Basescu si Isarescu, in consens total: Vom avea crestere economica

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 16:21
1664 citiri
Basescu si Isarescu, in consens total: Vom avea crestere economica

Romania va avea crestere economica de 1,5 - 2 procente in 2009, au declarat presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In urma unei intalniri dintre guvern, bancile comerciale si Banca Nationala a Romaniei, cei doi au ajuns la concluzia ca Romania va inregistra o crestere economica in acest an, chiar daca va fi foarte mica.

"Din punct meu de vedere, desi am vazut deprecierea masiva din trimestrul patru a anului trecut, de 2,9% a PIB, continui sa raman optimist, impotriva multor estimari ca Romania va avea crestere negativa," a declarat Traian Basescu.

"Sunt incurajat de faptul ca bancile au capacitatea de a finanta economia si raman pe pronosticul de crestere de 1,5 - 2%. Este imbucurator ca, in ultimele zece zile, consumul energetic a crescut mult, ceea ce arata ca au pornit segmente din industrie," a adaugat presedintele.

La randul sau, Mugur Isarescu a declarat ca are "un optimism prudent, ponderat," in legatura cu cresterea economica. "Cred ca, in acest an, suntem sortiti sa fim optimisti, pentru ca asta este spre binele economiei Romaniei," a spus guvernatorul BNR.

Presedintele tarii a tinut sa reaminteasca faptul ca Romania are un sistem bancar solid, singurul punct mai slab fiind retinerea la credite a companiilor si persoanelor fizice.

"Dincolo de prudenta pe care a impus-o, mediatizarea corecta a procesului in evolutia crizei economice a indus populatiei un sentiment corect de a incerca sa faca economii. Eu i-as incuraja sa apeleze la sistemul bancar, care, pe o crestere a solicitarilor de finantare, va face si o ajustare a dobanzilor," a spus Basescu.

El a atras atentia ca exista persoane fizice si companii care intarzie deliberat plata datoriilor catre banci, somandu-i pe cei care nu au probleme de rambursare s-o faca in timp util. "Exact pentru a proteja sistemul bancar vom analiza posibilitatea actiunii statului, pentru ca cei care deliberat nu ramburseaza creditele, sa fie stimulati s-o faca," a spus presedintele.

Atat seful statului, cat si guvernatorul BNR, s-au aratat multumiti de colaborarea de pana acum dintre cele doua institutii si bancile comerciale.

"Suntem dupa cateva luni destul de grele. S-a testat conlucrarea intre cei trei parteneri, chiar si in finantarea surplusului de deficit bugetar de la sfarsitul anului trecut si testul a fost trecut. In consecinta, la optimismul meu din nastere, se mai adauga o bruma de optimist, pentru ca am vazut ca si in momentele grele, cand, de regula, apar forte divergente, aceasta conlucrare a functionat," a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a declarat ca spera ca din fondurile structurale in valoare de 30 de miliarde de euro, pe care Romania trebuie sa le acceseze pana in 2014, sa se poata rambursa si eventualele imprumuturi pe care Romania le-ar lua in aceasta perioada de criza.

Marea supărare a lui Ion Țiriac: ”Și nu Ceaușescu, ci alt escu”
Marea supărare a lui Ion Țiriac: ”Și nu Ceaușescu, ci alt escu”
Fostul tenisman Ion Ţiriac, patronul turneului Ţiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 579.320 de euro şi găzduit zilele acestea de baza sportivă Năstase/Marica din Capitală, speră...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Mugur Isarescu, #Traian Basescu, #Banca Nationala, #crestere economica , #frauda