sau ale Curtii Constitutionale din Europa, SUA, Canada, America de Sud si Africa.

Intre anii 1996 - 1998, a fost presedinte al Miscarii Ecologiste din Romania (MER), iar la alegerile parlamentare din 1996 a candidat in numele Uniunii Nationale de Centru (MER + PDAR + PUR), nefiind ales. In anul 1998 a devenit membru al PDSR, fiind ulterior ales in Consiliul National si in Colegiul Director. In perioada iunie - noiembrie 2000, a fost consilier judetean in judetul Prahova.

In urma alegerilor din noiembrie 2000, Antonie Iorgovan a fost ales ca senator de Prahova pe listele PDSR, actualul PSD. In aceasta calitate, a facut parte din Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari (ca vicepresedinte), din Comisia pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati si din Comisia pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei.

Este reales ca senator de Prahova pe listele PSD, in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2004. In aceasta legislatura, a facut parte din Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului.

Antonie Iorgovan este autorul mai multor cursuri de Drept administrativ, al unui curs de Drept constitutional, al "Tratatului de drept administrativ" si coautor al revizuirii Constitutiei din 2004.

El a publicat peste 50 de studii semnificative, in revistele de specialitate juridica din tara si din strainatate, cinci cursuri universitare de Drept administrativ si stiinta administratiei, respectiv de Drept constitutional si institutii politice, precum si un numar de opt monografii, singur sau in colaborare cu alti autori.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4304 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dumnezeu sa-l ierte

Cunoscindu-l numai de pe sticla, mi s-a parut un om cunoscator, delicat, respectuos, manierat in contrast cu mai tinerii politicieni populisti, ignoranti, si obraznici. Pasare rara in lumea politica frenetica de astazi. Dumnezeu sa-l odihneasca!

 

Tudoran, naivule:

Daca ai cunoaste cu adevarat activitatea tovarasului Antonie Iorgovan ai spune cu convingere: D-r-a-c-u-l sa-l pieptene si sa-l munceasca zi si noapte in veci de veci, alaturi de Gh.Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu ! Urmatorul la rand: Ion Ilici Iliescu, autorul blestemat al genocidului din decembrie 1989 si al mineriadelor care i-au urmat !

UNU'

9 august,un leu devalorizat !

Iata ca Iliescu a stiut pe cine sa perie, un um cu dreptul la baza,din zodia leului.
Periei si obti ce vrei !

Iata de ce avem liniste in tara, pt ca avem o conbstitutie bine pusa la punt,vorba sa fie.

 

S-A MAI STINS O STEA

UN OM VALOROS! DADEA CLASA LA OPORTUNISTII DE ASTAZI!DESI ERA GRAV BOLNAV SE LUPTA CU TOT FELUL DE AGEAMII ,FAPT CARE L-A MACINAT SI MAI TARE!
ACUM ,AGEAMIII SE BUCURA!NU MAI ARE SA-I PUNA LA PUNCT.
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE
FIE-I TARANA USOARA!

Un ticalos mai putin pe pamant !

Urmeaza tovarasul K.G.B.-ist Ion Ilici Iliescu, fosta bulibasa tuciurie a Romaniei !...

 

IORGOVAN reprezinta BESTIA COMUNISTA, ca si ILIESCU Criminalul si alte Jigodii Comuniste care inca traiesc

Jigodia de IORGOVAN a deschis calea pt toate BESTIILE COMUNISTE care au distrus si inca distrug Natiunea Romana. D-zeu sa nu-i odihneasca NICIODATA

 

Ati ajuns sa plingeti dupa fiarea?

Iorgovan n-a fost om. A fost o fiara cu chip de om. La fel ca toate fiarele din banda securistilor, activistilor si informatorilor care au pus tara pe butuci in toti acesti ani de ziel. Asa ca, Dumnezeu sa-l pedepseasca si sa cheme la dreapta judecata cite 7X7X7X7X7 tovarasii din banda jigodiilor pe luna. Si tot asa, luna de luna pina se va curata tara de napircii. Dupa grad, dosar pierdut sau nu si dupa numarul de milioane de dolari furate in anii tranzitiei.

 

bai paganilor!!!!!!!!!!!

uite d'aia ne merge noua bine, ca ne certam si cu mortii.
sa va fie rusine.voi sunteti luptatori pt. democratie?
zau?
pai asa stateau lucrurile si in anii '50, cand te osandeau comunistii si pentru nu stiu ce ruda decedata, dar care a facut mai rau sau mai bine cand a trait.
uitati-va in oglinda si pe urma voribiti.
asa sa va ajute DUMNEZEU!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor