Basescu in mijlocul dreptcredinciosilor: Sigur va fi mai bine, credinta ne rotunjeste

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 15:36
2542 citiri
Basescu in mijlocul dreptcredinciosilor: Sigur va fi mai bine, credinta ne rotunjeste
Foto: Evenimentul Zilei

Presedintele Romaniei Traian Basescu a participat, duminica, la ceremonia religioasa de ridicare a Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, mii de credinciosi fiind prezenti la eveniment, transmite corespondentul NewsIn.

Slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu PF Daniel.

Presedintele Traian Basescu a stat timp de aproape doua ore la Episcopia Romanului, timp in care a asistat la ceremonie in rand cu oamenii, aflandu-se in partea opusa locului unde stateau restul politicienilor.

La sfarsitul ceremoniei, Traian Basescu a mers si s-a inchinat la moastele Sfantului Teodosie de la Brazi. Intrebat pentru ce s-a inchinat, seful statului a declarat ca pentru "mai bine".

"Sigur va fi mai bine, credinta ne rotunjeste", a spus Traian Basescu.

Asaltat de oameni, Basescu a facut turul bisericii si a plecat de la Episcopie in jurul orei 13.00.

Intrebat de jurnalisti in legatura cu protestul magistratilor, seful statului a precizat scurt ca va reanaliza situatia pe parcursul saptamanii viitoare.

La cele 32 de manastiri aflate in subordinea Episcopiei Romanului au fost pregatite pachete cu alimente pentru credinciosii care au participat la ceremonia religioasa. In nicio parohie din Roman nu s-au oficiat, duminica, slujbe religioase, preotii fiind prezenti la Roman.

Episcopia Romanului a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie a Romanului si Bacaului printr-o hotarare adoptata de Sfantul Sinod. In urma acestei decizii, Preasfintitul Parinte Eftimie va purta titulatura de Inaltpreasfintitul Eftimie, in timp ce PS Ioachim Bacauanul a fost promovat la rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei nou-infiintate.

Episcopia Romanului are o vechime de peste 600 de ani, fiind infiintata in vremea domnitorului Alexandru cel Bun si a fost pomenita in documente din secolul al XV-lea ca Mitropolia Tarii de Jos, Mitropolia din Targu Roman sau Arhiepiscopia din Tara de Jos.

Potrivit Sfantului Sinod, la eparhia din Roman au pastorit, de-a lungul timpului, ierarhi care au avut contributii importante in promovarea culturii, spiritualitatii si vietii bisericesti moldave, unii dintre acestia fiind si canonizati.

PF Daniel a efectuat in perioada 7 - 13 septembrie o vizita canonica in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la doi ani de cand a fost ales la conducerea bisericii ortodoxe romane. Pe parcursul vizitei, care a cuprins judetele Neamt, Iasi si Bacau, PF Daniel a sfintit mai multe lacase de cult, a vizitat manastiri si a oficiat, alaturi de un sobor de preoti, Sfanta Liturghie la Catedrala episcopala din Roman, eveniment urmat de festivitatea de ridicare in rang a Episcopiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Traian Basescu Episcopia Romanului, #Traian Basescu si Dumnezeu, #religie romani , #frauda