Ziare.com

Catedrala Mantuirii Neamului incaiera Patriarhia si pe Stelian Tanase

de Alexandra Sandru
Vineri, 26 Martie 2010, ora 21:26

   

Catedrala Mantuirii Neamului incaiera Patriarhia si pe Stelian Tanase
Oficialii Bisericii Ortodoxe Romane s-au saturat sa citeasca articole din presa unde sunt criticati pe tema construirii Catedralei Mantuirii Neamului.

Picatura care a umplut paharul se pare ca a fost un editorial al lui Stelian Tanase din Adevarul, intitulat sugestiv ... "Catedrala".

"Biserica ar trebui sa tina cont de obiectiile aparute din zona societatii civile. Urbanistii gasesc nefericit ales locul - lipit de Casa Poporului, incalcand astfel cele mai simple principii ale urbanismului. Si asa cladirea Parlamentului e scoasa din scara, adaugarea unui imobil de mari dimensiuni, il loc sa usureze lucrurile si sa clarifice aspectul zonei, nu face decat sa le agraveze.

In plus, Casa Poporului, prin dimensiunile sale, va pune in umbra, isi va subordona, inevitabil, catedrala. Ea trebuie ridicata intr-un loc aerisit, larg, unde nu exista concurenta altor imobile si unde linia, 'maretia', 'linistea' sa fie puse in valoare. Inghesuita intre Ministerul Apararii, Hotelul Marriott si Casa Poporului, catedrala se anunta un esec urbanistic", scrie Tanase in articolul sau.

Patriarhia arunca Catedrala in curtea statului

Suparati, oficialii BOR au tinut sa faca cateva precizari, aratand ca terenul pentru Catedrala Mantuirii Neamului este pus la dispozitie de statul roman.

"Domnul Stelian Tanase a publicat in cotidianul Adevarul din 25 martie 2010 un articol de opinie intitulat 'Catedrala', in care ridica unele obiectii in legatura cu construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Pentru corecta informare a opiniei publice, consideram ca se impun urmatoarele precizari.

Arhitectii nu sunt de acord cu planul Catedralei Mantuirii Neamului

Ca si celelalte trei locatii anterioare (Piata Unirii, bulevardul Unirii si Parcul Carol), actualul amplasament al viitoarei Catedrale patriarhale de pe Dealul Arsenalului din Bucuresti a fost propus si atribuit Patriarhiei Romane de catre autoritatile de Stat prin Legile nr. 261/2005 si nr. 376/2007, promulgate de Presedintele Romaniei.

In consecinta, Camera Deputatilor a predat prin Protocolul de predare-preluare din 13 februarie 2006 si actele subsecvente, terenul respectiv catre Patriarhia Romana care, pe temeiul acestor acte normative, a initiat demersurile pentru elaborarea studiului de fezabilitate si definitivarea temei de proiectare", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei, remis Ziare.com.

Catedrala, "o lumina a invierii" pentru bisericile peste care s-a construit Casa Poporului

Patriarhia considera, totusi, ca nu este atat de nefericita locatia pentru Catedrala, putand sa fie un simbol al invierii pentru cele trei biserici care au fost demolate pentru a face loc Casei Poporului.

"Prezenta Catedralei Mantuirii Neamului langa cladirea Palatului Parlamentului nu a fost ceruta de Patriarhie in mod expres, dar ea poate fi inteleasa simbolic in sensul ca viitoarea Catedrala va fi ca o 'lumina de inviere' pentru a nu uita cele trei biserici 'omorate' prin demolare si doua 'rastignite' prin translare din zona in perioada regimului comunist, spre a se face loc cladirii Casei Poporului.

In ceea ce priveste necesitatea construirii viitoarei Catedrale patriarhale, pusa sub semnul intrebarii de catre domnul Stelian Tanase, reamintim faptul ca, din punct de vedere al spatiului, actuala Catedrala patriarhala de pe Dealul Mitropoliei - care a fost construita in urma cu peste 350 de ani ca biserica de manastire - nu mai corespunde astazi deloc nevoilor liturgice, pastorale si de reprezentare ale Bisericii Ortodoxe Romane, cu peste 20 milioane de credinciosi in tara si strainatate", adauga omunicatul Patriarhiei.

