Judecatorii brasoveni vor sa il revoce pe Andreies de la sefia CSM

Vineri, 15 Mai 2009, ora 21:10
1278 citiri
Judecatorii brasoveni vor sa il revoce pe Andreies de la sefia CSM

Curtea de Apel Brasov a declansat procedura de revocare din functie a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii alesi la nivelul curtilor, adica Virgil Andreies, presedintele CSM, Dan Lupascu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si Costel Dragut, de la Curtea de Apel Craiova.

In Hotararea nr 5 din 8 mai 2009, Adunarea generala a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Brasov ataca dur Consiliul Superior al Magistraturii, spunand, printre altele, ca CSM nu si-a respectat obligatia de a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta.

"Consiliul Superior al Magistraturii nu si-a respectat intotdeauna aceasta obligatie, remarcandu-se deseori prin lipsa fie a unei reactii prompte si eficace, fie a uneia tardive si vadit ineficiente", se arata in hotararea adoptata de Adunarea generala a Curtii de Apel Brasov.

Judecatorii brasoveni mai arata ca bugetul aprobat pentru functionarea instantelor judecatoresti a fost si este subfinantat, in anul 2009 situatia fiind mai grava decat in anii anteriori, iar "Consiliul Superior al Magistraturii nu a luat nicio masura eficienta, clara si coerenta pentru a analiza, a semnala public aceasta problema si pentru a contribui la rezolvarea ei, in limitele prevazute de lege".

"Pozitia publica actuala este tardiva in conditiile in care problemele bugetare ale sistemului au fost cunoscute de membrii Consiliului Superior al Magistraturii de la alegerea acestora, iar Consiliul Superior al Magistraturii este interesat in a avea un buget separat de restul instantelor judecatoresti, fapt care i-a permis pana in prezent sa-si solutioneze fara probleme, de exemplu, toate situatiile privitoare la salarizare, la plata drepturilor actuale si a celor restante ale personalului", se mai arata in hotararea judecatorilor brasoveni.

Magistratii de la Curtea de Apel Brasov au mai stabilit ca, din punct de vedere al salarizarii magistratilor, Consiliul Superior al Magistraturii nu si-a indeplinit obligatia prevazuta de lege, atat timp cat a avut grija constant doar de aparatul propriu, de bugetul acestuia, de cheltuielile de personal, acceptand fara nicio discutie sa fie ordonator principal de credite, adica independent financiar de restul instantelor judecatoresti.

Consiliul Superior al Magistraturii este acuzat de judecatorii brasoveni ca a luat hotarari, inclusiv in materie disciplinara, la presiunea mediatica, in conditii lipsite de transparenta, fara o procedura prevazuta de lege ori reglementata intern, care sa fi fost facuta cunoscuta tertilor, facand imprevizibila insasi legea aplicata in spete.

Un alt motiv de nemultumire este si faptul ca CSM ar fi permis perpetuarea detasarii judecatorilor si procurorilor intr-un numar excesiv in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, precum si in cadrul altor institutii din afara sistemului judiciar.

Ca urmare, Curtea de Apel Brasov cere convocarea adunarilor generale ale judecatorilor din cadrul celorlalte curti de apel pentru a decide asupra revocarii acestor membri.

Potrivit legii, celelalte adunari generale vor comunica rezultatele voturilor in vederea centralizarii de catre adunarea generala a judecatorilor din cadrul Curtii de Apel Brasov.

Procedural, au fost chemate sa se intruneasca adunarile judecatorilor care sa decida revocarea, iar apoi hotararea trebuie sa fie trimisa la CSM, ultimul cuvant urmand sa-l aiba Parlamentul.

Este nevoie de voturile a jumatate plus unu dintre judecatori pentru a cere revocarea membrilor CSM.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#judecatori Brasov, #refocare CSM, #Virgil Andries , #frauda
Comentarii
P
paznic de falciu
rank 1
mai de jos,de la judecatorii si tribunale