Braconaj piscicol cu ordin ministerial in Delta Dunarii

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 22:14
2718 citiri
Braconaj piscicol cu ordin ministerial in Delta Dunarii
Foto: realitatea.net

Consiliul Judetean Tulcea acuza Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si ministerele Mediului si Agriculturii ca sprijina braconajul piscicol in Delta Dunarii.

Vicepresedintele CJ Tulcea a declarat ca ordinul comun semnat de cele doua ministere privind reglementarea pescuitului familial pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, incurajeaza practicarea evaziunii fiscale.

"Conform acestui ordin, toti locuitorii Deltei, indiferent de varsta, pot dobandi un permis de pescuit familial care confera dreptul de a pescui zilnic, fara sa plateasca vreo taxa, cate trei kilograme de peste.

Posesorii permiselor de pescuit familial vor putea utiliza, pe langa undite si setci, vintire, care sunt scule specifice pescuitului comercial. Astfel se face concurenta neloiala activitatilor comerciale.

In actul normativ nu sunt incluse reguli privind urmarirea capturilor la pescuitul familial si, ca urmare, braconierii si evazionistii se pot folosi de aceasta facilitate legala pentru a bracona si mai mult decat o faceau pana acum", a precizat vicepresedintele CJ Tulcea, citat de Romania Libera.

Potrivit acestuia, autoritatile din Tulcea au pus la punct o strategie de combatere a braconajului piscicol din Delta, in care se prevede ca pescuitul familial sa fie asimilat cu pescuitul sportiv. Totodata, monitorizarea capturilor de peste urmeaza sa se efectueze prin intermediul punctelor de prima vanzare pentru a fi fiscalizate, a explicat vicepresedintele CJ Tulcea

Strategia Consiliului a fost agreata de majoritatea primarilor din Delta, dar boicotata de conducerea ARBDD, care a propus respectivul ordin.

"Intentia noastra a fost sa reglementam mai bine pescuitul familial, prin intermediul caruia se braconeaza pestele din Delta, dar ordinul are unele prevederi ce sunt contestate si pe care le vom modifica", se apara Grigore Baboianu, guvernator ARBDD.

Datele arata ca in Delta se braconeaza peste 60 la suta din pestele capturat.

Pestele valoros(crapul, somnul, salaul si stiuca) se vinde la negru si ajunge pe piata cu acte contrafacute, asta in timp ce pescarii predau la cherhanale, cu acte fiscale, doar caras, babusca si platica.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#braconaj piscicol Delta Dunarii, #strategie combatere pescari , #frauda