CE: Micul trafic la frontiera R. Moldova cu UE este util pentru cetateni

Marti, 20 Mai 2008, ora 20:07
1220 citiri
CE: Micul trafic la frontiera R. Moldova cu UE este util pentru cetateni

Seful Delegatiei Comisiei Europene, ambasadorul Cezare de Montis, considera ca micul trafic la frontiera Uniunii Europene ar fi un instrument util pentru cetateni, informeaza agentia DECA-press, potrivit NewsIn.

Intrebat marti despre pozitia Uniunii Europene fata de conditionarea de catre ministrul moldovean de Externe a semnarii Conventiei privind micul trafic la frontiera cu Romania, ambasadorul Cezare de Montis a declarat ca "din experienta in cazul Serbiei si Ucrainei, acest acord este folositor pentru cetateni, insa, asa cum semnarea documentului reprezinta o alegere libera, doar Republica Moldova poate sa decida".

Conventia privind micul trafic la frontiera propusa de Guvernul de la Bucuresti este un document a carui semnare ar permite cetatenilor moldoveni din raioanele de la frontiera moldo-romana sa circule fara viza pe teritoriul statului roman in perimetrul distantei de pana la 50 de kilometri de la granita moldo-romana.

Executivul de la Chisinau conditioneaza insa semnarea Conventiei de semnarea Tratatului politic de baza si a Acordului de frontiera intre cele doua tari.

Romania a respins implicit conditia pusa de Chisinau, subliniind ca nu exista nici un temei juridico-tehnic pentru semnarea simultana a celor doua documente. De asemenea, Ministerul de Externe de la Chisinau a cerut Bucurestiului sa accepte ca toti moldovenii, inclusiv cei din Transnistria, sa beneficieze de prevederile Conventiei, dar aceasta propunere iese din cadrul stabilit de Comisia Europeana pentru conventiile privind micul trafic la frontiera.

Deputatii de opozitie au calificat atitudinea Guvernului de la Chisinau drept truc electoral si ameninta cu proteste. Alianta "Moldova Noastra" si Partidul Liberal Democrat din Moldova au adresat in acest sens petitii premierului Zinaida Greceanii si ministrului moldovean de externe Andrei Stratan, avand semnaturile a 13.000 de cetateni moldoveni.

O noua runda de negocieri privind Tratatul de baza si cel privind frontiera de stat dintre Romania si Moldova a avut loc saptamana trecuta la Bucuresti, fara a se solda cu rezultate concrete. MAE roman a precizat, dupa runda de negocieri, ca discutiile nu au avut ca obiect negocierea Acordului privind micul trafic de frontiera.

România a început lucrările la cea mai mare bază NATO din Europa
România a început lucrările la cea mai mare bază NATO din Europa
România a început construcția a ceea ce va fi în cele din urmă cea mai mare bază militară europeană a alianței NATO, în timp ce blocul transatlantic încearcă să își consolideze...
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
#micul trafic, #frontiera, #Republica Moldova, #Romania, #conventie, #pozitie UE , #frauda