Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Coplata in Sanatate ar putea intra in vigoare din 2010

Duminica, 30 August 2009, ora 23:30
1591 citiri
Coplata in Sanatate ar putea intra in vigoare din 2010

Tichetele de sanatate nu vor mai fi implementate de la 1 septembrie, asa cum s-a anuntat initial, ci din 2010, insa numai daca autoritatile vor mentine solutia de coplata a serviciilor medicale, au precizat reprezentanti ai Ministerului Sanatatii.

"De la 1 septembrie, vor fi analizate propunerile venite de la Colegiul Medicilor, de la pacienti si de la comisiile de experti din minister. Legea nu este gata, inca se lucreaza la ea. Tichetele de sanatate vor fi implementate, daca se va mentine aceasta idee, abia din 2010", au afirmat reprezentanti ai ministerului, pentru NewsIn.

Ministrul Sanatatii anunta, atat la sfarsitul lunii aprilie, cat si la sfarsitul lunii iunie, ca pachetul de servicii si sistemul tichetelor de sanatate vor fi definitivate la 1 iulie, urmand ca pe timpul verii sa fie facuta o campanie de informare, astfel incat implementarea sa poata fi facuta de la 1 septembrie.

"Incepand din aceasta toamna, se vor introduce mecanismul de coplata a serviciilor medicale si pachetul minim de servicii. Prin introducerea acestor tichete de sanatate, Ministerul Sanatatii urmareste inlaturarea practicii spagii date de pacienti medicilor. Pachetul de servicii va fi implementat de la 1 septembrie, iar in timpul verii urmeaza sa fie facuta o campanie de informare", preciza, la sfarsitul lunii iulie, Ion Bazac.

Sondaje pentru a afla vointa populatiei

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a precizat, in iulie, ca daca peste 50% dintre romani nu sunt de acord cu introducerea tichetelor de sanatate, aceasta masura nu va fi aplicata impotriva vointei populatiei.

Astfel, Ministerul Sanatatii efectueaza sondaje lunare, pana in septembrie. Daca mai putin de jumatate dintre romani se vor pronunta impotriva tichetelor, acestea vor fi utilizate incepand cu 1 septembrie.

Tichetul pentru sanatate desemneaza contributia personala a pacientului la plata serviciilor de sanatate, a medicamentelor si a dispozitivelor. Acesta se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta, potrivit ministrului Sanatatii.

Tichetul va reprezenta o suma de bani, in limita a cel mult 600 de lei pe an, pe care pacientul o va plati la unitatile sanitare pentru anumite servicii medicale, inclusiv consultatii, spitalizari, analize de laborator si alte investigatii. Exceptie face asistenta medicala de urgenta, unde serviciile raman gratuite.

Daca, insa, un pacient se prezinta la Urgenta, iar acolo se va constata, ulterior, ca respectivul caz nu reprezinta, de fapt, o urgenta medicala, el va trebui sa plateasca pentru serviciile de 20 de lei.

Categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor. Astfel, persoanele asistate social, pensionarii cu mai putin de 700 de lei pe luna, somerii, tinerii sub 18 ani si persoanele cu handicap nu vor plati tichete pentru sanatate. Suma anuala a contributiilor pentru aceste categorii, care trebuie sustinuta din fonduri publice, este estimata la 550 de milioane de lei.

Interventiile chirurgicale si analizele in spitale vor ramane gratuite, in sensul ca ele se acopera integral din contributiile la asigurarile de sanatate. In spital, pacientul va plati suplimentar prin tichetul pentru sanatate doar pentru internare, si nu mai mult de 50 de lei pe un episod de internare care presupune mai mult de doua zile, indiferent de durata.

In spital se vor mai plati si eventuale investigatii de inalta performanta, insa nu mai mult de 200 de lei - cat va costa pacientul o investigatie de inalta tehnologie precum un RMN cu substanta de contrast.

Pachetul General de Servicii Medicale, care include si tichetele de sanatate, a fost aprobat de guvern pe 1 iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#coplata Sanatate 2010, #tichet pentru sanatate , #frauda