Ziare.com

Condamnari pentru piratarea programelor de calculator

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 15:30

   

Condamnari pentru piratarea programelor de calculator
In perioada septembrie 2008 - februarie 2009, instantele de judecata au dat 14 hotarari penale de condamnare a unor persoane care au incalcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator.

Potrivit unui comunicat comun de presa al Inspectoratului General al Politiei Romane, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Business Software Alliance (BSA), publicat pe site-ul IGPR, cei in cauza au fost obligati la plata unor despagubiri civile fata de titularii drepturilor de autor.

In aceeasi perioada au avut loc mai mult de 280 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licenta si peste 45 de controale in cazuri de distribuire de software pirat.

In timpul acestor verificari, politistii au ridicat mai mult de 13.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse pirat.

Astfel, in martie anul acesta, trei persoane implicate in distribuire de marfuri-pirat in Timisoara au fost condamnate de Tribunalul Timis la doi si, respectiv, trei ani de inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, instanta obligandu-le, in solidar cu societatea comerciala prin care-si desfasurau activitatea, la plata de despagubiri civile catre membri ai BSA in valoare de peste 15.000 euro.

De asemenea, o persoana juridica a fost trimisa in judecata pentru instalare de programe de calculator, fara drept, pe sisteme de calcul, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 80.000 euro.

Conform legislatiei in vigoare, aceste activitati reprezinta infractiunea de reproducere neautorizata de programe pentru calculator, pentru care este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la unu la patru ani sau amenda penala - pentru persoanele fizice implicate.

De asemenea, conform noilor reglementari intrate in vigoare din octombrie 2006, societatile comerciale raspund penal, pedepsele fiind amenda penala de la 2.500 lei la 2.000.000 lei, la care se pot adauga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societatii, suspendarea totala sau partiala a activitatii, inchiderea unor puncte de lucru, interdictia temporara de a mai participa la proceduri de achizitii publice, difuzarea hotararii de condamnare).

In afara raspunderii penale, persoanele fizice si juridice raspund civil, fiind obligate sa plateasca despagubiri titularilor drepturilor de autor incalcate.

Business Software Alliance (www.bsa.org) este principala organizatie dedicata promovarii unui univers digital sigur si legal. BSA este vocea industriei mondiale de software comercial si a partenerilor sai din industria hardware in relatia cu autoritatile guvernamentale si pe piata internationala. Membrii sai reprezinta una dintre industriile cu cea mai rapida dezvoltare din lume.

Programele BSA sprijina inovatia tehnologica prin campanii educationale si initiative publice care promoveaza protejarea drepturilor de autor, securitatea informatica, comertul electronic.

Printre membrii BSA la nivel mondial se numara Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, CNC, Corel, CyberLink, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Famatech, Microsoft, Mindjet, Quark, Siemens, Symantec, Tekla, Tele Atlas si The MathWorks.

Urmatoarele companii sunt partenere BSA in promovarea software-ului legal in Romania: Bitdefender, GeCAD, Graphisoft, Kepler-Rominfo, Romsymdata, Softwin.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2184 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

BSA este o organizatie de escroci patronata de un avocat escroc.

Nu are nici o imputernicire de la Microsoft si incaseaza despagubiri in numele Microsoft,pe care nu le vireaza companiei producatoare a programului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor