Avertisment de la CE: Reduceti impozitele si munca la negru

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 17:56
1950 citiri
Avertisment de la CE: Reduceti impozitele si munca la negru
Foto: Arhiva

Comisia Europeana (CE) a recomandat, miercuri, Romaniei sa-si consolideze politica fiscala, sa-si imbunatateasca "urgent" capacitatea administrativa, sa reduca birocratia si sa pregateasca mai eficient forta de munca, in contextul planului european de redresare economica.

"Comisia recomanda Romaniei sa evite o politica fiscala pro-ciclica, pentru a stopa adancirea deficitului de cont curent si presiunile inflationiste, dar si sa aiba in vedere corelarea majorarilor salariale cu cresterea productivitatii. De asemenea, Romania trebuie sa imbunatateasca planificarea si executia bugetara si sa aiba mai multa grija la cheltuielile publice", potrivit documentului publicat pe pagina de internet a Comisiei, informeaza NewsIn.

Reprezentantii de la Bruxelles arata ca deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 5,2% din produsul intern brut (PIB) in 2008 de la 2,5% in 2007 si ar putea ajunge la 7,5% din PIB in acest an, potrivit datelor din prognoza interimara publicata de CE in 19 ianuarie.

"Comisia solicita Romaniei sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, in special in ce priveste potentialul risc generat de majorarea pensiilor", se arata in acelasi document. Bruxelles-ul recomanda autoritatilor imbunatatirea urgenta a capacitatii administrative, "pentru a putea analiza problemele existente si pentru a putea propune si implementa solutii".

A treia recomandare se refera la diminuarea birocratiei si imbunatatirea mediului de afaceri, in special prin reducerea sarcinii fiscale.

"Romania are, inca, unul dintre cele mai impovarate sisteme de impozitare din lume, companiile trebuind sa plateasca 113 taxe pe an. Autoritatile romane s-au angajat sa reduca povara fiscalitatii cu 25% pana in 2012, insa ar fi necesare actiuni concrete pentru atingerea acestui scop", sustine Comisia in comunicat. Bruxelles-ul recomanda, de asemenea, cresterea pregatirii fortei de munca si luarea de masuri pentru reducerea "muncii la negru".

"Masurile luate pana acum in acest domeniu au avut un efect limitat. E nevoie de un efort mai mare si de sanctiuni mai puternice, precum si de reintarirea legaturii slabe dintre contributiile sociale si beneficiile actuale", se mai arata in document.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#avertisment Romania, #Comisia Europeana, #reducere fiscalitate, #munca la negru , #frauda