Basescu vrea penalizarea romanilor care nu-si lucreaza pamantul

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 22:13
1829 citiri
Basescu vrea penalizarea romanilor care nu-si lucreaza pamantul
Foto: Bursa

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la "Ziua Campului", ca in Romania trebuie sa existe un sistem de taxe si penalitati pentru neutilizarea terenurilor agricole si a pasunilor, aratand ca a trecut vremea cand cineva putea fi deposedat de pamanturi, daca nu le foloseste.

"Pamantul, fie ca sunt pasuni, fie ca sunt terenuri agricole trebuie utilizate. Cine il are si nu il foloseste, nu poti sa i-l iei, pentru ca a trecut vremea in care sa poti sa deposedezi pe cineva, dar un sistem de taxe si penalitati pentru neutilizarea pamantului trebuie sa existe in Romania, valabil si pentru neutilizarea pasunilor.

Nu poti sa spui: Am pasune comunala, dar sunt doar doua vaci in comuna", a sustinut seful statului, aratand, amuzat ca pe fundal s-a auzit mugetul unei vaci. "Uite, si ea imi da dreptate sau ma contrazice, isi cere drepturile", a ras presedintele, aflat, vineri, la sarbatoarea "Ziua Campului" care se desfasoara in Insula Mare a Brailei.

Presedintele a tinut sa marturiseasca faptul ca intalnirea cu agricultorii romani, prilejuita de serbarea organizata de social-democratul Culita Tarata, a fost atat de importanta, incat a intrerupt o deplasare externa si a revenit la Bucuresti din Irak pentru a putea participa la "Ziua Campului", urmand ca sambata sa plece, din nou, din tara.

Basescu a venit cu cateva propuneri si a ridicat probleme, porinind de la realitatea ca Romania are cea mai slaba medie de productie agricola la hectar din Uniunea Europeana si de la faptul ca 3,5 milioane de hectare de pamant agricol nu au fost lucrate anul trecut.

Dumnezeu e bun, dar uneori uita sa ne dea apa cata trebuie

Basescu a sustinut si ideea dezvoltarii sistemului de irigatii si a modernizarii acestuia.

"Romania nu mai poate fi o tara care sa fie dependenta de Dumnezeu, pentru ca s-au schimbat si tehnologiile si Dumnezeu e bun, dar uneori uita sa ne dea apa cata trebuie. Treuie sa facem agricultura sa genereze productie sigura. Trebuie privit la irigatii ca la o urgenta majora.

M-a frapat Israelul, exporta legume produse in desert", a declarat presedintele. Basescu a explicat ca Romania trebuie sa introduca tehnologii moderne in agricultura astfel incat "in 15 ani cand se estimeaza criza alimentara sa fim pregatiti".

Presedintele a insistat si pe ideea constituirii unei Comisii care sa puna la punct o strategie pe termen lung pentru dezvoltarea agriculturii, explicand ca nu este obligatoriu ca aceasta sa fie infiintata sub patronajul presedintelui si ca se poate face sub patronajul Academiei de stiinte Agricole.

"Daca vom sti ce sa facem cu agricultura si industria alimentara Romania va fi o tara care nu va avea problme economice si sociale in urmatorii 50 de ani", a sustinut Traian Basescu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu, #teren nelucrat, #taxa penalizare , #frauda