Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Kalasnikov de Ciorogarla pentru opium de Kabul

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 07:19
3082 citiri
Presa de azi: Kalasnikov de Ciorogarla pentru opium de Kabul
Foto: Arhiva

Armele furate din depozitul unitatii militare de la Ciorogarla continua sa ramana pe prima pagina a ziarelor din Romania, mai ales dupa ce s-a aflat ca aceasta ar fi urmat sa fie utilizate drept plata pentru droguri produse in Afganistan si Turcia.

"Dupa cum rezulta din interceptarile aflate la dosar, armele urmau sa fie moneda de schimb pentru heroina livrata de producatorii turci. E posibil ca acestia din urma sa fi acceptat schimbul oferit de Eugen Preda deoarece ar fi putut folosi, la randul lor, armele militare (in mare parte pusti automate Kalasnikov, de calibru 7,62 milimetri), pentru a obtine o cantitate mare de materie prima pentru stupefiante, adica de opium, din Afganistan. Afganistanul este singurul stat-furnizor de opium pentru heroina fabricata in laboratoarele clandestine din Turcia", au explicat surse judiciare, citate de Evenimentul Zilei.

In plus, anchetatorii nu exclud nici posibilitatea ca o parte dintre cele peste 62 de arme furate sa fi fost folosite de membrii clanului Preda in "razboiul" declansat impotriva angajatilor firmei de paza BGS, in februarie anul acesta, dupa scandalul de la Mall Plaza din Capitala.

Gandul se intreaba de ce un interlop care face afaceri cu droguri ce valoreaza cel putin sapte milioane de euro s-a implicat in furtul de armament, valoarea armelor furate ajungand, pe piata neagra, la cel mult 100.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, Eugen Preda a facut parte din grupul de sase persoane care au sustras armele, dar coordona si activitatea carausilor care transportau heroina pe ruta Turcia-Europa de Vest. Cele 15 persoane retinute in dosarul Ciorogarla sunt, potrivit anchetatorilor, foarte bine organizate si ierarhizate in organizatia interlopa.

Un posibil raspuns psihologic al implicarii lui Preda este faptul ca nu le-a procurat de pe piata neagra, ci prin furt dintr-o unitate militara, e si o intarire a imaginii in randul apropiatilor.

Pe de alta parte, interlopul a sustinut, dupa ce a fost incatusat, ca este victima unei inscenari si ca nu are nicio legatura cu furtul armelor. Aceeasi atitudine a avut-o si dupa scandalul de la Plaza Mall, cand a acuzat Politia si BGS ca l-au plasat in postura agresorului, desi nu ar fi avut nicio vina in izbucnirea conflictului.

Romania Libera aduce in discutie inadvertentele gasite in unele probe. Astfel, in timp ce seful DIICOT, Codrut Olaru, a sustinut ca in incinta unitatii militare de la Ciorogarla au fost gasite probe ADN care apartin celor sase membri ai retelei de traficanti de droguri, participanti la furtul de arme, procurorul militar Adrian Nicolau a spus contrariul.

Domnia sa ne-a precizat ca "din probele biologice recoltate din incinta unitatii militare de la Ciorogarla si expertizate a rezultat ca in incinta nu au patruns civili. Am identificat persoanele pentru toate probele prelevate. O singura proba a fost identificata ulterior, cand s-a constatat ca apartine unuia dintre membrii echipei de ancheta".

Pe de alta parte, Ziua se intreaba de ce armele, care au fost furate, cel mai probabil, pentru a fi vandute sau date la schimb pentru droguri, prezentau urme foarte usor vizibile de rugina si pareau vechi, fapt ce le-ar fi facut inutilizabile.

Este greu de admis ca autorii sustragerii acestor arme, care si-au riscat libertatea, le-ar fi abandonat in conditii care sa le faca complet inutilizabile. In plus, daca aceste arme au facut obiectul unor delicate teste ADN, de ce acestea au fost expuse public, astfel incat in eventualitatea unei contra-expertize, probele genetice sa fie compromise, incheie publicatia.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#furt arme Ciorogarla, #presa azi, #Eugen Preda furt arme, #trafic droguri Eugen Preda , #frauda
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Pentru vechiturile furate din armamentul romanesc se gaseste destula munitie atat in Orientul Apropiat cat si in Afganistan si Pachistan !