Conditiile de tranzitare a Romaniei se schimba incepand de vineri

Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 17:33
1516 citiri
Conditiile de tranzitare a Romaniei se schimba incepand de vineri

Incepand de vineri, 11 iulie, va intra in vigoare un regim simplificat de tranzit al teritoriului Romaniei pentru cetatenii straini care au nevoie de viza.

In plus, Romania va recunoaste unilateral anumite documente ca fiind echivalente cu vizele nationale in cazul tranzitului, se arata intr-un comunicat remis presei miercuri de Ministerul de Externe.

Astfel, cetatenii statelor terte supusi obligatiei de a detine viza vor putea tranzita teritoriul Romaniei, fara viza de tranzit, intr-o perioada care nu depaseste 5 zile, daca detin o "viza uniforma" (mentionata la articolul 10 din Conventia de punere in aplicare a Acordului Schengen), o "viza de lunga sedere" (mentionata la articolul 18 din Conventia de punere in aplicare a Acordului Schengen), un "permis de sedere", inclus in anexa IV la Instructiunile Consulare Comune.

Aceste vize sau documente trebuie in mod obligatoriu sa fie eliberate de statele membre ale Uniunii Europene care aplica integral acquis-ul Schengen (Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia, Suedia, Ungaria) precum si de Danemarca, Islanda, Norvegia.

Totodata, cetatenii statelor terte supusi obligatiei de a detine viza vor putea tranzita teritoriul Romaniei, fara viza de tranzit, intr-o perioada care nu depaseste 5 zile, daca poseda o viza de scurta sedere, o viza de lunga sedere sau un permis de sedere valabile eliberate de Bulgaria (conform anexei la Decizia 582/ 2008) si Cipru (conform anexei la Decizia 895/ 2006) sau daca poseda un permis de sedere valabil eliberat de Elvetia si Liechtenstein.

MAE avertizeaza ca durata de valabilitate a vizelor si documentelor mentionate trebuie sa acopere durata tranzitului. De asemenea, potrivit Ministerului de Externe, "chiar daca sunt scutiti de obligatia obtinerii vizei romane de tranzit, cetatenii in cauza trebuie sa detina un document de identitate valabil de trecere a frontierei, precum si documente justificative ale scopului si conditiilor de calatorie si sa faca dovada ca poseda suficiente mijloace de subzistenta pe perioada tranzitului".

Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
România a calificat direct în finalele pentru medalii şase echipaje din cele 13 cu care participă la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria), în urma curselor de joi. La...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#viza, #tranzit, #Romania, #Schengen , #frauda