CE va avertiza Romania, pe tema deficitului bugetar

Marti, 10 Iunie 2008, ora 11:37
1290 citiri
CE va avertiza Romania, pe tema deficitului bugetar

Comisia Europeana urmeaza sa adopte un avertisment privind deficitul bugetar al Romaniei, care se indeparteaza de obiectivul de 0,9% din PIB.

Comisia Europeana (CE) va adopta, miercuri, un avertisment privind deficitul bugetar al Romaniei, care se indeparteaza de la obiectivul pe termen mediu de 0,9% din PIB, informeaza, marti, NewsIn.

"Comisarul Joaquin Almunia a declarat in aprilie, cand au fost publicate previziunile economice de primavara, ca va face o analiza atenta asupra fiecarei tari al carei deficit bugetar se apropie de 3%. Iar miercuri va avea loc aceasta evaluare", a declarat Amelia Torres, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia.

Politica bugetara expansionista a Guvernului de la Bucuresti a fost tema unei serii de atentionari din partea Comisiei Europene, dar si a altor organisme internationale, precum FMI, iar avertismentul de miercuri va sublinia, explicit, ca viziunea bugetara trebuie sa se schimbe, au declarat, pentru NewsIn, surse din Ministerul de Finante.

Executivul european a lansat, cu doua saptamani in urma, un avertisment sub forma unei recomandari adresate Frantei, al carei deficit bugetar a fost de 2,4% din PIB in 2006, a crescut la 2,7% in 2007, Comisia estimand ca va ajunge la 3% in 2009, in ipoteza in care politicile bugetare actuale ale Parisului raman neschimbate.

In aceste conditii, Comisia Europeana a emis, la 28 mai, un aviz-recomandare prin care sfatuia Franta sa-si continue consolidarea bugetara concomitent cu reformele.

Franta a reusit sa-si aduca deficitul bugetar la mai putin de 3% in 2005 (2,9%), ceea ce a determinat Comisia sa abroge, la inceputul anului 2007, procedura pentru deficit excesiv pe care o declansase impotriva Parisului.

Executia bugetara dupa primele patru luni indica un deficit al bugetului de stat de 0,63% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 440 miliarde lei, dupa ce, in primul trimestru, acesta se ridica la aproape 1% din PIB.

Datele provizorii ale Ministerului de Finante arata un deficit al bugetului de stat, dupa primele patru luni, de 2,77 miliarde lei, in revenire usoara fata de 4,14 miliarde lei dupa primele trei luni.

Deficiul pe bugetul de stat ramane, insa, ridicat, in conditiile in care tinta propusa pe 2008 este de 2,3%, iar ultima parte a anului rezerva, de obicei, cheltuieli masive.

Potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene, balanta de plati se va deteriora pana la un deficit de aproape 3% din PIB in 2008, urmata de o crestere si mai mare, de pana la 3,7% din PIB in 2009.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
#guvern, #Comisia Europeana, #buget, #deficit, #Europa, #avertisment , #frauda