CSM a avizat noul Cod Penal si de Procedura Penala

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 16:38
2960 citiri
CSM a avizat noul Cod Penal si de Procedura Penala

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat cu mai multe modificari propunerea pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

Avizul CSM impreuna cu observatiile formulate la proiectul Legii pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala vor fi transmise Senatului, in dezbaterea caruia se afla acest document, se arata intr-un comunicat al CSM.

Magistratii considera ca propunerea care vizeaza completarea articolului 64, alin.1 din Codul Penal care reglementeaza pedepsele complementare si pe cea a interdictiei de a parasi tara se urmareste responsabilizarea autoritatilor si cetatenilor aflati sub protectia statului roman, astfel incat drepturile si libertatile fundamentale inscrise in tratatele internationale ratificate sa nu fie exercitate abuziv de cei condamnati pentru savarsirea unor infractiuni cu pericol social mare.

De asemenea, prin acesta modificare, consiliul apreciaza, ca va fi diminuata si criminalitatea trans-frontaliera.

Cu toate acestea, CSM e de parere ca prin propunerea de introducere a unui nou aliniat in cadrul articolului 65 din Codul penal, prin care sa fie stabilita aplicarea obligatorie a interdictiei de a parasi tara, ca pedepsa complementara.

In ceea ce priveste propunerea de modificare si completare a Codului de procedura penala, care vizeaza completarea articolului 136, prin introducerea unui nou aliniat care sa stabileasca ca obligativitatea de a nu parasi tara sa se aplice "dupa punerea in miscare a actiunii penale pentru oricare din faptele mentionate la art.63 alin.3 din Codul penal".

In opinia CSM, obligarea de a nu parasi tara care este o masura mai putin severa decat cea a obligarii de a nu parasi localitatea, deoarece, libertatea de circulatie este mai putin restransa.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut pe 21 februarie sprijinul comisiilor juridice din Parlament pentru a bloca adoptarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, aflate deja in procedura parlamentara, pe motiv ca Ministerul Justitiei va prezenta noi proiecte ale Codurilor de Procedura Penala si Civila, pana in 15 martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#CSM, #observatii, #Cod de Procedura Penala, #Cod penal , #frauda