Avocatul Poporului: Ordonantele de urgenta sunt o pacoste

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 15:13
2181 citiri
Avocatul Poporului: Ordonantele de urgenta sunt o pacoste
Foto: Arhiva

Ordonantele de urgenta ale Guvernului sunt o pacoste pentru sistemul de drept din Romania, a declarat, miercuri, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, care a criticat faptul ca s-au deturnat regulile constitutionale privind legiferarea, in sensul ca Executivul legifereaza mai mult decat Legislativul.

"Marea problema la noi este situatia ordonantelor de urgenta, care sunt o pacoste pentru sistemul de drept din Romania pentru ca aici intervin mai multe lucruri. Guvernul este sigur presat de anumite evenimente, dar cele mai multe reglementari trebuie sa se faca prin lege ca act al Parlamentului", a afirmat Muraru, cu ocazia prezentarii raportului de activitate pe anul 2009 al institutiei.

In acest sens, Muraru a spus ca vrea sa faca o observatie Parlamentului, pentru ca nu controleaza actele normative date de Executiv. "Parlamentul are obligatia sa controleze actele Guvernului. O face prea rar si nu cu eficieanta sporita, incat la noi practic mai mult legifereaza Guvernul decat Parlamentul. S-au deturnat regulile constitutionale privind legiferarea in Romania ", a subliniat avocatul poporului.

Tot miercuri, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala, in legatura cu neconstitutionalitatea unui articol din OUG 18/2010, prin care se suspenda in acest an plata tututor sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti avand ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar.

Potrivit lui Ioan Muraru, sesizarea a fost facuta la solicitarea a doua confederatii sindicale, respectiv Cartel Alfa si Spiru Haret. "Doua confederatii sindicale mari, respectiv Cartel Alfa si Spiru Haret, au cerut Avocatului Poporului sa exprime un punct de vedere fata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.18/2010, din 9 martie, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar", a declarat, miercuri, Ioan in cadrul conferintei de presa in care a prezentat bilantul institutiei pe anul 2009.

Astfel, Muraru a spus ca a constatat ca in articolul 2 al Ordonantei este stipulat "cu viclenie" ca "orice procedura de executare silita se suspenda de drept", ceea ce ar incalca normele constitutionale. "Acest lucru nu se poate face, este o incalcare grava a Constitutiei. In sistemul constitutional de la noi, o hotarare judecatoareasca poate fi anulata doar de o alta instanta judecatoreasca, iar Guvernul prin aceasta ordonanta prin care reesaloneaza aceasta datorie catre salariati vrea sa eludeze hotararile judecatoresti", a explicat Ioan Muraru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#avocatul poporului contestatii, #avocatul poporului ordonante urgenta, #ordonante urgenta guvern , #frauda