Catedrala, un simbol religios, nu o opera de arta

Patriarhia precizeaza ca nu se doresre ca viitoarea constructie sa indeplineasca criterii estetice, ci sa fie un simbol religios, credinciosii urmand sa se roage in interiorul sau, nu sa o admire de afara.

"Cat priveste aprecierea domniei sale referitoare la valoarea estetica a machetei ilustrativ tematice a viitoarei Catedrale, aceasta denota o totala lipsa de cunoastere a semnificatiei si functionalitatii liturgice a unei biserici, iar Catedrala va fi construita in primul rand pentru cei care se vor ruga in interiorul acesteia, nu doar pentru a fi privita din exterior de trecatori.

Loterie nationala pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului?

Mai precis, nu frumusetea estetica exterioara, ci simbolismul religios, functiunile si spiritualitatea liturgica cerute de Sfintele Canoane si de Traditia bisericeasca reprezinta principalele criterii de apreciere a viitoarei catedrale. Viitoarea Catedrala va fi construita in forma de corabie si de cruce latina ca spatiu sacru al comuniunii Sfintei Treimi cu multimea credinciosilor dreptmaritori.

Biserica Ortodoxa Romana alege simbolismul arhitectonic pe baza unor criterii teologice riguroase, iar nu tinand cont de o estetica emotionala sub presiunea unei gandiri secularizate care a pierdut simtul sacru si legatura cu traditia dinamica a Bisericii", se mai arata in documentul citat.

Biserica propovaduieste informarea inainte de critica

In final, oficialii BOR transmit celor care doresc pe viitor sa adopte o atitudine negativa in ceea ce priveste Catedrala Mantuirii Neamului sa se informeze si sa reflecteze.

"Patriarhia Romana ar aprecia daca cei ce se exprima public impotriva construirii viitoarei Catedrale ar aprofunda cunostintele lor referitoare la semnificatia si functionalitatea spatiului sacru ortodox care difera esential de perceptia secularizata a spatiului arhitectonic obisnuit.

Constatam faptul ca, dupa anul 1990, cand Patriarhia Romana si-a exprimat public intentia construirii viitoarei Catedrale patriarhale, de fiecare data ea s-a confruntat fie cu orgoliile unor arhitecti care nu au perceptia spatiului eclesial si pentru care viziunea beneficiarului asupra viitoarei Catedrale aproape ca nu conteaza, fie cu opozitia unor pretinsi reprezentanti ai societatii civile secularizate si antibisericesti, care inventeaza fel de fel de argumente doar pentru a bloca realizarea proiectului Catedralei Mantuiri Neamului.

Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului incep in august

In acest sens, informam opinia publica din tara si strainatate ca, in contextul actual al libertatii religioase, Patriarhia Romana are atat datoria, cat si dreptul de a construi viitoarea Catedrala, ca fiind o necesitate practica si un simbol al credintei poporului roman, in majoritate crestin-ortodox. Catedrala noua va aduce multa bucurie in sufletele tuturor celor care raman permanent in memoria si recunostinta Bisericii, fiind onorati cu numele de 'fericitii si pururea pomenitii ctitori ai bisericii acesteia'!", conchid oficialii BOR.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6784 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
62 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe bune?

"Catedrala va fi construita in primul rand pentru cei care se vor ruga in interiorul acesteia, nu doar pentru a fi privita din exterior de trecatori."

Pai, in cazul asta, prea cinstite Daniele, de ce nu o facem la Crangasi sau pe camp la Mihailesti? Sau vrei matale sa te afli in treaba acolo prin centrul capitalei? Daca lumea vrea sa se roage se roaga oriunde ! Hai ca ne tot aburesti cu treurile astea de doi lei !

