Catedrala Mantuirii Neamului incaiera Patriarhia si pe Stelian Tanase

Vineri, 26 Martie 2010, ora 21:26
7834 citiri
Catedrala Mantuirii Neamului incaiera Patriarhia si pe Stelian Tanase

Oficialii Bisericii Ortodoxe Romane s-au saturat sa citeasca articole din presa unde sunt criticati pe tema construirii Catedralei Mantuirii Neamului.

Picatura care a umplut paharul se pare ca a fost un editorial al lui Stelian Tanase din Adevarul, intitulat sugestiv ... "Catedrala".

"Biserica ar trebui sa tina cont de obiectiile aparute din zona societatii civile. Urbanistii gasesc nefericit ales locul - lipit de Casa Poporului, incalcand astfel cele mai simple principii ale urbanismului. Si asa cladirea Parlamentului e scoasa din scara, adaugarea unui imobil de mari dimensiuni, il loc sa usureze lucrurile si sa clarifice aspectul zonei, nu face decat sa le agraveze.

In plus, Casa Poporului, prin dimensiunile sale, va pune in umbra, isi va subordona, inevitabil, catedrala. Ea trebuie ridicata intr-un loc aerisit, larg, unde nu exista concurenta altor imobile si unde linia, 'maretia', 'linistea' sa fie puse in valoare. Inghesuita intre Ministerul Apararii, Hotelul Marriott si Casa Poporului, catedrala se anunta un esec urbanistic", scrie Tanase in articolul sau.

Patriarhia arunca Catedrala in curtea statului

Suparati, oficialii BOR au tinut sa faca cateva precizari, aratand ca terenul pentru Catedrala Mantuirii Neamului este pus la dispozitie de statul roman.

"Domnul Stelian Tanase a publicat in cotidianul Adevarul din 25 martie 2010 un articol de opinie intitulat 'Catedrala', in care ridica unele obiectii in legatura cu construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Pentru corecta informare a opiniei publice, consideram ca se impun urmatoarele precizari.

Arhitectii nu sunt de acord cu planul Catedralei Mantuirii Neamului

Ca si celelalte trei locatii anterioare (Piata Unirii, bulevardul Unirii si Parcul Carol), actualul amplasament al viitoarei Catedrale patriarhale de pe Dealul Arsenalului din Bucuresti a fost propus si atribuit Patriarhiei Romane de catre autoritatile de Stat prin Legile nr. 261/2005 si nr. 376/2007, promulgate de Presedintele Romaniei.

In consecinta, Camera Deputatilor a predat prin Protocolul de predare-preluare din 13 februarie 2006 si actele subsecvente, terenul respectiv catre Patriarhia Romana care, pe temeiul acestor acte normative, a initiat demersurile pentru elaborarea studiului de fezabilitate si definitivarea temei de proiectare", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei, remis Ziare.com.

Catedrala, "o lumina a invierii" pentru bisericile peste care s-a construit Casa Poporului

Patriarhia considera, totusi, ca nu este atat de nefericita locatia pentru Catedrala, putand sa fie un simbol al invierii pentru cele trei biserici care au fost demolate pentru a face loc Casei Poporului.

"Prezenta Catedralei Mantuirii Neamului langa cladirea Palatului Parlamentului nu a fost ceruta de Patriarhie in mod expres, dar ea poate fi inteleasa simbolic in sensul ca viitoarea Catedrala va fi ca o 'lumina de inviere' pentru a nu uita cele trei biserici 'omorate' prin demolare si doua 'rastignite' prin translare din zona in perioada regimului comunist, spre a se face loc cladirii Casei Poporului.

In ceea ce priveste necesitatea construirii viitoarei Catedrale patriarhale, pusa sub semnul intrebarii de catre domnul Stelian Tanase, reamintim faptul ca, din punct de vedere al spatiului, actuala Catedrala patriarhala de pe Dealul Mitropoliei - care a fost construita in urma cu peste 350 de ani ca biserica de manastire - nu mai corespunde astazi deloc nevoilor liturgice, pastorale si de reprezentare ale Bisericii Ortodoxe Romane, cu peste 20 milioane de credinciosi in tara si strainatate", adauga omunicatul Patriarhiei.

Catedrala, un simbol religios, nu o opera de arta

Patriarhia precizeaza ca nu se doresre ca viitoarea constructie sa indeplineasca criterii estetice, ci sa fie un simbol religios, credinciosii urmand sa se roage in interiorul sau, nu sa o admire de afara.

"Cat priveste aprecierea domniei sale referitoare la valoarea estetica a machetei ilustrativ tematice a viitoarei Catedrale, aceasta denota o totala lipsa de cunoastere a semnificatiei si functionalitatii liturgice a unei biserici, iar Catedrala va fi construita in primul rand pentru cei care se vor ruga in interiorul acesteia, nu doar pentru a fi privita din exterior de trecatori.

Loterie nationala pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului?

Mai precis, nu frumusetea estetica exterioara, ci simbolismul religios, functiunile si spiritualitatea liturgica cerute de Sfintele Canoane si de Traditia bisericeasca reprezinta principalele criterii de apreciere a viitoarei catedrale. Viitoarea Catedrala va fi construita in forma de corabie si de cruce latina ca spatiu sacru al comuniunii Sfintei Treimi cu multimea credinciosilor dreptmaritori.

Biserica Ortodoxa Romana alege simbolismul arhitectonic pe baza unor criterii teologice riguroase, iar nu tinand cont de o estetica emotionala sub presiunea unei gandiri secularizate care a pierdut simtul sacru si legatura cu traditia dinamica a Bisericii", se mai arata in documentul citat.

Biserica propovaduieste informarea inainte de critica

In final, oficialii BOR transmit celor care doresc pe viitor sa adopte o atitudine negativa in ceea ce priveste Catedrala Mantuirii Neamului sa se informeze si sa reflecteze.

"Patriarhia Romana ar aprecia daca cei ce se exprima public impotriva construirii viitoarei Catedrale ar aprofunda cunostintele lor referitoare la semnificatia si functionalitatea spatiului sacru ortodox care difera esential de perceptia secularizata a spatiului arhitectonic obisnuit.

Constatam faptul ca, dupa anul 1990, cand Patriarhia Romana si-a exprimat public intentia construirii viitoarei Catedrale patriarhale, de fiecare data ea s-a confruntat fie cu orgoliile unor arhitecti care nu au perceptia spatiului eclesial si pentru care viziunea beneficiarului asupra viitoarei Catedrale aproape ca nu conteaza, fie cu opozitia unor pretinsi reprezentanti ai societatii civile secularizate si antibisericesti, care inventeaza fel de fel de argumente doar pentru a bloca realizarea proiectului Catedralei Mantuiri Neamului.

Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului incep in august

In acest sens, informam opinia publica din tara si strainatate ca, in contextul actual al libertatii religioase, Patriarhia Romana are atat datoria, cat si dreptul de a construi viitoarea Catedrala, ca fiind o necesitate practica si un simbol al credintei poporului roman, in majoritate crestin-ortodox. Catedrala noua va aduce multa bucurie in sufletele tuturor celor care raman permanent in memoria si recunostinta Bisericii, fiind onorati cu numele de 'fericitii si pururea pomenitii ctitori ai bisericii acesteia'!", conchid oficialii BOR.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Catedrala Mantuirii Neamului, #Patriarhie Stelian Tanase, #constructie Catedrala Mantuirii Neamului , #frauda