Basescu: Functiile procurorului trebuie indeplinite in interes public (Video)

Marti, 24 Martie 2009, ora 10:05
1700 citiri
Basescu: Functiile procurorului trebuie indeplinite in interes public (Video)

Procurorii trebuie sa isi indeplineasca functiile in interes public, independenta lor investigativa este o necesitate, iar formarea profesionala continua a procurorilor nu este un drept, ci o obligatie.

Acestea sunt observatiile pe care presedintele Traian Basescu a tinut sa le faca, marti, in deschiderea celei de-a treia editii a summit-ului mondial al procurorilor generali si procurorilor sefi, care are loc in Capitala.

"Procurorul este responsabil de transparenta actului de justitie si cresterea increderii populatiei in sistemul judiciar. Functiile procurorului trebuie indeplinite in interes public.

Independenta investigativa a procurorilor este o necesitate, iar formarea profesionala continua a procurorilor nu este un drept, ci o obligatie. Nu exista granite cand vorbim de rolul procurorului la nivel international", a subliniat seful statului.

Traian Basescu a tinut sa sublinieze inca de la inceputul discursului ca observatiile sale "sunt cele care vin dinspre politic catre procurorul general si procurorul sef".

"Asa cum ati stabilit inca de la primul summit, din 2004, o cooperare directa intre ministerele publice este esentiala pentru realizarea in timp util atat a schimbului de informatii, cat si a celorlalte proceduri penale.

In contextul unei lumi globalizate, schimbul de informatii si cooperarea statului este esentiala pentru combaterea fenomenelor infractionale. Aceste fenomene infractionale reprezinta deopotriva atat o realitate umana, cat si una sociala", a explicat presedintele Romaniei.

Seful statului a amintit si cateva din obligatiile procurorilor: "Misiunea procurorului in societate este esentiala. Este necesara eficientizarea activitatii, printr-o continua perfectionare a procurorilor, si o specializare in paralel cu activitatea de documentare.

Procurorii trebuie sa faca fata problemelor actuale, cand, de multe ori, activitatea de depistare a criminalitatii are de suferit din lipsa mijloacelor. Statul trebuie sa creeze cadrul institutional si resursele necesare actului de justitie si cresterea increderii populatiei in sistemul judiciar.

Functia de procuror implica si atingerea unor obiective manageriale. Adaptabilitatea in relatiile cu subordonatii ca si adoptarea si asumarea deciziilor sunt definitorii in activitatea dumneavoastra. La nivel international, nu exista granite pentru procurori.

Amenintarile globale ne indeamna sa luam o pozitie comuna. Structurile penale si functionarea lor eficienta sunt esentiale in stoparea fenomenului infractional", a adaugat seful statului.

O alta concluzie a acestuia a fost ca "singure, politicile nationale nu mai fac fata provocarilor globale", context in care s-a declarat adeptul schimbului de experienta intre procurori: "Ajutorul reciproc in materie penala trebuie sa aiba ca finalitate lupta impotriva fenomenului infractional. Societatea asteapta din partea dumneavoastra, a procurorilor, garantarea respectarii drepturilor".

Summit-ul mondial al procurorilor a inceput oficial marti, la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Lucrarile au fost deschise de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, si vor dura trei zile.

Aceasta este cea de-a treia editie a summit-ului mondial al procurorilor generali si procurorilor sefi si are ca tema generala "Procurorul General - pilon al sistemului contemporan de justitie penala". La summit iau parte 30 de delegatii din 150 de tari.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu procurori, #Basescu procurori summit , #frauda
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
DA AVEM JUSTITIE EVREIASCA CRIMINALA SI TERORISTA, HOTI SI CRIMINALI DUPA CE UCID SI JEFUIESC PLATESC CAUTIUNE DIN CE AU FURAT SI UCIS SI SUNT LIBERI, DAR CEI JEFUITI SI UCISI CE FAC? FUG IN GONGO DE FRICA LOR