 

TRUFIE, DESERTACIUNE

Strabunicii nostri, parintii si noi #s-au inchinat si ne-nchinam, s-au botezat si ne-au botezat in bisericute mici, curate si au trait si ei si noi...Acum, in situatia in care este tara, cladiri monumentale ne trebuie ?! Daca Preafericitul vrea sa ramina ceva in urma domniei Sale, ar fi putut cu acesti bani sa faca foarte multe lucruri utile : azile pentru batrini, asezaminte pe linga manastiri, locuri unde orfanii si orafenele sa invete o meserie...S-ar fi putut face scoli, spitale, s-ar fi dat medicilor un salariu demn (au inceput sa plece in strainatate)...Dumnezeu este pretutindeni, nu-i trebuie Catedrale...Cine crede si iubeste oamenii si pe Dumnezeu, se poate ruga oriunde...

FUDULIE, IN LOC DE SMERENIE

• Sihastrul Daniil, caruia i se confesa Stefan cel Mare traia intr-un schit, prin muntii Nematului si nu-i era rusine pentru lipsa de confort.
• IPS patriarhul Daniel se rusineaza sa mai slujeasca slujbe acolo unde au slujit inaintasii sai, unde s-au incoronat regii Romaniei, unde, in copilaria noastra, mergeam sa sarbatorim noaptea invierii.
• IPS patriarhul Daniel n-are liniste pana nu se vede slujind Invierea intr-o catedrala de cinci stele.
• Se prefigureaza doua mari minuni pentru capitala noastra, amandoua dambovitene: autostrada suspendata a dlui Oprescu si catedrala neamului a IPS.
• Pe vreme de criza, cand salariile o duc de azi pe maine, pensionarii trag matza de coada, guvernul nu stie pe unde sa-si scoata camasa, iar bugetul defileaza cu pantalonii rupti in fund, ne noi ne facem tichie de margaritar.
• Chiar ma intreb: cati flamanzi ar indestula IPS daca, in loc de Catedrala cat Casa Poporului, ar pregati cate o iahnie cu fasole pentru fiecare ?
• Ma inchin cu smerenie in fata sfintilor care s-au jertfit pentru credinta, in fata memoriei sihastrilor, in memoria celor care s-au rugat si s-au jertfit, dar, in fata megalomaniei unor popi, nu pot sa ma inchina.
• Imi exprim numai dezgustul..

desteapta-te, romane!

fiecare sedinta a senatului american se incepe cu o rugaciune;
ar prinde bine si parlamentarilor romani sa aibe un locas de rugaciune mai apropiat de parlament;
nihil sine deo!

PROIECTUL MEU

daca ar fi dupa mine eu nu as construi pentru Romania Catedrala mantuirii neamului ci...Puscaria Mantuirii Neamului!Caci pana cand o asemenea puscarie nu se va construi si nu va fi plina, buzunarele romanilor vor ramane tot goale.

Boby, totul are o limita! Te inteleg ca esti impotriva lui Basescu pentru ca ai mentalitate de comunist!

Acum o iei razna prin papuris si tii hangul unui jurnalist de doi bani cum este Stelian Tanase, doar pentru ca urla *** la televiziunile mogulilor si canta in presa lor imnul frustrarii. Esti penibil, mi-e mila de tine si scarba in acelasi timp.
Biserica este un dar de la Dumnezeu si fiecare biserica este un ajutor pentru fiecare dintre noi.
Comunistii, ca tine, nu cred in nimic, decat in pile, relatii, comisioane si nemunca. Mi-e sila...

Fiind vorba de Tănase, el are cu catedrala ce are ....... cu prefectura. El este ....... , iar catedrala prefectura. Să se uite singur in oglindă să vadă pe unul care slujeste un cocălar jefuitor si trădător de tară, ca să stie cu ce obraz se afisează .

.

Boby 23, nu crezi că ar fi mare nevoie in Romania de o constructie cat Carpatii denumită "Catedrala mantuirii neamului prost"? Ti-e teamă?

