Bucuresti, mon amour

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Martie 2008, ora 07:20
6017 citiri
Bucuresti, mon amour

An de an, actiunea ucigasa de distrugere a Bucurestiului, inceputa de Ceausescu, este continuata. Este un adevar socant, insa indiscutabil daca citim raportul: "Bucuresti, un dezastru urbanistic", prezentat de Asociatia Salvati Bucurestiul.

Concluziile acestuia sunt dramatice, cu atat mai mult cu cat sunt bazate pe cifre ce nu pot fi negate. Capitala Romaniei este un oras sufocat de trafic si de constructii, in care oamenii, si in special copiii, se imbolnavesc pe capete din cauza ambientului, un oras in care cladirile de patrimoniu ori au fost distruse ori sunt pe cale de a disparea pentru a fi inlocuite de blocuri fara nicio logica arhitecturala si nicio legatura cu vecinatatile. Pentru a nu fi acuzata ca exagerez am sa va dau doar cateva exemple din raport.

Din 2000 pana in 2006, viteza medie de deplasare in centrul Bucurestiului a scazut de la 15 km/ora la sub 10km/ora. Cum altfel, cat timp se circula mai mult cu masina avand in vedere slaba dezvoltare a transportului in comun. Potrivit studiului, liniile de transport in comun sunt slab interconectate.

Desenarea traseelor este facuta empiric si nu in urma unui studiu asupra necesitatilor de conectare a diferitelor puncte. Liniile de suprafata nu au o frecventa afisata si respectata, prin urmare nu exista o predictibilitate a timpului de parcurs intre doua puncte din oras. Benzile speciale pentru transportul in comun se lasa in continuare asteptate, iar metroul este insuficient dezvoltat.

Din cauza traficului sufocat si sufocant pierderile economice sunt foarte mari, numai in constructii ridicandu-se la 180 milioane de euro anual. Mai grav este ca, din aceeasi cauza, timpul mediu de ajungere a ambulantei la cazurile urgente a urcat de la 12 minute in 2002 la 35 minute in 2006, an in care 2.313 persoane au murit asteptand ambulanta.

Acelasi studiu ne arata ca Bucurestiul are o densitate de 9.009 locuitori pe kilometru patrat, de trei ori mai mare decat Berlinul, Viena sau Budapesta, aflate si ele la limita de sus a confortului social. Cu toate acestea, in Bucuresti se acorda in nestire autorizatii de constructie in locuri deja suprapopulate. Orice teren liber este vinat, fie el parcare, spatiu verde sau loc de joaca pentru copii.

Unica in Europa, legea urbanismului din Romania permite ca PUZ sa fie elaborat in urma unei initiative private si nu de autoritatea locala.

In Bucuresti, poluarea este si ea ucigatoare. Mediile anuale pentru dioxid de azot, benzen, plumb si praf sunt mult peste limitele normale admise. De aici si mii de cazuri de laringita, traheita, amigdalita, adenoidita cronica, bronsita si zeci de cazuri de astm bronsic la copii.

Situatia nu e cu nimic mai buna la adulti, in cazul carora se adauga si mii de cardiaci. N-ar trebui sa ne mire poluarea excesiva cat timp spatiul verde al capitalei a scazut de la 3470 ha in 1989 la 1.700 hectare in 2004. Astfel, Bucurestiul are sub 7 metri patrati de spatiu verde de locuitor, cand Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda minimum 50. A fost defrisat si cordonul de protectie din jurul Bucurestiului. Conform Eco Civica, in partea de nord a orasului, padurea Corbeanca 1 a disparut integral, padurea Corbeanca 2 este pe cale de disparitie, iar din Padurea Baneasa s-au defrisat 200 hectare. In consecinta, praful din Cimpia Baraganului intra nestingherit in oras.

Un oras neiubit

Am ales doar cateva dintre datele mai mult decat ingrijoratoare ale studiului. Dincolo de realitatea lor dura si seaca, se ascunde de fapt un alt adevar dureros. Bucurestiul a ajuns asa pentru ca este un oras neiubit.

Nu-l iubesc cei care-l conduc si care vad in el doar un important rezervor electoral. Primarii fac cel mult lucrari utilitare- repara drumuri, amenajeaza piete sau cate un loc de joaca betonat pentru copii. Asa se face ca Bucurestiul este arat dintr-un capat in altul.

Apoi, capitala trebuie sa produca bani. In consecinta, investitorii au mana libera sa construiasca unde si ce vor.

Dreptul la proprietate este prost inteles, asa ca fiecare poate darama orice, chiar o cladire de patrimoniu, si poate construi in loc orice, de orice inaltime si cu orice chip. Asa se face ca Bucurestiul este urat. In loc sa fie divers este pestrit si fara nicio noima, un oras in care nu prea mai ai pe unde sa te plimbi cu placere.

Bucurestiul este coscovit. Chiar si cladirile valoroase care au rezistat arata ca niste cucoane cu carnea lasata si fardurile intinse. Blocurile comuniste ar mai arata si ele intr-un fel daca ar avea macar tencuiala intreaga si o culoare definita. La Paris, edilii au gasit o formula legala prin care proprietarii sunt intai ajutati sa reconditioneze fatadele si apoi amendati crunt daca nu o fac la cea mai mica deteriorare. De fapt, in nicio capitala europeana n-o sa gasiti coscoveli.

Dar Bucurestiul nu este iubit nici de catre cei care-l locuiesc. Si nu este vorba despre faptul ca-l bombanim zilnic. O facem si cu sotul sau sotia, desi n-am avea aer fara ei. Este vorba despre faptul ca-l agresam zilnic cu vorba prea tare si vulgara, cu claxoane, cu mizeria pe care o aruncam pe unde apucam, cu dezordinea de pe strazi, cu incalcarea nonsalanta a normelor de minima civilizatie.

Traficul e infernal? Si noi il facem sa fie asa pentru ca ne e lene sa mergem cinci pasi pe jos sau sa urcam intr-un autobuz char si atunci cand am putea. Iar cand suntem la volan nu respectam nicio regula de circulatie. Cladiri valoroase sunt demolate? Oameni, nu extraterestri, cer autorizatie pentru demolare. Apar cladiri cumplite? Ele apartin cuiva si sunt gandite de arhitecti. Majoritatea acestor proprietari sunt, prin adoptie sau originari, bucuresteni, autori sau macar complici ai mutilarii propriului oras.

Nu toate capitalele sunt frumoase ca Parisul, Roma, Praga sau Madridul. Varsovia spre exemplu e foarte modesta din acest punct de vedere. Dar e ingrijita si se vede de la o posta ca si edilii, si locuitorii ei o iubesc. Iti dai seama de asta din primul moment, cand in balcoane vezi glastre cu flori, nu rufe intinse la uscat.

Bucurestiul ar putea fi mult mai frumos decat este daca ar fi si el iubit. Si poate primul leac pentru atenuarea acestor statistici ingrozitoare ar fi pana la urma tot un strop de dragoste.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
Mai mulți indivizi din București deghizați în femei au păcălit pe internet alți bărbați că le oferă servicii sexuale. Ce pățeau victimele când se întâlneau cu infractorii
Mai mulți indivizi din București deghizați în femei au păcălit pe internet alți bărbați că le oferă servicii sexuale. Ce pățeau victimele când se întâlneau cu infractorii
Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii din Bucureşti după ce, deghizaţi în femei, ar fi postat pe un site anunţuri privind oferirea de servicii sexuale. Indivizii au atras alţi...
#Bucuresti, #administratie , #frauda