Cititorii Ziare.com cred in unirea Romaniei cu R.Moldova

Sambata, 02 Februarie 2008, ora 19:01
2926 citiri
Cititorii Ziare.com cred in unirea Romaniei cu R.Moldova

Cititorii Ziare.com au acceptat provocarea noastra de a dezbate un subiect sensibil: relatiile dintre Romania si Republica Moldova. Raspunsurile la sondaj arata ca doar 26% dintre cititori sunt de parere ca unirea celor doua tari este o utopie. In acelasi timp, 74% dintre cei care au votat cred ca unirea Romaniei cu R. Moldova este posibila.

Printre mesajele postate de cititori se regasesc texte incurajatoare pentru moldovenii de peste Prut, dar si lehamitea caracteristica celor convinsi ca viitorul nu mai aduce nimic. Am deslusit chiar cateva categorii: optimistii si scepticii, radicalii si impaciuitorii, patimasii si prebusitii-interior, fara de speranta, atoatestiutorii si cei ce se indoiesc de orice. Uneori ne-am amuzat, alteori am cazut pe ganduri. Cine sunt moldovenii?

Sunt ei deznationalizati, slavizati, dezradacinati, sovietizati, iar perspectiva recapatarii constiintei este indepartata, asa cum crede "Ciobanu"?

Mai au sperante? Iata ce spune Felix Grudinschi: "Putini mai sunt care spera sa se uneasca regiunea Moldovei cu Romania. Foarte multi nu sunt multumiti de nivelul de trai, putini mai sunt legati de glie - deci interesul pentru tara nu este pe primul loc... Toti vor sa emigreze".

Cu luciditate, poate si cu durere, Doina Moldovan transeaza lucrurile ca un chirurg: "Pana cand Romanii basarabeni nu se vor trezi la realitate si nu-si vor redobandi identitatea romanesca, Basarabia va ramane sub ocupatie straina, iar basarabenii de bastina majoritari vor ramane alienati sub influenta nefasta a unei minoritati alogene de extractie ruso-ucraineano-gagauta".

Cine trebuie sa aiba initiativa? Basarabia pare abandonata, spune "Sclavul". Iar "Basarabeanu" duce lucrurile in concret: "Cauza problemei identitare aparute in Moldova se afla, paradoxal, in Romania, din pacate!! Tot ce se intampla acolo este rezultatul faptului ca Romania de-a lungul anilor a facut foarte putine pentru Basarabia, sau chiar nimic".

"Aromanu" are o solutie: sa-l dea jos pe Voronin! Dar parca poti? Iar daca nu poti, la ce sa vii in Romania? Aici, "CIP" spune si el ceva: "problema e daca moldovenii vor mai dori sa vina in balamucul asta care se cheama Romania, tara lui Videanu si Bsescu" - puteam sa ne abtinem sa aducem lucrurile in batatura noastra cu scandal?

Nu puteam, deoarece fiecare are dreptul la opinie, iar circul din Romania ne macina nervii. Si astfel, faptul ca putine partide mai au pe agenda problema Republicii Moldova, asa cum remarca Iulian, nu ne mai mira. Ciolanul e prea zemos!

"George" nu intra in disputa, si ataca alta idee: "unirea Republicii Moldova cu Romania va fi posibila cand Rusia va deveni o tara civilizata, democratica. Daca civilizarea Rusiei este o utopie, atunci si unirea despre care vorbim este o utopie".

"Opus 9" spune ceva foarte interesant: "Sansa mentinerii acestei sinistre amputari pe harta Europri Unite e o reala utopie ! Nici prin cap nu imi trece sa il consider pe Vladimir Voronin altfel decat promoscovit ! Pentru el aceast lucru este firesc, este limpede, este clar! Din pacate o buna parte a romanilor din Basarabia, care acum traiesc o perioada mult mai nenorocita din punct de vedere economic, voteaza, cumva contra naturii, tot inregimentarea ruseasca!"

Ca sa-i vada pe fratii nostri acasa la ei, "Gelu nr. 1" spune ca a fost la Chisinau si la Cernauti. Spune ca s-a simtit ca intr-o tara straina si crede ca momentul unificarii a fost pierdut, in timp ce rusii "au avut grija sa mute romanii moldoveni prin Siberia si sa repopuleze Basarabia cu rusi".

"Cactus" ne-a retinut atentia: "Utopie cred ca va fi atunci cand Romania va dori sa se "uneasca" cu Ungaria! Atunci sa te tii: 25 milioane de romani le vor da "bice" la 9 milioane maghiari (sic!)".

Ziare.com asteapta in continuare parerile si votul dumneavoastra. Ce se va intampla cu moldovenii de peste Prut? Ramane unirea noastra cu Republica Moldova o utopie?

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#R Moldova, #Romania, #unire , #frauda