Controlul averilor, esecul Romaniei in raportul CE

Sambata, 26 Ianuarie 2008, ora 09:12
1541 citiri

Raportul Comisiei Europene va critica mai dur Romania decat Bulgaria, anunta Romania Libera in editia de sambata, precizand ca motivele ce stau la baza unei asemenea atitudini ar fi efectele instabilitatii politice din Romania asupra continuarii reformelor.

Desi in rapoartele din iunie trecut, Comisia Europeana a criticat mai mult Bulgaria decat Romania, pentru lipsa condamnarilor a zeci de omoruri in stil mafiot, de aceasta data tendinta s-a inversat: Romania se prezinta mai prost decat Bulgaria.

Potrivit raportului din iunie, Romania a facut cele mai putin progrese in combaterea marii coruptii. Comisia cerea "stabilitatea legala si institutionala a cadrului anti-coruptie, inclusiv pentru institutii cheie precum DNA si promovarea unor sentinte exemplare in cazurile de mare coruptie", precum si o strategie anti-coruptie coerenta la nivel national si demonstrarea eficientei Agentiei Nationale de Integritate.

Alte recomandari vizau finalizarea codului de procedura civila si rezolvarea problemelor de personal si organizare la judecatorii.

RFI avertizeaza ca raportul privind reforma justitiei, care va fi prezentat de Comisia Europeana in scurt timp va fi "foarte critic" pentru Romania, Germania si Olanda fiind cele mai ingrijorate de lipsa de progrese in combaterea coruptiei din Romania.

Si Gardianul scrie ca Basescu ar putea afecta Raportul pe Justitie, prin conflictul dintre pesedinte si premier privind numirea Noricai Nicolai, care s-a mutat, intr-un final, la Curtea Constitutionala (CCR).

Desi atat Basescu, cat si Tariceanu au invocat, in sprijinul cauzei proprii, decizia CCR din mai 2007 privindu-l pe ministrul Cioroianu, Norica Nicolai a afirmat ca precedentul Cioroianu nu poate fi invocat in favoarea blocarii numirii sale la Justitie, deoarece CC s-a pronuntat deja asupra faptului ca presedintele nu are drept de veto la propunerea de numire a unui membru al Guvernului daca acesta indeplineste conditiile de legalitate.

Potrivit Noricai Nicolai, afirmatiile lui Valeriu Stoica, vicepresedintele PDL, care sustinuse ca presedintele nu a refuzat pur si simplu sa o numeasca pe Norica Nicolai, nefiind vorba, in acest caz, de exercitarea arbitrara a unui drept de veto, sunt "prostii".

"Singura chestiune pe care poate sa o faca Curtea pe aceasta sesizare este sa aprecieze daca motivele invocate de presedinte sunt justificate", a sustinut Stoica.

Cum circul intern din Romania nu poate avea doar spectatori interni, atitudinea presedintelui fata de Norica Nicolai este criticata in Parlamentul European, a declarat eurodeputatul PSD Adrian Severin, sugerat ca in raportul de tara pot fi introdusi termeni "extrem de critici cu privire la justitie".

Potrivit eurodeputatului PSD, "abuzul pe care presedintele il comite prin atitudinea fata de Norica Nicolai este unul evident". Severin l-a acuzat pe presedinte ca a adoptat in cazul Noricai Nicolai aceeasi atitudine rauvoitoare pe care a adoptat-o si in cazul Cioroianu.

Controlul averilor, esecul Romaniei din raportul UE, titreaza Evenimentul Zilei. Comisarul european Leonard Orban a declarat, la Interviurile "2+1", ca Bruxelles-ul va evidentia anumite lipsuri in acest domeniu, iar raportul Uniunii Europene privind situatia justitiei din Romania va trage "anumite semnale de alarma" si va evidentia anumite lipsuri.

"Lucrurile trebuie analizate factual. Agentia de Integritate este operationala sau nu? Inca nu este operationala, s-au facut pasi, dar inca nu este operationala", a exemplificat Orban continutul raportului.

Potrivit lui Leonard Orban, Comisia Europeana este foarte atenta si cu evolutiile ce vizeaza cercetarea posibilelor acte de coruptie la nivel inalt. Raportul Comisiei va fi adoptat prin procedura scrisa in intervalul 4-6 februarie. Leonard Orban a amintit ca, la 31 ianuarie, Comisia va face o analiza referitoare la programul de convergenta a Romaniei.

"Reformele structurale trebuie continuate, o anumita politica bugetara va trebui revizuita, o anumita prudenta bugetara trebuie continuata, o reanalizare a politicii privind veniturile bugetare, cat si a celei privind cheltuielile vor fi necesare.

Va trebui reanalizata politica fiscala", a apreciat, in nume personal, comisarul european. El a amintit ca Romania se afla pe lista tarilor din UE care prezentau vulnerabilitati la criza pietelor financiare din SUA.

Totusi, din statele de pe aceasta lista, doar in Romania s-a inregistrat o devalorizare a monedei nationale. "Eu cred ca este o combinare cu evolutiile structurale din economia romaneasca, inclusiv dezechilibrele existente, de exemplu deficitul de cont curent, deficitul bugetar pe anul trecut", a explicat Orban.

Si din Cotidianul aflam a UE va interveni in programul de trecere la euro al Romaniei. Romania ar urma sa adopte moneda euro in anii 2012-2014 daca indeplineste mai multe criterii : deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din PIB, inflatia anuala sa fie cu maximum 1,5% peste media celor mai performante trei tari din UE, media dobinzilor bancare sa nu depaseasca cu mai mult de 1% nivelul din UE, datoria publica sa fie de maximum 60% din PIB, iar cursul de schimb leu-euro sa nu fluctueze cu mai mult de 15%, in plus sau in minus, in cursul unui an.

Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Noul canal al Televiziunii Române, TVR Sport intră în emisie sâmbătă, 30 martie 2024, la ora 07.00. Televiziunea Publică anunță că TVR SPORT este al 14-lea canal al instituției şi va...
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Englezii au analizat situația din grupa E, formată din România, Belgia, Slovacia și Ucraina, ultima fiind calificată după barajul cu Islanda. „Ucraina face parte din Grupa E, cu Belgia,...
#Romania, #Uniunea Europeana, #raport, #Bulgaria, #Orban , #frauda