Romania a folosit imagini NASA cu Insula Serpilor in procesul cu Ucraina

Miercuri, 03 Septembrie 2008, ora 16:30
6520 citiri
Romania a folosit imagini NASA cu Insula Serpilor in procesul cu Ucraina

Pledoariile Romaniei de la Haga au continuat miercuri cu demonstrarea faptului ca Insula Serpilor nu este un punct geografic relevant pe coasta ucraineana, reprezentantii tarii noastre utilizand in acest scop imagini NASA.

Bogdan Aurescu (foto), agentul Romaniei la CIJ, a demonstrat miercuri Curtii Internationale de Justitie de la Haga, ca formatiunea Insula Serpilor nu poate fi considerata altceva decat o stanca, ce nu poate sustine locuirea umana sau activitati economice proprii, se arata intr-un comunicat MAE citat de Newsin.

In sala de judecata au fost proiectate imagini satelitare de la NASA care arata clar faptul ca Insula Serpilor nu este deloc integrata in coasta ucraineana.

Nu numai imaginile din satelit au sustinut argumentele Romaniei, ci si o schita privind centrele populate de pe coasta ucraineana a Marii Negre inclusa chiar de Ucraina in documentele scrise depuse la CIJ in acest proces. Pe schita, Insula Serpilor nu este deloc reprezentata, ceea ce indica implicit ca nici Ucraina nu o considera relevanta si nici populata, a evidentiat Aurescu.

Diplomatul roman a folosit si alte documente depuse chiar de Ucraina la Curte in procesul pentru delimitarea spatiilor maritime,precum si marturii din presa ucraineana sau a altor state, care indica clar caracterul de stanca de "dimensiuni neglijabile", asa cum se mentioneaza in Contramemoriul Ucrainei.

Bogdan Aurescu a invocat in fata Curtii cazul formatiunii maritime malteze Filfla, cu care se aseamana Insula Serpilor, si care a fost un element examinat in procesul de delimitare dintre Libia si Malta, judecat in 1985 de CIJ. Filfla a fost declarata o stanca nelocuita si nu a fost luata in considerare in calcularea liniei de delimitare dintre Libia si Malta.

Serpii de pe Insula Serpilor sunt o specie disparuta

Reprezentantul Romaniei a folosit numeroase documente istorice si stiintifice pentru a demonstra ca formatiunea marina nu are surse de apa, nu are sol fertil si nici vegetatie sau fauna. Chiar si serpii care au dat numele acestei formatiuni maritime sunt catalogati drept specie disparuta chiar de Lista ucraineana a speciilor de flora, fauna si pesti. In plus, clima Insulei Serpilor este foarte dificila, ceea ce face imposibila o locuire umana propriu-zisa.

In pledoariile de miercuri au fost evocate si documente istorice, atat din perioada interbelica precum si din perioada antica si de Ev Mediu, care atesta faptul ca insula nu a fost niciodata locuibila sau locuita. Documentele Comisiei Europene a Dunarii arata dificultatile intampinate in trimiterea unor lucratori la farul de pe insula, din cauza problemelor de sanatate provocate de climatul locului.

Bogdan Aurescu a aratat ca nici cei sase graniceri ucraineni cantonati pe Insula Serpilor care, cu ocazia vizitei presedintelui ucrainean din 2007, au primit documente de identitate in incercarea de a fi "transformati" in "locuitori permanenti", nu pot fi considerati o populatie.

Romania a respins argumentele ucrainene conform carora insula ar avea o notorietate istorica ce i-ar da dreptul la platou continental si zona economica exclusiva, demonstrand ca notorietatea istorica sau importanta strategico-militara din trecut nu au nicio legatura de cauzalitate cu capacitatea de a sustine locuirea umana sau viata economica proprie, deci cu dreptul la platou continental si zona economica exclusiva.

Frontiera maritima dintre Romania si Ucraina in zona Insulei Serpilor este deja trasata

James Crawford, reprezentant international al Romaniei pe tema "Existenta unui acord romano-sovietic privind delimitarea spatiilor maritime in sectorul adiacent Insulei Serpilor", a sustinut la randul sau o pledoarie miercuri.

Romania solicita Curtii sa confirme cursul frontierei deja trasate intre tara noastra si fosta URSS, ca prima parte a delimitarii maritime judecate in prezentul proces, a spus profesorul Crawford, avand in vedere caracterul preponderent al acordurilor bilaterale in procesul de delimitare maritima.

Uniunea Sovietica si Romania au stabilit inca din anul 1948 frontiera maritima dintre cele doua state, inclusiv cea dintre Insula Serpilor si apele Romaniei, a demonstrat profesorul Crawford. "Procesul-verbal general cu privire la frontiera dintre Uniunea Sovietica si Romania", incheiat la Bucuresti in data de 27 septembrie 1949, descrie intreaga frontiera a Romaniei cu URSS.

Textul acestui document arata ca frontiera intre cele doua state, in zona Insulei Serpilor, merge pe marginea exterioara a zonei cu raza de 12 mile marine din jurul formatiunii maritime. Procesul-verbal general din 1949 nu este unicul document care mentioneaza trasarea frontierei de stat intre Romania si URSS, urmand cronologic si alte documente, de exemplu in 1948, 1963 si 1974, iar acestea sunt confirmate chiar si prin Tratatul politic de baza romano-ucrainean din 1997. Aceste procese verbale sunt acorduri in vigoare intre cele doua state, avand caracter obligatoriu pentru Ucraina, ca stat succesor al fostei URSS.

In ceea ce priveste suprafata relevanta pentru delimitarea maritima, Crawford a aratat ca aceasta este limitata la nord de o linie care uneste punctul final al tarmului ucrainean adiacent (Limanul Nistrului) cu Capul Tarhankut, punctul final al tarmului ucrainean opus.

In sud, limita este reprezentata de o linie de echidistanta trasata intre spatiile maritime intre Romania si Bulgaria, precum si o linie mediana intre Romania si Turcia, apoi o linie de echidistanta intre Ucraina si Turcia, urmata de linia de delimitare convenita intre aceste doua state, pana in punctul in care aceasta intalneste meridianul care trece prin Capul Sarici.

Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a devenit adversara României la EURO 2024
Mesajul lui Zelenski după ce Ucraina a devenit adversara României la EURO 2024
Naționala Ucrainei s-a calificat la EURO 2024, după ce eliminat Bosnia și Islanda și va face parte din grupa României, în care mai sunt Belgia și Slovacia. Președintele Ucrainei,...
”Finala” Ucraina - Islanda a stabilit prima adversară a României la Euro 2024. Răsturnare de scor spectaculoasă
”Finala” Ucraina - Islanda a stabilit prima adversară a României la Euro 2024. Răsturnare de scor spectaculoasă
Echipa naţională a Ucrainei a învins marţi seara, pe teren neutru, la Wroclaw, scor 2-1, echipa naţională a Islandei, calificându-se la turneul final al Euro 2024, unde va juca în grupa...
#Romania, #Ucraina, #Haga, #Insula Serpilor, #proces, #NASA , #frauda