Comisia Europeana verifica programul Prima Casa

Joi, 09 Iulie 2009, ora 11:44
1385 citiri
Comisia Europeana verifica programul Prima Casa
Foto arhiva

Comisia Europeana va verifica daca programul de finantare "Prima Casa" respecta regulile UE privind concurenta, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd.

"Comisia este in contact cu autoritatile romane, solicitand mai multe informatii", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european pentru concurenta, refuzand insa sa faca orice comentarii suplimentare cu privire la programul "Prima Casa".

In cazul in care programul nu este in conformitate cu regulile UE privind concurenta si ajutoarele de stat, Comisia poate demara procedura de incalcare a Tratatului (infringement) si poate trimite cazul la Curtea Europeana de Justitie. Aceasta, la randul ei, poate impune sanctiuni financiare Romaniei.

Premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au participat, miercuri, la semnarea primului contract de creditare prin programul "Prima Casa", la sediul BRD.

Creditul acordat de BRD prin Programul "Prima Casa" este de 51.500 euro, la o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,6%, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara actuala fiind de 300 euro.

Tinerii care au luat imprumutul il folosesc pentru achitarea unui apartament de doua camere, construit in 1986, care se afla in cartierul bucurestean Colentina. Ei au dat un avans de 3.000 euro proprietarilor apartamentului pe care il cumpara, astfel ca valoarea apartamentului din Colentina pe care il cumpara este de 54.500 euro.

Oferte de la 20 de banci

Pana la termenul impus de Guvern, 20 de banci au depus oferte pentru a participa la programul "Prima Casa": BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Valoarea totala a creditelor pe care cele 20 de banci sunt dispuse sa le acorde este de 1,457 miliarde de euro, peste plafonul impus de Guvern, de 1 miliard euro. Redistribuirea fondurilor pentru fiecare banca se va face dupa metoda pro-rata.

Numarul solicitarilor depuse pentru contractarea unui credit prin programul "Prima Casa" a ajuns la 10.000, a declarat miercuri premierul Emil Boc, precizand ca Executivul va extinde programul daca acesta va avea succes.

"Daca acest program va fi unul de succes - si se contureaza a fi unul de succes si din perspectiva numarului de banci, 20 implicate in program, si a solicitarilor deja in crestere, am inteles ca sunt deja peste 10.000 de cereri angrenate in sistem in momentul de fata - vom extinde mecanismul garantiilor guvernamentale", a declarat Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#CE verifica Romania, #Prima Casa verifica, #concurenta CE casa , #frauda