Cartile de alegator, tiparite in zadar pe bani grei

Luni, 02 Iunie 2008, ora 10:50
1824 citiri
Cartile de alegator, tiparite in zadar pe bani grei

Romanii care s-au prezentat, duminica, la urne si care au dorit sa voteze cu cartea de alegator emisa de serviciile publice de evidenta a persoanelor au fost refuzati de catre membrii comisiilor de votare.

Acestia au precizat ca votul se poate exercita doar pe baza cartii de identitate sau a buletinului, a cartii de identitate provizorii sau a pasaportului, informeaza Gardianul. Unul dintre alegatorii care s-au aflat in aceasta situatie a fost insusi primul ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu.

Acesta si-a exprimat nedumerirea ca nu poate vota cu ajutorul Cartii de Alegator, intrebandu-i totodata pe membrii comisiei de ce se mai elibereaza astfel de documente daca nu pot fi folosite.

In prezent, potrivit datelor statistice, exista opt milioane de romani carora le-au fost eliberate carti de identitate, care au inlocuit vechile buletine de identitate. Odata cu respectivele carti de identitate, posesorii au primit si vestitele carti de alegator, ce se doreau a fi utilizate expres la scrutinele de alegeri de dupa anul 2000.

La opt ani, aceste carti de alegator se dovedesc a fi complet inutile si neacceptate pentru exercitarea dreptului la vot de catre comisiile de votare. Asta, deoarece autoritatile statului asteapta ca restul de aproximativ patru milioane de romani care poseda buletine de identitate valabile sa isi preschimbe actul si sa intre in posesia cartii de identitate, respectiv a cartii de alegator. Acest lucru este estimat sa se intample undeva la mijlocul anului 2012.

Un calcul simplu arata ca, la opt milioane de romani posesori de carti de identitate, firmele care au prestat servicii de tiparire, foliere si redactare au incasat aproximativ 400 de miliarde de lei vechi, la un pret de productie de 50.000 de lei vechi pentru pachetul cuprinzand cartea de identitate si cartea de alegator.

Pentru realizarea cartii de alegator se cheltuie, in medie, cam 5.000 de lei vechi, ceea ce inseamna ca, din anul 2000 si pana in prezent, societatile in cauza au incasat, de pomana, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi (1,2 milioane de euro).

La asta, se adauga costul editarii, tiparirii si folierii urmatoarelor 4 milioane de carti de alegator pana in anul 2012, ceea ce inseamna alte 600.000 de euro care vor intra in conturile societatilor contractante. Specialistii spun ca, desi din anul 2012 se preconizeaza ca votantii vor putea folosi aceste carti de alegator, va fi prea tarziu, intrucat vom intra in posesia cardului european de identitate.

Horoscop zilnic. Marți, 19 martie. Zodia care ajunge într-o situație delicată din neatenție
Horoscop zilnic. Marți, 19 martie. Zodia care ajunge într-o situație delicată din neatenție
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Te asteapta...
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
#vot, #bani, #carte alegator, #carte identitate , #frauda