Despre ideea că te poti ruga oriunde, am niste indoieli. In situatia asta te poti ruga si in iadul securistilor, al KGB, si al asasinilor copiilor din 1989. Stii că Scaraotchi nu face manăstiri.

catedrala?!

chiar mi-e lehamite de gandirea megalomanica a unora dintre popii romani si nu numai!va intreb :L daca se construieste aceasta catedrala ,evaluata la un pret enorm -chiar se mantuieste nEAMUL ROMANESC?! sau e doar un moft si un pretext de a mulge STEARPA *** dar si boii din ROMANIA!?

Mintuirea

Mintuirea se face prin credinta, nu prin cladiri inalte. Salvarea sufletului se poate face si in pustie.
Mi-e teama ca popii vor sa adubne comori pamintesti.

 

Cine se aseamana..

Ce mai stai, cara-te in pustie desteptule!Asta-i mintea ta, nu te condamn!

da,...

dreptate are colegul......au popicii astia niste fite.....!!!

Catedrala !

Asta e un proiect comercial, cu parcare, hotel, magazine si de ce nu si un cinematograf 3D, bonus si un mall ca e in trend.
De ce acum, de ce acolo si cine plateste pt proiectul si constructia asta ?
Un raspuns ar fi bugetul Romaniei !

Ovidius..

ai uitat ca vor face si citeva etaje sub pamint.Nu stiu daca pe timpurile astea,cind guvernul ne stringe de git cu noi si noi taxe,trebuia ridicata o catedrala care costa citeva sute de milioane de euro.Spitalele nu au medicamente si bani de renovari,scolile se darima,sint copii care invata inca la lumina luminarii,sint copii bolnavi de cancer care nu au bani de tratament.Eu as fi dat banii acestia pentru copii,cred ca Dumnezeu ar prefera sa vada copiii fericiti si sanatosi.

ttttttttttttttt

Da..miros de dictatura ortodoxa:un patriarh,un popor,o religie,o catedrala!Ein Volk,ein Land,ein Fuehrer!!!Eu nu-i suport pe tapii astia pravoslavici,greco-slavoni,care ne-au tinut un mileniu in intunric,si de la care nu poate veni(aproape) nimic bun! Daca nu era Scoala micii Rome,Blajul,care ne-a redat constiinta lingvistica de fii mandri ai Romei,eram azi rusi,sarbi sau bulgari!Ce cautam in ciorba asta greco-bulgareasca? Noi sunten urmasi ai Romaei,si la Roma ne e mama,nu la coruptii si parsivii de greci!Ce coincidenta,nu au falsificat si mintit belgienii sau irlandeazi,ci "ortodocsii=drept-credinciosii) greci..

ce-i trebuie chelului?

catedrala!

 

credinta inseamna smerenie

datorita lipsei smereniei,mai marii bor alunga credinciosii din biserici. nu mai sunt 20 milioane,ai vostrii.credinta inseamnain primul rand sa nu faci rau ,daca nu poti sa faci bine.dar prin aroganta vastra,prin foamea de bani,curvii,betii,ati devenit slujitorii raului si nu ai domnului.in 20 de ani va veti ruga singuri in biserici.credinta nu inseamna doar cladiri si masini luxoase.FARISEILOR!

cind postezi mai si gindesti?

ce am zis eu si ce -mi raspunzi???

lllllllllllllllllllllllll

O sa ajunga sa aiba 1 milion de biserici pravoslavnice,si niciun credincios! Astia,macinati de boli,de batranete,de lipsa de copii,vor face coltul! Singurele biserici(sinagogi,moschei) trainice,pentru eternitate,sunt copii! Faceti copii,nu biserici! Astea sunt destule si tot mai goale! Un evreu credincios,care are 14 copii,spune ca asta e investitia lui pentru viitor si eternitate! Bisericile se prabusesc,copii asigura vesnicia rasei si etniei!

