CNSAS a dat verdict de colaborare pentru 6 din cei 260 de preoti verificati

Duminica, 24 August 2008, ora 17:50
4296 citiri
CNSAS a dat verdict de colaborare pentru 6 din cei 260 de preoti verificati

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a verificat pana in prezent peste 260 de reprezentanti ai mai multor culte religioase privind posibila colaborare cu fosta securitate, iar pentru sase preoti a dat verdicte de politie politica.

CNSAS informeaza ca a verificat 89 de persoane din Biserica Ortodoxa Romana, printre care se numara membri ai Sfantului Sinod, preoti, dar si doua calugarite, informeaza Newsin.

Colegiul a mai verificat 17 persoane ierarhi romano-catolici, 7 ierarhi greco-catolici, 31 de persoane din Biserica Reformanta si 4 persoane din Biserica Evanghelista.

Peste 40 de persoane din Cultul Adventist si din Cultul Baptist au fost verificate de CNSAS in vederea desconspirarii acestora, iar 73 de persoane verificate sunt reprezentanti ai altor asociatii si culte recunoscute de lege.

CNSAS avertizeaza ca numarul preotilor care au colaborat cu fosta securitate este "apreciabil", tinand cont ca verificarile in unele cazuri sunt in derulare.

CNSAS a dat deja verdicte de colaboratori cu securitatea pentru cinci inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe, respectiv pentru Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timisoarei si mitropolit al Banatului, Pimen Zainea, arhiepiscop ortodox al Sucevei si Radautilor, Andrei Andreicut, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Casian Craciun, episcop al Dunarii de Jos, si Calinic Argatu, episcopul Argesului, dar si pentru Sandi Mehedintu, preot paroh la Biserica Coltea din Bucuresti.

Ca urmare a schimbarii legislatiei privind functionarea CNSAS, deciziile de politie politica vor fi date, pe viitor, de instanta. Astfel, Colegiul CNSAS a sesizat, in luna iulie, Tribunalul Bucuresti privind statutul de colaborator al episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, si al epicopului de Arges, Calinic Argatu, procesele celor doi ierarhi urmand sa inceapa in luna septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#CNSAS, #fete bisericesti, #verificare, #preoti , #frauda