Presa de azi: Prima zi de greva: tacerea profilor

Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 07:42
3674 citiri
Presa de azi: Prima zi de greva: tacerea profilor

Sindicatul Spiru Haret a intrat, luni, in greva de avertisment pentru o zi. Acesta este primul protest al profesorilor anuntat pentru aceasta luna.

Prima zi de greva: tacerea profilor, titreaza Jurnalul National. Dascalii din 17 judete ale tarii si din municipiul Bucuresti au predat luni prima lectie de tacere in fata copiilor care s-au trezit trimisi la scoala de parintii dezinformati de ministrul Educatiei, Anton Anton. Cursurile se reiau marti, insa lunea viitoare urmeaza alte doua ore de greva.

"Daca e criza, sa fie pentru toata lumea!", au declarat la unison profesorii de la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" din Capitala. Ei sunt dispusi sa ramana fara lefurile de pe luna noiembrie, numai sa primeasca majorarile salariale de 50% promulgate de presedinte.

Dascalii s-au prezentat la clase, unde au stat aproape pe muteste in fata elevilor care au venit la scoala indemnati de ministrul Educatiei, Anton Anton.

"Am venit la liceu, pentru ca l-am auzit pe ministru la televizor spunand ca nu e greva", explica Adina, eleva la Liceul "Nicolae Iorga" din Capitala. De altfel, ministrul a reluat o declaratie facuta inca de duminica seara, in care le spunea parintilor ca luni se face scoala.

"In sistemul de educatie lucreaza 350.000 de oameni si, dintre acestia, doar 60.000 vor fi azi in greva. Stiu ca dascalii nostri vor avea grija de ei", a declarat luni Anton Anton, intr-o conferinta sustinuta la Guvern impreuna cu premierul Tariceanu.

Greva de avertisment a profesorilor, inceputul boicotarii anului scolar, noteaza Gardianul. Membrii Federatiei sindicale din invatamant "Spiru Haret" au intrat luni in greva de avertisment. In sute de scoli, activitatea educationala a fost oprita, profesorii prezentandu-se la ore, insa fara a preda.

Sindicalistii cer Parlamentului sa opreasca amanarea cresterii salariale decise de Guvern. In caz contrar, anul scolar va fi boicotat.

"Daca Parlamentul Romaniei nu va face nimic, fara indoiala ca anul scolar si universitar va fi boicotat. Altfel spus, situatia in care ne aflam s-ar putea transforma intr-o tragedie cu serioase urmari sociale", a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei sindicale "Alma Mater".

Negocieri esuate: greva continua, scrie Evenimentul Zilei. Zeci de mii de profesori n-au deschis luni catalogul. Dupa prima zi de "avertisment", bugetarii spun ca protestele continua.

In cele mai multe scoli din intrega tara s-au facut luni ore in functie de "culoarea sindicala" a profesorilor. Una dintre cele patru federatii sindicale, "Spiru Haret", care numara la nivel national in jur de 70.000 de membri, a facut toata ziua greva de avertisment, profesorii s-au prezentat la ore, dar nu au predat. Elevii au avut si ei ziua impartita, intre ore de curs si ore de relaxare, in care sau depanat amintiri din vacanta.

Din cancelarii s-a urmarit la TV razboiul sindicate-guvern, episodul cu vizita lui Calin Popescu-Tariceanu la Liceul "Virgil Madgearu". Desi inca de la pranz a declarat ca dascalii nu vor avea salarii mai mari cu 50%, atat timp cat va fi el la Palatul Victoria, premierul a facut totusi o vizita de protocol "pe campul de lupta".

Cu calculele la subrat, premierul a incercat sa-i faca pe profesori sa priceapa ca o astfel de marire ar fi un fel de "a arunca benzina peste foc" pentru economie.

De partea cealalta, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat ca discutia cu premierul nu a reprezentat o negociere, ci o lectie de economie politica si sociala, in urma careia a rezultat in mod clar ca ambele parti au pozitii ireconciliabile.