_

Nu este vina bunicilor nostrii , ca noi am uitat ca ei au ajuns la Stalingrad si apoi s-au intors la Berlin macar pentru ei ar trebui sa construim o catedrala ca sa nu mai vorbim de cei ce au reintregit natia !

catedrala...

oficialii BOR,..sa mai lase capul spre popor ca prea si-au luat-o in cap,ce catedrala,...sa o faca daca au bani,nu de la buget,..ei se plimba cu masini de lux,toti se lafaie in luxuri care nu sint potrivite cu haina preoteasca, deunazi am vazut un videoclip in care niste popici de manastire dansau dupa manele de le sarea crucile de la git......vizitati manastirea Hadimbu ,de linga Iasi,sa vedeti acolo in ce lux traiesc popicii de acolo,curtea e facuta in terase sicu balustrade de inox,...iar satele de linga manastire este o saracie lucie,alta manastire ,Simbata linga Brasov,...acolo se duc parlamentarii sa se "reculeaga" ,ca vezi Doamne ,sint stresati de cit lucra,acolo am vazut-o si pe "mis"a de la deputeti....Nu am vazut linga nici o manastire un leagan de batrini,sau de alta categorie defavorizata ,unde popicii sau maicile sa se ocupe sa-i asiste ,sa-i ingrijeasca.......asa cum am vazut in toate tarile pe unde m-am perindat. BOR ul ar trebui sa caute sa faca catedrala ,dar sa nu ia bani de la stat,....biserici avem destule,...sa se faca ,dar dupa ce trece criza,...sau peste citiva ani. Statul nu trebuie "stors" acum cind nu stie de unde sa scoata banii.....mai ales ca unii guvernanti sint acolo doar de decor.Eu,consider ca sint un bun crestin,dar sub masca credintei in Dumnezeu nu trebuie sa se "sara calul".

 

,,,,,,,,,,,,,,,,

Hadimbu..adica ..eunucul!!!!!(hadimb vine din otomana,hadim,eunuc,castrat!!)...da co.orvele (tzapii)pravoslavnice nu sunt deloc castrate!!

 

 

Bilci

ce subiect de bilci a ajuns catedrala. Mutata de ici colo, azi e miine nu e .... mi-e teama ca si-a pierdut orice prestanta sau importanta.

 

Catedrala Mantuirii Neamului

Mi-a trecut asa un gand... inceputul sfarsitului ortodoxiei in Romania...

 

daca era de la oameni,Ortodoxia ar avea un sfarsit

dar fiind de la Dumnezeu,"nici portile iadului nu o pot birui",asta nu se prea intelege sau nu se vrea,in epoca noastra secularizata

@bobinstein

Hristos nu a lasat ortodocsi sau catolici. El a lasat o biserica (a se citi comunitate) crestina.
Legat de ce ai scris intre ghilimele poti citi comentariul meu "Cel de-al treilea secret" din 24.03.2010 23:43.

@rafinaria

asa e,dar,dupa cum stii,catolicii s-au desprins,asa ca singura Biserica e cea Ortodoxa acum,pe tema asta nu se pot face negocieri sau "intelegeri" pentru ca picam in erezie si e mai rau

@bobinstein - "picam in erezie"

Nici biserica ortodoxa si nici cea catolica nu sunt erezii.
Nu suntem noi in masura sa le judecam greselile dar pot sa admir misionarismul catolicilor care noua ortodoxilor ne lipseste. Iar misionarismul este o datorie crestineasca neglijata de noi si folosita de secte (portile iadului).

BOR este EREZIE ‘curata’ de multe sure de ani…, si continua sa degenereze.

Pentru ortodocsi, Sfanta Scriptura e de mult pe plan secund, la loc de frunte aflandu-se “Sfanta Traditie", care numai sfanta nu e.
Preotii ortodocsi nu cunosc nici pentru ei Biblia, d-apoi sa ne mai indrume si pe noi…, iar cei care s-au intors la Dumnezeu dintre ei, ori au parasit aceasta religie moarta, ori au fost dati afara…!
Cu asa ortodoxie, vai de poporul Roman, vai de sufletul nostru!!!

Erata

In loc de "sure de ani"
cititi va rog "sute de ani"!

Biserici avem...

... dar nu avem credinta... Aratati Dvs, cei de la BOR, ca aveti credinta...

