Ziare.com

Avocatul Poporului: Ordonantele de urgenta sunt o pacoste

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 15:13

   

Avocatul Poporului: Ordonantele de urgenta sunt o pacoste
Ordonantele de urgenta ale Guvernului sunt o pacoste pentru sistemul de drept din Romania, a declarat, miercuri, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, care a criticat faptul ca s-au deturnat regulile constitutionale privind legiferarea, in sensul ca Executivul legifereaza mai mult decat Legislativul.

"Marea problema la noi este situatia ordonantelor de urgenta, care sunt o pacoste pentru sistemul de drept din Romania pentru ca aici intervin mai multe lucruri. Guvernul este sigur presat de anumite evenimente, dar cele mai multe reglementari trebuie sa se faca prin lege ca act al Parlamentului", a afirmat Muraru, cu ocazia prezentarii raportului de activitate pe anul 2009 al institutiei.

In acest sens, Muraru a spus ca vrea sa faca o observatie Parlamentului, pentru ca nu controleaza actele normative date de Executiv. "Parlamentul are obligatia sa controleze actele Guvernului. O face prea rar si nu cu eficieanta sporita, incat la noi practic mai mult legifereaza Guvernul decat Parlamentul. S-au deturnat regulile constitutionale privind legiferarea in Romania ", a subliniat avocatul poporului.

Tot miercuri, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala, in legatura cu neconstitutionalitatea unui articol din OUG 18/2010, prin care se suspenda in acest an plata tututor sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti avand ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar.

Potrivit lui Ioan Muraru, sesizarea a fost facuta la solicitarea a doua confederatii sindicale, respectiv Cartel Alfa si Spiru Haret. "Doua confederatii sindicale mari, respectiv Cartel Alfa si Spiru Haret, au cerut Avocatului Poporului sa exprime un punct de vedere fata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.18/2010, din 9 martie, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar", a declarat, miercuri, Ioan in cadrul conferintei de presa in care a prezentat bilantul institutiei pe anul 2009.

Astfel, Muraru a spus ca a constatat ca in articolul 2 al Ordonantei este stipulat "cu viclenie" ca "orice procedura de executare silita se suspenda de drept", ceea ce ar incalca normele constitutionale. "Acest lucru nu se poate face, este o incalcare grava a Constitutiei. In sistemul constitutional de la noi, o hotarare judecatoareasca poate fi anulata doar de o alta instanta judecatoreasca, iar Guvernul prin aceasta ordonanta prin care reesaloneaza aceasta datorie catre salariati vrea sa eludeze hotararile judecatoresti", a explicat Ioan Muraru.

Sursa: rNews

Articol citit de 1455 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hmmm...

Probabil ca, din punct de vedere al Constitutiei, domnul avocat are dreptate. Din punct de vedere practic insa nu as vedea nicio problema cu ordonantele de urgenta daca ar fi facute cu cap. Problemele la noi sint legate de legiferarea facuta fara judecata si cirpita ulterior de n ori - exista legi care, in 10 ani, au fost modificate de 20 de ori! Si, evident, mai e si problema incetinelii (ca sa nu-i zic altfel) cu care se misca Parlamentul...

 

EI

comunisti pana in oase blocheaza conturile amaratior fara somatii,sau cand sunt indicii(aici e tare rau-ce indicii??!! ca unu a spus la bar ca-si vinde casa=hilar dar prostesc)ca se eludeaza plata taxelor.Tot ei,marlani se fac ca nu stiu de statul de drept si suspenda hotarari judecatoresti.Adevar grai cineva:boc habar n-are de constitutie sau si mai grav daca are si o incalca cu buna stiinta este un infractor si el.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor