Prevederi din noua ordonanta a deconcentratelor, declarate neconstitutionale

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 10:50
3946 citiri
Prevederi din noua ordonanta a deconcentratelor, declarate neconstitutionale

Curtea Constitutionala a decis, in data de 3 decembrie 2009, ca prevederi din noua ordonanta de urgenta a Guvernului 105/2009 privind deconcentratele contravin Constitutiei, in conditiile in care au preluat integral continutul din vechea OUG 37/2009, abrogata si declarata neconstitutionala.

In fapt, Curtea Constitutionala a fost sesizata pe 3 iunie 2009, de Curtea de Apel Pitesti, cu o exceptie de neconstitutionalitate a ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice.

La o data ulterioara sesizarii Curtii Constitutionale cu prezenta exceptie, actul normativ criticat a fost abrogat expres prin art.XIV alin.(1) din noua ordonanta de urgenta a Guvernului nr.105/2009 privind deconcentratele.

Potrivit unei decizii a CCR din 1995, invocata in motivarea de fata, "in cazul in care, dupa invocarea unei exceptii de neconstitutionalitate in fata instantelor judecatoresti, prevederea legala supusa controlului a fost modificata, Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii prevederii legale, in noua sa redactare, numai daca solutia legislativa din legea sau ordonanta modificata este, in principiu, aceeasi cu cea dinaintea modificarii".

Or, arata judecatorii CCR, in cazul de fata, dispozitiile ordonantei de urgenta a Guvernului nr.105/2009 "preiau in integralitate si cu modificari nesemnificative" continutul dispozitiilor ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2009, criticate, in prezent abrogata. Astfel, motiveaza judecatorii, "solutia legislativa criticata este in continuare in vigoare, singura diferenta fiind una de forma, in sensul raportarii obiectului exceptiei la un alt act normativ, care il inlocuieste pe cel abrogat".

CCR reaminteste ca, pe 6 octombrie 2009, a fost publicata in Monitorul Oficial noua OUG 105, care abroga OUG 37. Numai ca, pe 7 octombrie, Curtea Constitutionala a decis ca OUG 37/2009 privind deconcentratele este neconforma cu legea fundamentala.

"Prin procedeul legislativ utilizat, Guvernul a determinat ca prevederile actului normativ abrogate si declarat neconstitutional - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.37/2009 - sa produca in continuare efecte juridice, sub forma unui act nou - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.105/2009 - care, asa cum s-a aratat, a preluat in integralitate, cu unele modificari nesemnificative, dispozitiile initiale in materia respectiva", se arata in motivarea Curtii din 3 decembrie.

CCR a atras atentia Guvernului asupra tendintei de politizare

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei din 7 octombrie, cand a declarat neconstitutionala legea de aprobare a OUG 37/2009, ca actul exprima o "tendinta de politizare", atragand atentia Executivului in cazul ordonantei de abrogare a OUG 37 , data inainte cu o zi de pronuntarea CCR. De asemenea, OUG 37 privind deconcentratele "pune in discutie regimul constitutional si legal actual al functiei publice", mai aratau magistratii Curtii Constitutionale.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, asa cum a fost aprobata prin lege de catre Parlament, a fost afectat regimul juridic al serviciilor publice deconcentrate, se explica in motivarea Curtii. Astfel, ordonanta de urgenta a Guvernului nr.37/2009 "afecteaza" statutul juridic al unor functionari publici de conducere din sfera serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ teritoriale.

De altfel, subliniaza magistratii CCR, "prin intreg continutul reglementarii, Guvernul a intervenit intr-un domeniu pentru care nu avea competenta materiala", viciu de neconstitutionalitate care nu poate fi acoperit prin prin aprobarea de catre Parlament a ordonantei respective, ceea ce atrage, implicit, neconstitutionalitatea legii de aprobare.

Guvernul a reluat continutul neconstitutional intr-o alta ordonanta

Pe de alta parte, magistratii atrag atentia asupra faptului ca, in timp ce Curtea Constitutionala era sesizata cu neconstitutionalitatea legii de aprobare a OUG 37, Guvernul a adoptat, pe 6 octombrie, o noua ordonanta privind deconcentratele, cu numarul 05/2009, care a fost publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial al Romaniei. In cuprinsul ordonantei de urgenta a Guvernului nr.105/2009 a fost preluata integral reglementarea cuprinsa in ordonanta de urgenta nr.37/2009, iar aceasta din urma a fost abrogata.

"Curtea observa, insa, ca solutia aleasa de Guvern de a emite, chiar in ziua premergatoare celei in care Curtea Constitutionala urma sa se pronunte asupra constitutionalitatii Legii de aprobare a Ordonantei de urgenta nr.37/2009, o noua ordonanta de urgenta prin care abroga ordonanta aprobata prin lege de Parlament, dar preia integral continutul acesteia, pune in discutie comportamentul constitutional de ordin legislativ al Executivului fata de Parlament si, nu in cele din urma, fata de Curtea Constitutionala", se arata in motivarea deciziei din 7 octombrie.

Curtea Constitutionala a decis, pe 7 octombrie, cu majoritate de voturi, ca legea de aprobare a OUG 37/2009 este neconstitutionala, pentru ca s-au incalcat normele privind adoptarea ordonantelor de urgenta, mai exact cele referitoare la domeniile in care pot fi date astfel de acte.

CCR a judecat sesizarea PNL si UDMR la o zi dupa ce ordonanta atacata a fost abrogata de Guvern printr-o noua ordonanta de urgenta, 105. OUG 105/2009, care modifica unele prevederi ale Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, a fost adoptata pe 6 octombrie, de Guvern, si publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial. Guvernul poate detasa functionari publici si pe posturi din categoria inaltilor functionari publici - cum sunt cele de subprefect si prefect - potrivit modificarilor aduse marti, de Guvern, Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. Potrivit formei anterioare a Legii 188/1999, detasarea se poate dispune cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#ordonanta deconcentrate, #deconcentrate Curtea Consitutionala, #guvern ordonanta neconstitutionala , #frauda