Construiti adaposturi pentru saraci, pentru batranii singuri, pentru copiii strazii. Aratati-va credinta facand ceva pentru amarati, nu ridicand cladiri imense cu care sa speriem si sa infricosam lumea.
Adunati saracii de pe drumuri nu ridicati o alta cladire-colos la portile careia sa se adune cersetorii...

 

Doamne fereste-ne de Filistini

Ca asta sunt astia desi spun acuma "inalti ierarhi". nu-i mai incape cladirea bisericii si-si vor numele inscrise in dictionare. Vorba ta, Silvia, mai bine ar ajuta comunitatea in care traiesc si de pe urma careia isi umplu burdihanele. Dar, las ca Al de Sus ...e sus si vede !

Eu asa sper...

... ca bunul Dumnezeu sa aranjeze lucrurile in favoarea celor flamanzi si fara adapost... Biserica o purtam in suflet si o ducem cu noi oriunde am fi...
Degeaba avem biserici daca sufletu-i secatuit...
As fi vrut in iarna, pe gerurile acelea mari, sa iasa de la BOR si sa-i adune pe nenorocitii expusi la moarte prin inghet... Dar ti-ai gasit?... Spitalele si S Oprescu...

Ia incearca tu

sa te interesezi cate adposturi, cantine pt saraci, brutarii, spital, dispensare , orfelinate are BOR.... Inainte sa vorbesti cu pacat...

cum sa se intereseze...

cand e mai usor sa manance ***?

Catedrala

este pentru BOR ce era pentru Ceausescu Casa Poporului. Ambitia de a-si arata grandoarea, puterea. Sa ne imaginam ce s-ar construi cu banii astia, cate scoli, spitale, cat ajutor pentru batranii credinciosi muritori de foame. Se mai construieste prin orase occidentale cate-o moschee finantata de arabi, dar asemenea catedrala nicaieri, in tarile cu o economie puternica nu se arunca banii pe o asemenea constructie inutila. Sau poate vor o atractie pentru turisti...

 

DRAGEI KVINNA,

Nu se arunca pentru ca ei le-au construit in Evul mediu, cand "slugutei romancute" i s-a oferit rolul de a-i apara de musulmani pentru ca ei sa aiba timp sa le construiasca! Catedrale pe care noi, astazi, la 500-1000 de ani distanta, le vizitam si le fotografiem! Si, din cauza lor stim unde este Germania, Italia, Spania, Cehia si popoarele acestor tari! Despre acest lucru este vorba in propozitie: prezenta romaneasca la acest mal al Marii Negre! Astazi si in viitorul globalist!

Am o idee geniala (cred)

sa se demoleze casa poporului, pentru (cica) a face loc bisericii de mantuire, iar mai apoi, aceasta din urma sa nu se mai construiasca!

 

Proasta idee

Nici parlamentarul tau de circumscriptie nu o sa-ti mai dea fasole cu carnati in urmatoarea campania si nici popa nu o sa-ti mai dea cu "jmac" pe frunte acuma de Paste! Dar ideea nu e rea in profunzimea ei. Pacat insa ca nu mai traieste Toma Caragiu sa-i invete el ce inseamna sa fii popa !!! Macar in filme. Ca astia ai nostr prea se cred vedete !

Varianta B ar fi (avand in vedere ca nu incap una langa alta)

ca Biserica Mantuirii, sa se construiasca direct pe Casa Poporului. Enoriasii ar putea arata in jos direct spre Iad.

Felicitari

Nea Petculescule...ai fost genial...cea mai tare idee: catedrala peste Parlament. Unii peste altii certandu-se care sa ajunga primul sa arate catre Iad. Nota 10 !

da' cine e,maica,stelian tanase asta?

si nefericitii aia care se uita-n gura lui,cine sunteti,voi,maica?

 

catedrala neamului?

