Cristian Diaconescu a ajuns la Moscova

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 11:04
1212 citiri
Cristian Diaconescu a ajuns la Moscova

Ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu a ajuns, miercuri dimineata, la Moscova, unde va incepe o vizita de lucru la invitatia omologului sau rus, Serghei Lavrov, avand ca misiune relansarea relatiilor politice si economice cu Federatia Rusa.

Seful diplomatiei romane va sustine mai intai, la ora locala 12.30 (11.30, ora Romaniei), un discurs la Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe, cu tema Romanian-Russian Relations after the 2007 EU Enlargement (Relatiile romano-ruse dupa extinderea UE din 2007), informeaza NewsIn.

Rectorul Academiei, Aleksandr Panov, va rosti cuvantul de deschidere si inchidere, iar invitati sa asiste sunt membrii grupului de prietenie din Duma de Stat a Federatiei Ruse, profesori si cursanti ai Academiei, diplomati rusi, studenti romani la Moscova si membri ai corpului diplomatic din capitala rusa.

Convorbirile oficiale cu Serghei Lavrov sunt programate pentru ora locala 17.30 (16.30, ora Romaniei). Discutiile intre cei doi ministri de externe vor avea insa loc nu la sediul Ministerului de Externe, ci la o vila de protocol a MAE rus.

Acesta este primul contact intre ministrii Afacerilor Externe roman si rus dupa preluarea mandatului de catre ministrul Cristian Diaconescu. Pe agenda discutiilor sunt chestiuni care tin de dezvoltarea relatiilor bilaterale, evolutiilor in regiune si problematica de securitate, potrivit MAE roman.

Intrevederea Diaconescu-Lavrov va fi urmata de declaratii de presa ale celor doi ministri, in jurul orei locale 19.00 (18.00, ora Romaniei). Plecarea delegatiei romane spre tara este prevazuta pentru ora 23.00 (22.00, ora Romaniei).

Ministrul Cristian Diaconescu intreprinde vineri o vizita importanta la Moscova, unde de peste trei ani nu a mai ajuns niciun sef al diplomatiei romane si unde se simte nevoia echilibarii relatiilor politice si economice prin recurgerea la principiile "pragmatismului", care sa inlaturare blocajele existente.

Ultima vizita a unui ministru de Externe roman la Moscova a fost cea a lui Mihai Razvan Ungureanu in octombrie 2005, urmata de vizita lui Serghei Lavrov la Bucuresti, in noiembrie 2005. Acum, este randul lui Diaconescu sa-l intalneasca pe Lavrov, intr-o vizita de mai putin de 15 de ore pe meleaguri rusesti. De altfel, in istoria postdecembrista, la Moscova au ajuns, in afara de Ungureanu, numai ministri de externe ai PSD, anume in 1992 Adrian Nastase, iar in 2001 Mircea Geoana.

Exporturile Rusiei in Romania se ridica la circa doua miliarde de euro, pe cand cele ale Romaniei in Rusia se situeaza la nivelul a circa 100 de milioane de euro. "Ar fi foarte bine sa echilibram aceasta situatie. Constientizand problemele economice pe care le are Romania, cred ca o relatie pragmatica cu Rusia ar fi foarte benefica", este de parere ministrul de externe Cristian Diaconescu. Pragmatismul inseamna, din punctul de vedere al sefului diplomatiei, o relatie comerciala ce poate fi valorificata daca este asigurat un cadru normal al relatiei bilaterale, in care factorul politic sa nu constituie un element de blocaj al relatiei economice.

In 2008 s-au implinit 130 de ani de cand Rusia si Romania au stabilit relatii diplomatice, insa legaturile romano-ruse s-au complicat din 1990 incoace pe fondul unor probleme precum semnarea Tratatului politic de baza, tezaurul romanesc trimis de Romania in Rusia Tarista in 1917 si niciodata recuperat, implicarea Romaniei in solutionarea conflictului moldo-transnistrean, aderarea Romaniei la NATO sau contractele dezavantajoase pentru Romania semnate cu Gazprom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Cristian Diaconescu Moscova, #MAE Romnia Rusia, #Romania Rusia , #frauda
Comentarii