Predoiu: Noul Cod Civil va intra in vigoare in circa doi ani

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 23:08
3375 citiri
Predoiu: Noul Cod Civil va intra in vigoare in circa doi ani

Noul Cod Civil, aprobat miercuri de Guvern, va intra in vigoare intr-un an si jumatate - doi, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, precizand ca acest lucru depinde si de Parlament, care are posibilitatea de a adopta mai repede proiectul.

Predoiu a declarat, la finalul sedintei de miercuri a Executivului, ca mai mult de trei sferturi din Codul Civil aplicabil in prezent este abrogat sau "depasit de realitate".

In ceea ce priveste noul document, el a explicat ca acesta prevede posibilitatea sotilor de a opta pentru "regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri, regimul comunitatii conventionale sau al separatiei".

Referitor la dreptul de reparare a prejudiciului patrimonial si nepatrimonial cauzat de informatiile gresite aparute in presa, ministrul Justitiei a explicat ca, potrivit noului Cod, orice individ se poate adresa instantei atunci cand se considera prejudiciat.

El a spus ca principiul este recunoscut si in legislatia actuala, dar cu aceasta ocazie a fost clarificat.

"Principiile sunt de natura nu doar a proteja drepturile patrimoniale sau nepatrimoniale, dar si de a face o relatie mai transparenta intre presa si subiectele de presa. (...) Nici macar nu s-au gandit expertii care au lucrat la Codul Civil si cu atat mai mult oficialitatile statului sa ingradeasca libertatea de exprimare", a declarat ministrul, raspunzand unei intrebari adresate de ziaristi.

Ministrul a precizat ca noul document are o structura mult mai complexa in comparatie cu Codul Civil din 1856 si este adaptat "realitatilor juridice europene".

Codul contine sapte carti de baza, care se refera la persoane, familie, bunuri, succesiuni, obligatii, prescriptia extinctiva si la raporturile de drept international privat.

"O modificare fundamentala este unificarea caracterului dreptului nostru privat. Pana acum, aveam un sistem dualist impartit in drept civil si comercial, pe baza celor doua coduri din raporturile juridice private: Codul Civil si Codul Comercial.

Daca acest Cod va fi adoptat in forma care a fost propusa Parlamentului, vom trece la un sistem in care cele doua ramuri sunt impletite si au ca izvor unic Codul Civil", a spus ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Catalin Predoiu proiect, #nou Cod Civil , #frauda
Comentarii