Bleah!!!!!Popii nu mai stiu cum sa ne ia banii.Sunt ***,au si masini de lux si jecmanesc oamenii.Daca moare cineva din familie si trebuie sa-l ingropi,pana nu le dai o gramada de bani nu iti tin slujba.Eu i-as scoate in afara legii,sunt cei mai mari mafioti si nici taxe nu platesc la stat.Sa contribuie cine vrea la aceasta asajisa catedrala,eu nici nu vreau sa aud.

 

erata:

unde sunt stelutele,adaugati substantivul ,,p.oponari''.Vad ca moderatorul cenzureaza mai ceva ca pe vremea comunismului.O fi si el vreun pui de securist?

TUPEU ca la Biserica Ortodoxa Romana, rar sa mai gasesti…!

Dupa ce ne-a aruncat tara cu niste sute de ani in urma celor protestante, care nu intamplator sunt si cele mai avansate si prospere…, si dupa ce ne-a vandut bolsevicilor pentru cca 50 de ani, BOR ne da cu praf in ochi, propunand construirea acelei monstruoase catedrale denumita atat de impropiu Catedrala Mantuirii Neamului.
Aceasta biserica moarta, numai spre mantuire nu ne-ndreapta!

 

Aproape un secol in urma...!

In 1918 s-a creat Romania Mare, si am fost binecuvantati pentru o vreme, ca țară, pe mai toate planurile. Am fost cercetati și cu Evanghelia, dar ‘biserica de stat’ (BOR) s-a-mpotrivit lui Dumnezeu.
Au fost in sanul ei cateva miscări religioase care au oferit neamului nostru posibilitatea innoirii si a intoarcerii la Dumnezeu.
Asa a fost de exemplu miscarea "Oastea Domnului". Prin publicatia sa "Lumina Satelor", Evanghelia a fost răspandită masiv. Oamenii au inceput să citească si să se pocăiască.
O altă trezire a constituit-o “Miscarea Tudoristă" initiată de preotul Teodor Popescu, in plină capitală a tării. 'Fruntasii' nostri au auzit Cuvantul din gura acestui om care a fost transformat de Dumnezeu ca si Luther.
A fost apoi miscarea bisericilor baptiste si evanghelice, care au răspandit Evanghelia cam peste tot.

BOR insă la dus la tăcere pe preotul Iosif Trifa, l-a expulzat pe preotul Teodor Popescu, l-a 'impins' peste hotare pe Dumitru Cornilescu (traducătorul Bibliei in romana moderna), etc.
Tot BOR a initiat in 1927 formarea Legiunii Arhanghelului Mihail, care a devenit in 1930 Garda de Fier, institutie folosită apoi impreună cu altele pentru reprimarea denominatiunilor protestante si neo-protestante.
BOR a colaborat strans (si de bună voie) cu comunistii, apoi cu securistii si nomenclaturistii, pentru a persecuta pe asa-numitii ‘credinciosi rătăciti’ si chiar a le-nchide parte din biserici/case-de-rugăciune.
Pentru acoperirea actiunilor ei, BOR a ajuns de-a ‘sacrificat’ chiar si vreo cativa preoti onesti de-ai ei, lucru necesar pentru a deruta multimea si a obtine 'un nume bun'.
Multumită atitudinei BOR, Romania a intrat in intunericul comunist pe o perioadă de cinci decenii.
Acum, aceeași BOR ghidează poporul, așa că nu se intrevede vreo inviorare sau insănătoșire…!

ti se potriveste numele,chiar ca prostia ta e de "lache"

nici nu stii ce vorbesti...poti sa-mi spui,te rog,din ce secta faci parte?

@Lake

Cu inutilitatea construirii Catedralei Mantuirii Neamului iti dau dreptate; in rest bati campii.
Sectele au raspandit Evanghelia pentru prozelitism, nu pentru credinta.
Dumitru Cornilescu a tradus textul masoretic, valabil pentru sectele neoprotestante.
BOR nu a initiat formarea Legiunii Arhanghelului Mihail.
Nu BOR ne-a vandut bolsevicilor ci lideri a unor tari de religie protestanta si neoprotestanta.
Referitor la "ne-a aruncat tara cu niste sute de ani in urma celor protestante" te referi cumva la preotii homosexuali din cadrul bisericilor protestante?

