CEDO: Dosarele Revolutiei din '89 si Mineriada, judecate cu prioritate

Vineri, 16 Mai 2008, ora 19:11
2481 citiri
CEDO: Dosarele Revolutiei din '89 si Mineriada, judecate cu prioritate

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis judecarea cu prioritate a dosarelor Revolutiei Romane si Mineriadei din 13-15 iunie 1990, informeaza Romania Libera in editia online.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Doru Maries a aratat presei un document cu antetul CEDO, despre care a sustinut ca este decizia instantei europene care ii informeaza pe reprezentantii societatii civile, ce au protestat de doua ori la Strasbourg, ca presedintele CEDO a decis, pe 29 aprilie, acceptarea solicitarii cu prioritate, potrivit articolului 41 din reglementarile Curtii.

Solicitarea Asociatiei 12 Decembrie si Aliantei Civice a vizat, in principal, punerea pe rol cu prioritate a celor doua dosare, care sunt in curs de cercetare in instantele romanesti.

"Presedintele CEDO a acceptat, la solicitarea noastra, in urma celor doua mitinguri facute la fata locului, ca dosarele Revolutiei - nr 33810/2007 si Mineriadei din 13015 iunie 1990 - nr 45886/2007 sa fie judecate cu prioritate. (...) Daca decizia va veni inainte de decizia instantelor romane, atunci cei de aici pot fi acuzati de tergiversare. (...) Partea romana este o falanga a sistemului judiciar corupt din Romania", a sustinut Maries.

El a adaugat ca decizia pe care a primit-o de la CEDO reprezinta o recunoastere a faptului ca aceste dosare "sunt extrem de grave".

Maries a mai sustinut ca "dosarele au fost blocate in Romania", atat la nivelul Parchetului Militar, cat si "datorita aliantei PNL-PSD, care functioneaza foarte bine".

"In Romania a avut loc un masacru de proportii"

Vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, a salutat decizia CEDO si a aratat ca, spre deosebire de alte tari comuniste, "in Romania, caderea comunismului a fost marcata de peste 1.200 de victime - ceva inimaginabil".

"In Romania a avut loc un masacru de proportii si, ceea ce este mai scandalos, este ca au trecut 18 ani de la acele evenimente si autorii nu sunt judecati, iar o mare parte dintre ei ne dau lectii de morala din fruntea celor mai inalte institutii ale statului, si ma refer in principal la Parlament", a afirmat Iliesiu.

Reprezentantul Aliantei Civice considera ca deciza CEDO "reprezinta singura speranta sa se miste ceva, pentru ca justitia romana nu a dat niciun semn ca ar vrea sa rezolve problemele intr-o tara membra a Uniunii Europene".

Iliesiu s-a aratat mirat de faptul ca, in cursul anului trecut, reprezentantii societatii civile s-au intalnit de aproximativ 15 ori cu procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in timp ce, in acest an, ea nu a discutat deloc cu ei.

"Ceva s-a intamplat, probabil ca exista presiuni foarte mari. Am somat-o pe doamna procuror general sa reintre in dialog cu societatea civila, dialog despre care a promis ca va avea loc dupa Raportul CSM, deci in urma cu o luna", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amplu dosar de deturnare de licitații publice, dare și luare de mită cu foști șefi de la Electrocentrale Rovinari. Sumele uriașe din rechizitoriul procurorilor
Amplu dosar de deturnare de licitații publice, dare și luare de mită cu foști șefi de la Electrocentrale Rovinari. Sumele uriașe din rechizitoriul procurorilor
Fostul director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă, alături de alte trei persoane, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un...
Începe marcarea locurilor de parcare special destinate femeilor gravide. Când vor fi disponibile și care este amenda pentru parcarea neregulamentară
Începe marcarea locurilor de parcare special destinate femeilor gravide. Când vor fi disponibile și care este amenda pentru parcarea neregulamentară
La nivelul municipiului Buzău, administraţia locală a dat startul marcării locurilor de parcare special destinate femeilor gravide, în contextul intrării în vigoare la data de 22 aprilie a...
#judeca, #dosar, #CEDO, #mineriada, #prioritate, #Revolutia 1989 , #frauda