BCR a sesizat DIICOT de existenta unor falsuri in dosarele de credit a patru firme

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 16:48
2351 citiri
BCR a sesizat DIICOT de existenta unor falsuri in dosarele de credit a patru firme

BCR a sesizat DIICOT, in trimestrul al doilea al acestui an, deoarece a descoperit, prin divizia antifrauda specializata a bancii, existenta unor falsuri in dosarele de credit a patru firme din Calarasi, Oltenita si Bucuresti.

"Cei cativa salariati ai bancii implicati in aceste cazuri au fost concediati. Banca a depus plangeri penale impotriva acestora si a altor persoane din afara bancii. Banca isi continua activitatea normal, ca principal finantator al economiei romanesti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate dupa finalizarea cercetarilor", se arata in comunicatul BCR.

Reprezentantii bancii precizeaza ca a reusit sa previna producerea de noi fraude, in caz avand proceduri antifrauda complexe si personal specializat.

Oficialii BCR mentioneaza ca analizele de credit au la baza documente emise sau confirmate de companii, institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentele in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si corectitudinea documentelor si informatiilor respective.

"Daca aceste documente contin informatii si afirmatii false raspunderea revine institutiilor si persoanelor respective. Salutam eforturile depuse de DIICOT, cu care BCR a colaborat foarte bine pe parcursul cercetarilor pentru elucidarea cazului, incepand din luna mai 2012", se mai spune in comunicat.

Frauda bancara Presedintele Fondului de Garantare, suspendat LIVE

Cum functiona reteaua

Procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, la o retea care a obtinut zeci de credite de la mai multe banci, activitatea infractionala fiind sprijinita si de Aurel Saramet, director al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM si angajati in Ministerul Economiei.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012, membrii unui grup infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Potrivit sursei citate, invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Joi dimineata, au fost efectuate 50 de perchezitii domiciliare la locuintele invinuitilor, precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu.

"Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti si Biroul Teritorial Calarasi, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor", se arata intr-un comunicat remis presei de DIICOT.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel - Duca, vicepresedinte al unei unitati bancare, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este estimata la suma de 22 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#BCR sesizare DIICOT frauda, #BCR frauda bancara, #BCR frauda credite , #frauda