@ 'bobinstein"

Din intrebarea dumitale rezulta ca cine nu-i ortodox este sectant. Nu stii sa faci deosebire dintre culte si secte dar te dai vioi.
Te sfatuiesc in primul rand sa te interesezi ce culte sunt recunoscute in Romania - vezi Departamentul Cultelor.
Tot imediat ar trebui sa te uiti in DEX si sa inveti ce-nseamna "sectant".

Daca ai citi Biblia si ai compara-o cu invatatura si practica ortodoxa, ti-ai face 'cruce mare'!

@ ‘Rafinaria’

Dumitru Cornilescu era preot ortodox, cand a tradus Biblia in limbaj modern, si de aceea a fost ‘impins’ peste hotare si nevoit sa traiasca in exil in Elvetia.
Traducerea lui este folosita de orice cult, iar neo-protestantii (ex. baptistii, penticostalii, crestinii dupa evanghelie, etc.) pe care-i numesti d-ta drept “secte", statul roman si chiar si BOR ii recunoaste drept CULTE!
Si de istorie vad ca n-ai habar, asa ca nu mai continui…

cred ca se refera la ineptul exorcist de la Tanacu

.

M-am saturat de prea nesimtirea sa Daniel prea-nefericitul si turma lui de "pastori"...

Tara moare mai Bula-Daniel si tu sfantule nu stii cum sa mai toci niste bani de-ai fraierilor pe care ii ametesti cu: Doamne miluieste popa prinde peste!
Mai multa retinere procletilor ca altminteri va mananca Talpa Iadului! A mai fost un nebun care a construit la scara faraonica si... pentru muschii lui: e cazul sa vedeti cum ar putea fi folositi banii aia pentru ajutorarea saracilor, vaduvelor, orfanilor, bolnavilor...
Domnul Dumnezeu s-a saturat de fatarnicia voastra, de odajdiile voastre tesute cu fir de aur, de crucile de aur si argint, de "potcapurile" alea impopotonate cu aur si pietre pretioase... Mai multa smerenie neam de farisei ca nu care cumva sa va ajunga pedeapsa divina si sa pieriti pe cale laolalta cu cei pe care-i rataciti!

 

pt ANTI VIRUS

CORECT ,DOMNULE!

ANTI-Virus ..daca te-ai suparat atunci ia si plimba ursu ..

ESTE bun SAU rau ESTE PASTORUL NOSTRU , IAR NOI SINTEM OILE , DACA NU FACI PARTE DIN TURMA ACEASTA ATUNCI DUTE IN ciurda ta ...NOI SINTEM O TURMA SI AVEM UN PASTOR ... Cine esti TU sa judeci Faptele PREA FERICITULUI PATRIARH ..de cind esti tu contabilul faptelor altuia ? FII CONTABILUL PACATELOR TALE...
SOIUL asta al vostru MINTUITORUL IISUS HRISTOS il numeste FARISEI , , cu dragoste pe buze si grija ( prin care comentati ca adresa cuiva CICA VOI CAUTATI sa spuneti adevarul ) dar in inima aveti VENIN ,,,iar Sf Ioan BOtezatorul va numeste PUI DE NAPIRCI ...dreptate avea si aceste vb se adeveresc de peste 2000 de ani ...
refect...sau Domnul sa VA ierte ...nu mai OBOSITI , Plata va va fii CINSTE ...." DUPA PLATA SI RASPLATA "

NAM NIMIC CU CREDINTA DAR NU VREAU SA UMPLU BUZUNARELE CELOR CARE VOR SA MA MANTUIASCA

Ma rog acasa si nu ma costa nimic.
iar cand vine sa stropeasca apartamentul cu apa de ploaie nu deschid.ptr ca eu am dat banii sa zugravesc.
fica mea cand e mare sa aleaga ce vrea ce credinta.
ATATEA taxe de la nastere pana la moarte.
COSTA cam mult afacerea RELIGIA si BISERICA.

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor