Basescu: Romania nu va avea contributii financiare substantiale privind programele climatice

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 11:33
1110 citiri
Basescu: Romania nu va avea contributii financiare substantiale privind programele climatice
Foto: Antena 3

Romania nu va avea contributii financiare substantiale privind programele climatice, a anuntat, joi, presedintele Traian Basescu, in contextul reuniunii sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, joi si de vineri, la Bruxelles.

"In ceea ce priveste schimbarile climatice, pentru noi, de interes major este discutia legata de contributii, iar eu am notificat deja de la Consiliul European anterior ca Romania nu va avea contributii substantiale la acest program, contributii financiare substantiale destinate altor tari care sunt in afara Uniunii pentru a le sprijini sa atinga parametrii ce vor fi conveniti la Copenhaga, la conferinta cu privire la schimbarile climatice si aici avem o argumentare consistenta, de ce Romania va avea o contributie, dar minimala", a declarat presedintele Basescu, joi, pe aeroportul Otopeni, inainte sa plece la Bruxelles.

Printre temele care se vor afla in centrul atentiei pe durata intregii reuniuni se numara dezbaterea cu privire la arhitectura institutionala a Uniunii si pregatirea pozitiei comune a Uniunii Europene pentru participarea la Conferinta internationala ONU privind schimbarile climatice de la Copenhaga din 7 - 18 decembrie 2009, pregatirea pozitiei comune pentru Conferinta ONU privind schimbarile climatice, dar si situatia economica.

Seful statului a anuntat ca Romania va fi impotriva reluarii procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona, care ar putea interveni urmare a "exigentelor Cehiei" si ca solutiile trebuie gasite in interiorul actualului Tratatat: "Doar cateva mentiuni as vrea sa fac legat de problematica institutionala, intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Romania va fi categoric impotriva oricarei solutii care sa vizeze reluarea procesului de ratificare a Tratatului ca urmare a unor eventuale exigente ale Cehiei. Deci vor trebui gasite solutii in interiorul actualului Tratat".

Pe agenda reuniunii mai figureaza discutarea situatiei economice, financiare si de ocupare a fortei de munca in cadrul Uniunii, Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Marii Baltice, gestionarea migratiei ilegale si situatia din Afganistan si Pakistan.

Traian Basescu a spus ca Romania nu doreste ca guvernele statelor UE sa-si retraga sprijinul pentru strategiile de iesire din criza a UE inainte de 2010. "Declansarea unei eventuale strategii de retragere a guvernelor din sprijinirea proceselor de iesire din criza este o tema complicata, dar punctul de vedere al Romaniei este ca in niciun caz acest proces nu trebuie sa inceapa pana la sfarsitul anului 2010.

Noi avem aici si argumentul nostru, argumentul national, si anume chiar acordul cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar Internatinal sunt prevazute sa acopere anul 2009 si 2010 si apreciem ca orice incetare a acestor programe de sprijin financiar cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International intrerupe practic programul anticriza pe care Romania l-a declansat si care are pilonii asezati exact pe programul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International", a precizat presedintele.

O alta tema de discutie de la summit va fi si situatia din Afganistan, aici punctul de vedere al tarii noastre fiind ca "Romania va milita pentru o implicare activa a tuturor statelor prezente in Afganistan privind, insa, cu mare atentie la problematica din Pakistan pentru ca resursele, bazele talibanilor nu se afla preponderent in Afganistan, ci in Pakistan si de acolo se lanseaza la atacurile impotriva armatelor NATO".

Curtea Constitutionala din Cehia va continua dezbaterea privind conformitatea Tratatului de la Lisabona cu Legea fundamentala a tarii la 3 noiembrie. Ultimul lider din cele 27 de tari UE care nu a semnat inca Tratatul de la Lisabona, Vaclav Klaus, pare sa fie dispus sa parafeze documentul in schimbul unei derogari de la Carta drepturilor fundamentale europene, asemenea celor acordate Marii Britanii si Poloniei.

Aceasta derogare ar trebui sa impiedice orice restituire a bunurilor germanilor sudeti confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a confirmat ca Republica Ceha a cerut o derogare de la Carta europeana a drepturilor fundamentale, spunand doar ca acest demers "nu ar necesita ratificarea imediata de catre statele din UE".

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Basescu Bruxelles Conferinta ONU, #Consiliul european schimbari climatice, #Traian Basescu UE , #frauda