Aproape 2.000 de cetateni moldoveni au votat in Romania, pana la ora 12:00

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 14:37
694 citiri
Aproape 2.000 de cetateni moldoveni au votat in Romania, pana la ora 12:00

Aproape 2.000 de cetateni ai Republicii Moldova votasera pana, duminica la pranz, in Bucuresti, la cele doua sectii de vot amenajate la Ambasada si Consulat. Tot in jurul orei 12:00, circa 150 de persoane stateau la coada sa voteze la Ambasada.

Potrivit datelor comunicate de Ambasada, 1.355 de persoane votasera pana la ora 12.00 la sediul misiunii diplomatice, iar alte 600 de persoane la Consulat.

Aproape 50% dintre cei care vin sa voteze sunt studenti. Ei vin cu autocarele din centre universitare din tara si in momentul sosirii se formeaza cozi. Asa s-a intamplat dimineata, cand au venit studentii de la Iasi. La ora transmiterii acestei stiri, sosisera trei autocare cu studenti de la Galati si la poarta Ambasadei se formase un sir de circa 150 de persoane, dar atmosfera era vesela si optimista.

Personalul ambasadei a dat asigurari ca face tot posibilul ca procesul de vot sa decurga rapid, astfel incat toata lumea sa poata vota.

Singurele incidente inregistrate - unii alegatori au venit doar cu buletinul de identitate, iar pentru vot este nevoie de pasaport. Ei au promis ca vor remedia situatia si vor incerca sa revina cu pasaportul.

In Republica Moldova, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, pana la ora 9.45 votasera 6,57% dintre alegatorii inscrisi pe liste. Pentru ca scrutinul sa fie valid, este nevoie ca mai mult de jumatate dintre cetatenii cu drept de vot sa se prezinte la urne. Comisia Electorala Centrala a anuntat ca sunt aproape 2,6 milioane de cetateni cu drept de vot.

Republica Moldova are deschise in strainatate 33 de sectii de vot, dintre care doua in Romania. Diaspora moldoveana, numeroasa dupa un exod masiv al populatiei in ultimii ani, a criticat insa aceasta situatie, considerand ca sunt insuficiente. Legislatia moldoveana nu permite insa amenajarea de sectii de vot decat in interiorul ambasadelor si a consulatelor Republicii Moldova.

Numerosi studenti basarabeni, aflati la studii in Romania, au spus ca prefera sa vina sa voteze la Bucuresti decat sa mearga acasa, in Republica Moldova, de teama ca autoritatile moldovene le vor pune piedici la intrarea in tara.

Electoratul tanar voteaza preponderent pentru opozitie, in timp ce oamenii in varsta isi dau votul in general pentru comunistii moldoveni, aflati de opt ani la putere. Opozitia mizeaza pe o mobilizare exemplara a tinerilor care sa aduca schimbarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#moldoveni votat Romania, #alegeri Moldova Voronin, #alegeri parlamentare Moldova , #frauda