TV Ziare.com - Arhitectul Capitalei: Bucurestiul va fi o capitala europeana in 20 de ani

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 16:11
1962 citiri
TV Ziare.com - Arhitectul Capitalei: Bucurestiul va fi o capitala europeana in 20 de ani

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat luni la televiziunea Ziare.com ca, in 20 de ani, Bucurestiul va deveni o capitala europeana, dar pana atunci avem nevoie de o legislatie in domeniul urbanismului si arhitecturii pentru a armoniza aspectul.

"Orasul este un organism viu, iar urbanismul ar fi o negociere intre interesul public si cel privat. Aspectele sunt unele fundamentale care tin de legislatie, care delimiteaza in ce masura autoritatea centrala si locala care gestioneaza patrimoniul este capabila sa initieze programe in sensul protectiei patrimoniului.

Exista probleme legate de legislatia si instituirea unei protectii a patrimoniului. Incercam la nivelul Capitalei sa urmarim cu consecventa legislatia. Peste doua decenii, Bucurestiul va deveni o capitala europeana", a declarat arhitectul sef al Capitalei.

Gheorghe Patrascu a precizat ca cele mai mari probleme in urbanismul din Bucuresti si din Romania tin de implicarea interesului personal cu cel public.

"Bucurestiul are si locuri fascinante si in alte zone Bucurestiul este un oras al contrastelor absolut suprinzatoare si jenante. Asta este si farmecul lui, care poate ar trebui speculat. In general pozitia bucurestenilor fata de oras o sa se schimbe. Insa chiar oameni cu o educatie remarcabila in momentul cand e vorba de interesul personal ajung sa participe la mutilarea orasului.

Bucurestiul nu este kitsch peste tot si Centrul vechi ar putea sa devina o zona interesanta si frumoasa. Problema in Capitala consta in constructiile ilegale si vorbesc aici de mici ilegalitati. Cati dintre voi ati inchis un balcon in mod ilegal? O noua lege a urbanismului trebuie sa elimine suprapunerile in ce priveste legiferarea", a mai declarat Gheorghe Patrascu.

Politicienii nu acorda importanta urbanismului

Arhitectul sef al Capitalei a mai spus ca pentru aspectul Bucurestiului de vina suntem cu totii.

"Cladirile zgarie nori in principiu ar trebui sa nu apara in zonele centrale, dar sunt cladiri de care avem nevoie, deoarece acest tip de cladiri ofera spatii mari si ocupa spatiu putin, dar trebuie evitata zona centrala. Trebuie politici pentru a reusi sa ajungi la o zona protejata care sa traiasca si care sa participe la viata orasului.

Din pacate, suntem destul de la inceput in ceea ce priveste integrarea unor zone protejate in viata oraselor noastre. Legea urbanismului este scrisa de ministerul care il are in administrare, acum Ministerul Dezvoltarii, insa lipseste specializarea care inseamna drept urban - care nu exista in Romania.

In plus, avem si o problema de vointa politica. Politicienii inteleg greu importanta urbanismului si negocierea in Romania nu este instrumentul cel mai raspandit. La noi in tara interesul privat este mai important decat interesul public si trebuie sa aducem un echilibru intre interesul public si privat", a mai declarat arhitectul sef al Capitalei.

Gheorghe Patrascu a subliniat ideea ca, in general, sunt in pericol cladirile din categoria B, deoarece majoritatea au fost cumparate de la vechii proprietari, de speculanti interesati de teren, nu de cladire.

"Pentru centrul istoric avem un program care sa asigure expertizele si studiile pentru tot ceea ce inseamna cladire, dar vrem sa oferim si finantare pentru refacerea cladirilor. Tesutul urban al Bucurestiului este impropriu pentru o mare Capitala si asemenea parcelari nu pot sa ramana asa. Insa urbanismul este foarte greu inteles de zona politica. Intr-un fel este normal sa primesti indicatii politice, dar trebuie sa le aduci in zona in care este normal, nu in zona de interese", a mai declarat acesta.

Arhitectul sef al Capitalei spera ca in trei-patru ani sa avem PUC-ul revizuit ca sa dea un alt suport pentru autorizarea constructiilor.

"Vrem sa promovam proiecte complexe ca sa fie altceva decat o refacere de infrastructura. Sa avem viziune, proiecte complexe de dezvoltare urbana, trasee pietonale mai clare, piste de biciclisti si sa rezolvam problema parcarilor. Mai vrem ca toata zona centrala sa fie pietonala - prin cadrul proiectului Transurban Bucuresti", a mai declarat acesta.

Oprescu respecta parerea expertilor

Gheorghe Patrascu a declarat ca actualul primar al Capitalei are o mare calitate - este un om care respecta parerea expertilor.

"Ma inteleg foarte bine cu Sorin Oprescu si el respecta parerea expertilor. Are o mare calitate - este un om incapatanat in proiectele lui, dar cand ii aduci argumente cedeaza, este un interlocutor de exceptie, stie sa asculte", a mai mentionat acesta.

Arhitectul sef al Capitalei a spus ca o legislatie in urbanism ar fi gata in trei ani daca ar exista vointa politica.

"Daca ar exista vointa politica, dar una majora, am putea avea o legislatie in urbanism cam in trei ani de zile. Insa legislatia trebuie sustinuta de Guvern, Ministerul Justitiei si inca patru sau cinci ministere care sunt implicate in partea de urbanism, dar si sprijin extern daca se poate. Un asemenea proiect nu poate fi demarat decat daca este inscris in programul de guvernare al unui Executiv. Nu totul se reduce la politica, dar pentru a avea efecte in zona urbanismului avem nevoie de vointa politica", a mai declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Gheorghe Patrascu arhitect sef, #Bucuresti capitala europeana, #legislatie urbanism Romania , #frauda