Obiceiuri de Sfantul Andrei

Sambata, 29 Noiembrie 2008, ora 18:01
25434 citiri
Obiceiuri de Sfantul Andrei

In Romania, aproape 600.000 de persoane isi serbeaza onomastica de sarbatoarea Sfantului Andrei.

Statisticile existente la nivel national arata ca majoritatea romancelor care il au ca patron spiritual pe cel dintai chemat la apostolie poarta numele de Andreea (254.656 de persoane), 21.292 sunt Andra, iar 19.054 Andrea. Totodata, peste 6.600 de romani poarta numele Andreia, iar peste 330 - Andruta, Andrusa, Andrusca.

Numele sfantului Andrei este purtat de peste 274.000 de barbati, aproape 12.000 - Andras, iar alti 3.000 - poarta numele Endre si aproape 1.000 - Andreiu.

Ziua Sfantului Andrei, marcata pe 30 noiembrie, este una dintre cele mai iubite sarbatori, fiind imbogatita cu traditii populare, cum ar fi pusul graului la incoltit, ungerea ferestrelor cu usturoi ca remediu impotriva strigoilor sau ghicitul ursitului.

Vezi semnificatia religioasa a Zilei Sfantului Andrei si asculta colindul Sfantului Apostol Andrei

In ajunul sarbatorii, se pune grau la incoltit pe farfurioare, pentru a estima semnele anului viitor. Astfel, in functie de cat de frumos va creste graul pana la Anul Nou, asa vor prospera gospodarii care l-au semanat. Al cui grau va creste mai mare, acela va avea mai mult noroc si sanatate.

Totodata, se spune ca, in noaptea de Sfantul Andrei, strigoii vor intra in casele oamenilor daca nu sunt opriti prin ungerea ferestrelor si a usilor cu usturoi. In aceasta noapte, fetele si flacaii 'pazesc usturoiul' petrecand.

Alt obicei vestit din aceasta noapte este cel legat de maritis si de visele premonitorii. Fetele nemaritate isi pun pieptanul sau busuioc sub perna ca sa-si viseze ursitul.

In ajunul sarbatorii, gospodinele pregatesc o paine mare si, pe acelasi stergar, pun o moneda de argint. Prin implinirea acestei datini la masa de Sfantul Andrei, se crede in popor ca acea casa va fi binecuvantata cu belsug.

In ziua praznicului, credinciosii pun in sticle cu apa crengi de prun, mar, cires sau corcodus. Acestea vor inflori in Ajunul Craciunului in gospodariile in care de la Anul Nou vor poposi belsugul, armonia si linistea sufleteasca.

Unul dintre elementele care s-au propagat de pe vremea sarbatorilor romane si tracice este cel legat de lupi. Astfel, in ziua de Sfantul Andrei nu se matura, ca sa nu manance lupii vitele. De asemenea, se spune ca, in aceasta noapte, lupii se aduna si pot sa vorbeasca, insa cel care ii aude risca sa moara.

In legendele populare raspandite in special in Moldova, Basarabia si Transilvania, Sfantul Andrei apare ca un batran inconjurat de o aureola luminoasa, caruia fiarele i se supun: el alunga si duhurile necurate si strigoii.

Obiceiurile de Sfantul Andrei nu au legatura cu sarbatoarea religioasa, insa ele se pastreaza, fiind reluate an de an.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Sfantul Andrei, #semnificatie, #Obiceiuri , #frauda
Comentarii
Poza Dez
Dez
rank 2
Nou obicei creat de 16 ani de guvernare PSD+PNL+PC: cu mana intinsa la cersit la ***CEI MAI MULTI BOGATI