Presa de azi: Morar ramane, Voinea pleaca

Joi, 05 Februarie 2009, ora 07:20
5472 citiri
Presa de azi: Morar ramane, Voinea pleaca

Daniel Morar - un alt mandat la DNA, titreaza Romania libera. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a votat in unanimitate ca Daniel Morar sa ramana la conducerea DNA pentru un nou mandat de trei ani.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care si-a asumat propunerea, si-a exprimat speranta ca Daniel Morar "va creste eficienta si calitatea anchetelor cu garantarea drepturilor procesuale ale celor cercetati".

Daniel Morar si-a sustinut pledoaria prezentand un plan de management si diverse cifre din statisticile anilor 2005-2008. Au fost finalizate 488 de cauze, 1.220 de inculpati au fost trimisi in judecata, iar numarul sesizarilor adresate DNA se ridica la 600-700 pe an.

Totusi, in nici unul dintre dosarele DNA privind inalti demnitari nu s-a ajuns in fata judecatorilor. In urma unei hotarari a Curtii Constitutionale care a invalidat modificarile la legea raspunderii ministeriale initiate de Monica Macovei, mai multe dosare importante, printre care Nastase, Mitrea, Mihailescu, au fost intoarse in toamna anului 2007 de la instante pe masa procurorilor DNA.

Morar ramane, Voinea pleaca. Se transeaza problema sefiilor din Parchete, scrie Gardianul. Sectia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei pentru numirea in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a lui Daniel Morar.

In aceeasi zi, CSM a luat in discutie dosarul privind revocarea din functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul Instantei Supreme, dar dezbaterile au fost amanate pentru a i se da acestuia timp in vederea formularii apararii. Voinea a fost acuzat de inspectorii CSM de savarsirea mai multor abateri disciplinare.

Dan Voinea a solicitat, miercuri, Sectiei pentru procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) un termen pentru a-si pregati apararea in fata cererii de revocare a sa din functie, CSM admitand solicitarea si stabilind ca dezbaterile privind revocarea sa fie reluate in data de 26 februarie.

Generalul magistrat Dan Voinea a aratat, in fata membrilor CSM, ca a primit abia in cursul zilei de marti materialele privind revocarea sa din functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare din Parchetul Instantei Supreme, precizand ca doreste un ragaz pentru a studia aceste documente si a-si formula apararea.

Gandul ne spune Ce credea Predoiu despre Morar in 2008. Ce crede Predoiu despre Morar in 2009. In doar sase luni de zile, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si-a schimbat complet opinia despre DNA si despre seful acestei institutii, procurorul-sef Daniel Morar.

Astfel, in luna august 2008, Catalin Predoiu a refuzat sa il propuna pe Morar pentru inca un mandat in fruntea DNA. In schimb, in ianuarie 2009, ministrul Justitiei considera ca acelasi Daniel Morar este cea mai buna solutie pentru sefia DNA.

Dupa cum se stie, in acest rastimp, DNA nu a solutionat nici un mare dosar de coruptie si nici nu a facut publica demararea vreunei noi anchete rasunatoare.

Morar: "Doi s'un sfert" face interceptari, este titlul din Evenimentul Zilei. In plin scandal legat de demisiile ultimilor doi ministri de Interne, provocate de numirea secretarului de stat pe Ordine Publica si a sefului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - serviciul secret al institutiei), procurorul-sef Daniel Morar arunca "bomba": DGIPI intercepteaza telefoane.

Si asta, in conditiile in care serviciul secret al Internelor nu are nicio baza legala sa faca acest lucru. Afirmatia e grava, in conditiile in care fostul "Doi s'un sfert" nu are nicio baza legala sa faca acest lucru.

Concret, miercuri, in timpul audierii la CSM care a avizat numirea sa la conducerea DNA, Daniel Morar a explicat diferenta de ascultare si redare a interceptarilor pe care procurorii nu le-ar putea face fara "suportul SRI sau DGIPI".

"Spre deosebire de alte unitati de parchet, serviciul tehnic al DNA, prin ofiteri de politie judiciara, poate asculta si reda interceptarile pe care le fac SRI si DGIPI", a explicat Morar, citat de Mediafax.

El a raspuns astfel unei solicitari a vicepresedintelui CSM, procurorul Bogdan Licu, care a adus in discutie acuzatiile frecvente potrivit carora DNA ar efectua interceptari.

Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a sustinut ulterior ca seful institutiei s-a referit la ascultarea si redarea interceptarilor si nu la interceptarea in sine a telefoanelor.

Jurnalul National scrie ca Morar afirma ca sistemul judiciar sufera de o forma de autism. Procurorul Daniel Morar, propus pentru un nou mandat la sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a declarat miercuri, in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, ca sistemul judiciar sufera de o forma de autism.

"Nu vreau sa fiu acuzat ca atentez la independenta procurorilor si judecatorilor pentru ca si eu sunt procuror, dar cred ca sistemul judiciar sufera de o forma de autism, nu comunica si nu explica pentru ca nu consideram necesar acest lucru. Eu cred ca ar trebui sa ne gandim la aceste aspecte", a afirmat Daniel Morar.

Actualul procuror-sef al DNA a mentionat ca deficitul de imagine pe care sistemul judiciar il are in prezent este, in opinia lui, ca urmare a faptului aproape nu exista o politica de comunicare. De asemenea, Morar a recunoscut ca vulnerabilitatile DNA-ului in prezent sunt resursele umane si mediatizarea excesiva a dosarelor instrumentate de aceasta institutie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Daniel Morar DNA, #sefie DNA Morar , #frauda