Avertisment european: majorarea salariilor dezechilibreaza bugetul, este titlul din Romania libera. Riscurile majore care pandesc economia romaneasca se leaga de cheltuielile publice care ar putea adanci deficitul fiscal al tarii peste limita recomandata de tratatul de aderare de la Maastricht, a avertizat luni raportul de toamna al Comisiei Europene.

Comisia avertizeaza ca economia romaneasca va face fata unui set de trei riscuri majore: marirea salariilor peste estimari in sectorul public, scaderea incasarilor bugetului de stat, deoarece incetineste economia, si persistenta presiunilor pentru cresterea cheltuielilor publice, pe fondul alegerilor din 2008 si 2009.

"In primul rand, exista un risc important ca marirea salariilor din sectorul public sa fie deja mai mare in 2008, legat de recenta decizie de a mari salariile profesorilor cu 50%. Acest lucru ar putea duce la cereri similare de la restul bugetarilor", avertizeaza Comisia Europeana.

In plus, veniturile ar putea fi mai mici, mai ales daca incetinirea economiei va fi mai mare decat prognozeaza Guvernul. Nu in ultimul rand, Comisia atrage atentia ca ar putea fi presiuni pentru a cheltui bani publici inainte de alegerile din acest an si 2009.

Cumulate, toate acestea ar putea scoate Romania de pe traseul executiei si planificarii bugetare si "ar putea duce la o continuare a traditiei lamentabile in planificarea si executia bugetara", mai arata Comisia.

In acest an, bugetul ar putea avea un minus de 3,4% din PIB, iar in 2009 deficitul fiscal va ajunge la 4,1 % din PIB, din cauza maririi pensiilor, a impactului reducerii contributiilor la asigurarile sociale si a cresterii costurilor legate de pilonul II de pensii private.

Cotidianul face Clasamentul salariilor castigate de bugetarii grevisti. Zeci de mii de cadre didactice au refuzat sa sustina orele de curs, luni, intr-o greva de avertisment menita sa-i convinga pe guvernanti sa deblocheze majorarea cu 50% a salariilor, votata de Parlament.

In afara de ei, alte doua categorii de bugetari - functionarii publici si cei din sanatate - au cerut, in lant, majorari identice, chiar mai mari, asa cum e cazul Federatiei Sanitas, care ar vrea pana la 60%.

Cererile sindicalistilor din invatamant, care ameninta cu blocarea sistemului, luna aceasta, prin greve generale, pot fi privite insa in contextul salariilor din intregul sector bugetar si, in special, al diferentelor fata de celelalte doua categorii.

Intre timp, ministerele au anuntat ca lucreaza la elaborarea unei legi de salarizare unica a bugetarilor, astfel incat sa nu mai existe inechitati intre diferitele categorii de bugetari, si se afla in punctul in care construiesc tabelele diferentiate pe fiecare sector.

Acelasi lucru a incercat si Cotidianul, care a comparat salariile brute de baza, deci fara sporuri si indemnizatii, din 2008, ale celor trei categorii de bugetari si nivelul maxim la care pot ajunge, in cariera si ca remunerare, un profesor, un medic si un functionar public.

Toate cele trei sectoare bugetare pleaca de la un minimum apropiat: 595 de lei are un referent debutant de la orice primarie, 630 de lei are un asistent medical cu liceu, iar un invatator cu liceu nepedagogic isi incepe cariera pornind de la 653 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
O importantă țară europeană elimină temele pentru acasă obligatorii pentru elevi
În Polonia, temele obligatorii pentru acasă au fost anulate în cazul elevilor din clasele I-III, iar în cazul claselor IV-VIII, sunt facultative, transmite Euronews. Reforma a intrat în...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#greva, #profesori, #Spiru Haret, #sindicalisti , #frauda
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Profesorii numai uniti vor invinge ! Vor fi munte tentative meschine pentru dezbinarea sindicatelor !