Codrut Olaru, avizat de CSM la sefia DIICOT

Joi, 25 Februarie 2010, ora 13:56
2117 citiri
Codrut Olaru, avizat de CSM la sefia DIICOT
Foto: www.romanialibera.ro

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, joi, in unanimitate, propunerea ministrului Justitiei de renumire a lui Codrut Olaru la sefia Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism.

Avizul CSM este consultativ, presedintele Traian Basescu urmeaza sa decida daca emite decret de numire a lui Olaru in functia de procuror-sef al DIICOT.

Valoarea drogurilor confiscate de DIICOT a crescut in 2009 la 167 de milioane de euro, fata de 3 milioane de euro, cat era in 2006, a declarat seful institutiei, Codrut Olaru, la interviul de avizare de catre CSM a renumirii sale in functie.

"Principala realizare este aceea de a face din Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism o directie cu adevarat independenta. Principala neindeplinire a mandatului este ca nu am reusit sa-mi construiesc o echipa de conducere in adevaratul sens al cuvantului, cu care sa imi impart sarcinile. De saptamana viitoare voi avea un adjunct al DIICOT, va promit", a spus Olaru.

Codrut Olaru a explicat ca prima calitate care il recomanda pentru aceasta functie este ca a fost procuror de executie. "La nivel de documentare, investigare, am parcurs si facut toata gama de infractiuni. Ca sa fii un bun sef, trebuie sa fi fost un bun procuror de executie", a declarat seful DIICOT.

"Ca sef, sunt un procuror care isi apara intotdeauna oamenii, sunt loial cu toti care imi sunt loiali, dar sanctionez cand sunt sanctionat, in sensul de a fii tradat", a spus Olaru, intrebat de Gratiana Isac care sunt calitatile sale ca sef.

Procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) a mentionat ca principalul criteriu pe care l-a avut in vedere la evaluarea si numirea procurorilor DIICOT este o buna pregatire profesionala a acestora.

In legatura cu institutia pe care a condus-o timp de trei ani, Olaru a spus ca DIICOT are nevoie de consolidarea serviciului Teritorial Bucuresti. Seful institutiei a adaugat ca si-ar dori ca DIICOT Central si DIICOT Bucuresti sa functioneze in aceeasi cladire.

"Vreau sa fac din DIICOT o stare de spirit", a adaugat Codrut Olaru.

Procurorii DIICOT au intocmit 750 de rechizitorii in anul 2009, cu peste 2300 de inculpati, iar dintre acestia, 1000-1100 se afla in stare de arest preventiv, a spus Olaru in fata membrilor sectiei pentru procurori a Consiliului.

Media achitarilor este de 14 inculpati, adica 0,014% dintre inculpatii din cauzele DIICOT au fost achitati.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a inaintat, in 18 februarie, spre avizare, Consiliului Superior al Magistraturii, propunerea pentru reinvestirea in functie a lui Codrut Olaru pentru functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT).

Conform legii, procurorul general al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, se mentioneaza in comunicatul MJ.

Mandatul de procuror-sef al DIICOT al lui Codrut Olaru ar fi expirat pe 12 ianuarie, dar procurorul general Laura Codruta Kovesi i-a prelungit detasarea pentru inca sase luni, ca procuror-sef interimar.

Codrut Olaru este procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din ianuarie 2007, cand presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a sa in functie.

Olaru a primit, in 20 decembrie 2006, avizul favorabil al Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul Codrut Olaru si-a inceput activitatea in anul 1995 la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, promovand in 2000 la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau. In octombrie 2002, a fost delegat in functia de procuror in cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate si Anticoruptie al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau, iar in 2003 a fost numit sef al acestui serviciu. In noiembrie 2004, a fost transferat la DIICOT, Serviciul Teritorial Bacau. Incepand cu ianuarie 2005, a ocupat functia de procuror sef al Serviciului Teritorial Bacau din cadrul DIICOT.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Codrut Olaru DIICOT, #CSM aviza favorabil , #frauda