Bazac renunta la robotii medicali de 10 milioane de euro

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 16:44
1287 citiri
Bazac renunta la robotii medicali de 10 milioane de euro

Ministerul Sanatatii a anuntat, miercuri, ca nu va mai achizitiona roboti chirurgicali, deoarece la licitatie s-a prezentat un singur ofertant, cu o oferta disproportionata, iar suma de 10 milioane de euro alocata va fi redirectionata spre alte prioritati.

"Comisia de evaluare a demonstrat utilitatea acestor roboti, insa achizitia lor nu se poate face cu orice pret. E important sa existe o evaluare obiectiva si elemente de comparatie. Consider ca in lipsa unei reale concurente o licitatie nu se poate desfasura", a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Potrivit ministerului, decizia a fost luata ca urmare a faptului ca, in lipsa mai multor oferte, comisia nu a avut indicatori de comparatie privind pretul corect al robotilor.

In plus, singura oferta aparuta propunea sume apropiate de cuantumul maxim al fondurilor alocate. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii considera ca nu se respecta principiul promovarii concurentei si nici cel al utilizarii eficiente a fondurilor publice.

Fondurile alocate pentru aceasta achizitie vor fi redirectionate catre Programul national de dotare cu monitoare, ventilatoare si echipamente de anestezie si terapie intensiva, program declarat prioritar de minister, mai ales in conditiile actualei pandemii de gripa A/H1N1.

Romania, codasa la medicina robotizata

Ministerul Sanatatii a decis, pe 8 iulie, ca nu va achizitiona cei cinci roboti chirurgicali in valoare totala de 10 milioane de euro, pana ce comisia proprie de evaluare, din care fac parte si beneficiarii celor cinci aparate chirurgicale, nu va demonstra oportunitatea si utilitatea acestora.

Robotii ar fi trebuit sa ajunga la Clinica de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala si institutele clinice din Cluj, Targu-Mures si Timisoara.

Achizitia sistemelor de chirurgie robotica a fost solicitata de catre membrii Comisiei de Medicina Minim Invaziva, condusa de catre prof. dr. Lazar Fulger si de catre prof dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurigie Generala si Transplant Hepatic.

Ministerul Sanatatii s-a aratat dispus sa plateasca, potrivit unui anunt de participare publicat pe site-ul guvernamental de licitatii, din bugetul alocat pentru anul 2009, peste 10 milioane de euro pentru achizitionarea a cinci roboti de chirurgie minim invaziva, cu patru brate, potrivit site-ului guvernamental de licitatii.

Licitatia privind contractarea firmei care va oferi cei cinci roboti chirugicali a avut loc luni, pe 13 iulie.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care este si seful Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, prof.dr. Irinel Popescu, a sustinut in repetate randuri ca a propus Ministerului Sanatatii continuarea programului de chirurgie robotica si achizitionarea mai multor roboti chirurgicali, intrucat exista numai doi in tara.

In Europa, ca si in lume, de altfel, numarul robotilor de acest fel este in crestere. Astfel, Italia detine 39 de roboti, Franta are 23, iar Germania 25.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#roboti medicali Romania, #licitatie roboti Baza , #frauda