Contractul cu Sterling, luat la puricat de Corpul de control al Guvernului

Luni, 09 Februarie 2009, ora 16:45
2254 citiri
Contractul cu Sterling, luat la puricat de Corpul de control al Guvernului

Corpul de control al Guvernului a inceput luni verificarile cu privire la contractul incheiat intre Sterling Resources si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

"Azi dimineata, Corpul de Control al Guvernului a demarat activitatile de verificare a prevederilor legale, cu privire la incheierea si derularea Contractului de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia", a declarat luni agentiei NewsIn noul presedinte al ANRM, Gelu Maracineanu (foto).

"Colaboram foarte bine cu dansii. Nu stim cand vor finaliza raportul, insa atunci cand vor alcatui concluziile acestui control, le vor prezenta premierului Emil Boc", a continuat reprezentantul ANRM.

Premierul Emil Boc a declarat saptamana trecuta ca va fi analizata sub aspect legal modalitatea prin care contractul de explorare incheiat intre Sterling Resources si ANRM a fost transformat in acord petrolier si de concesiune.

Premierul Boc a declarat joi, 5 februarie, ca, potrivit actului aditional incheiat cu Sterling Resources, compania a avut inainte de decizia CIJ drept de explorare in Marea Neagra, iar dupa decizia Curtii contractul prevede si dreptul de exploatare a resurselor.

Primul-ministru, care a anuntat ca a fost desecretizata anexa la contractul in cauza, a anuntat si ca a fost sesizat Corpul de control al Guvernlui.

Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia este de 30 de ani, calculati de la data intrarii in vigoare a Contractului de explorare si impartire a productiei, cu drept de prelungire pentru o perioada de pana la 15 ani.

Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost incheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd. si aprobat prin Hotararea Guvernului nr.570/1992, inainte de intrarea in vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat ca tipul de contract petrolier practicat in Romania este acordul petrolier de concesiune.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#ANRM, #Corpul de Control, #contract cu Sterling , #frauda