CE va prezenta joi rapoartele privind justitia din Romania si Bulgaria

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 15:53
441 citiri
CE va prezenta joi rapoartele privind justitia din Romania si Bulgaria
Foto: York

Comisia Europeana va prezenta joi la ora 12.00 (13.00 ora Romaniei) rapoartele privind reforma justitiei din Romania si Bulgaria.

Ele pot fi amanate pentru saptamana viitoare doar daca vreunul dintre cabinetele comisarilor are obiectii.

"Pot confirma ca intentionam sa publicam rapoartele joi, dar mai pot aparea schimbari de ultim moment", a declarat miercuri purtatorul de cuvant CE Mark Gray, citat de NewsIn.

Rapoartele nu fac nicio referire la fondurile europene si contin cate sase pagini fiecare, a precizat el.

Surse europene declarau saptamana trecuta pentru NewsIn ca raportul va critica regresele din ultimele luni, informatie reluata miercuri intr-un articol aparut in Financial Times Deutschland.

Ziarul german facea insa si legatura intre acest raport interimar si posibilitatea inghetarii fondurilor europene la raportul final din vara.

Guvernul de la Bucuresti trebuie "sa accelereze lupta anticoruptie si reforma justitiei pentru a corecta unele regrese inregistrate in ultimele luni", cita FTD din raportul CE.

FTD considera ca aceasta remarca este "o palma" data guvernului de la Bucuresti, deoarece pana acum Bruxelles-ul ar fi criticat intotdeauna Bulgaria mai aspru decat Romania. In acest context, cotidianul german aminteste ca in iulie 2008 CE a inghetat plata fondurilor de preaderare catre Sofia, in valoare de 486 milioane de euro.

"Si Romaniei i-au fost suspendate platile agricole (SAPARD - n.r.). In total, Romania mai trebuie sa primeasca 391 milioane de euro, bani care sunt in joc, daca nu se constata progrese. Nici Bulgaria nu a scapat de amenintarea ca in vara sa-i fie taiate si alte fonduri", mai scrie cotidianul german.

"Multa vreme Bruxelles-ul n-a stiut cum sa convinga cele doua tari sa faca mai multe eforturi in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Intre timp s-a stabilit ca cea mai buna metoda este inghetarea fondurilor. Chiar daca sanctiunile financiare nu sunt direct legate de reforme, exista o legatura politica intre cele doua", explica FTD.

Concret, in raportul referitor la Romania, Comisia critica incercarile de a limita competentele procurorilor si amenintarile ca procurorul-sef DNA Daniel Morar sa nu mai fie numit pentru un nou mandat, precum si modificarile contraproductive aduse codurilor penale si civile.

"In plus, justitia pare a fi devenit mai politizata, in loc sa fie mai independenta, se spune la Bruxelles. Iar Parlamentul s-a opus anchetarii pentru fapte de coruptie a unor suspecti de rang inalt", informeaza FTD.

Executivul european recunoaste insa si faptul ca Romania a fost paralizata luni intregi din cauza campaniei electorale, precizeaza cotidianul economic de limba germana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Controversatul ales de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un post profitabil, și-a dat demisia cu câteva ore înainte de prima sa zi ca reprezentant al întreprinderilor...
#Comisia Europeana, #Raport Justitie, #Romania Bulgaria , #frauda